Отиди на
Форум "Наука"

Stoned

Потребител
  • Брой отговори

    244
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Stoned

  1. Не е ли приложима идеята му? По същество някакъв коментар?
  2. Моля за коментари, относно тази идея на този млад българин!
  3. Stoned

    Euro 2020

    Ей какво нещо е... Случая с Ериксен, как надъха и окрили "червения динамит".
  4. "Суданският бял носорог който няма естествен враг в природата, който е оцелял 55 милиона години, видял ледникови епохи, земетресения,метеоритни катастрофи и е бил свидетел на безброй исторически промени на планетата, не можа да оцелее в ерата на хората. Големият "звяр" вече се счита за изчезнал. Това е последният мъжки екземпляр на планетата,остават само три женски от този вид. Видът е официално заличен. Ние като вид можем да постигнем най-великите неща, но също така да бъдем садистичен и зъл вредител за природата!" Това ми попадна като новина от 24.06.2021...
  5. Stoned

    Euro 2020

    Бром в чая, мирна стая... Явно човека си е давал чая на друг...
  6. Той и компонентите му не бяха ли изяснени за момента? Нещо се обърках аз, с тия данайци и връзка с днешните българи. Явно през траките?!
  7. Stoned

    Euro 2020

    То май в тази група, ако се бяхме класирали, можеше ние да попаднем, но ако...
  8. Интересно в уикито защо е пропусната тази информация:
  9. А я да попитам само. Кой са майката и бащата на Данай?
  10. Водещата сила да отиде в Египет, е за да премахне омразното му персийско господство, над региона.
  11. Това е, което чакаме. От днешна дата... Via: S. Stamov "така или иначе първите резултати от изследването на Райх относно българи, прабългари траки и т.н. ще са известни след около 40-50 дни. От там нататък няма да има особено значение кой, какво казва"
  12. С. Стамов относно траките: "Кога са се появили траките на балканите? Преди година в частен разговор Дейвид Антъни каза, че популацията на балканите от бронзовата епоха е изчезнала без следа и ме попита не ми ли е интересно къде са се дянали. Интересно ми беше. Антъни базираше твърденията си в изследването на Митник от 2018-а, в което сам беше участвал. Приех думите му на доверие - между халколита и желязната епоха популацията на балканите е в колапс. Но; докато се ровех в българските и степните геноми преди няколко месеца, непреднамерено видях нещо, останало странно неидентифицирано от Митник и Антъни. То е на таблицата долу, оградено в червено. Пак е ф4 статистика, този път под формата абба; не ми се обяснява много (би отнело 10-на страници) за механизма на анализ, но най общо, колкото е по-голяма разликата между етнос от колонка три и етнос от колонка 4, толкова по-висок е Z -резултатът. Което обаче означава, че колкото по-мала е тази разлика, толкова по-ниско е Z. Когато е много ниско, можем да кажем, че двата народа образуват *клада * - тоест, че произлизат един от друг или че споделят голяма, *обща* генетична история. Та, в тоя смисъл, за мое учудване, траките от желязната епоха всъщност образуваха клада с българскуте образци от среднобронзовата епоха. С раннобронзовата - не, но с тези от среднобронзовата има ясна клада. Миграциите на балканите през бронза са многобройни, разнооразни, но всички са свързани с културата ямна или някой неин наследник. Тази група от стреднобронзовата епоха не прави изключение. И траките от желязната епоха са неин генетичен наследник. Та, подхвърлянето ми към Антъни е - никъде не са се дянали балканците от средния бронз. Миграцията им на балканите е терминална и са дали началото на траките. Това казва генетичния анализ. Траките от желязната епоха обаче формират клада и с още един народ - съвременните сардинци. Това е много различна група от ямненските мигранти на средния бронз, която се е смесила с хората от него някъде в периода между средния бронз и началото на желязната епоха, от което смесване са се появили траките. Сардино-подобност означава просто увеличение на "неолитния" компонент. Дали индикира нова миграция от анатолийски фермери по посока опразнените от фермери балкани, с която новата фермерска група заема опразнените полета на старите? Или е свързано с експанзията на нурагите от сардиния по това време? Или е нещо трето, примерно интензивна търговия с роби от средиземноморието и анатолия? Миграция от Троя и дардания, едва ли не? Не знам, но според генетичния анализ, траките са се появили на балканите през среднобронзовата или късно-бронзовата епоха, като първото - средно бронзовата, е по вероятното, заради индоевропейския им език. Имаме основания да мислим, че мигрантите от средния бронз са (предшествениците на) античните траки." изследването на Митник и Антъни: The Genomic History of Southeastern Europe Споделям го за дискусия, от разбиращите по темата. Който има желание - разбира се.
  13. Stoned

    Euro 2020

    Направо ги урочасах Белгия. Никакъв хъс за игра. Няма идея в атака. Къде им е мотивацията - не знам. Средна линия липсва, пасове неточни, скорост няма. Дания играят хубаво, създават и се възползват от пространствата, и си натискат лека, по лека. Чакам второто полувреме, все пак Белгия едва ли разчита на последния мач с Финландия за класиране. П. С. Ееееее, влезе К. Де Бройне и полетяха пасовете!
  14. Stoned

    Euro 2020

    На мен специално ми харесва атакуващият футбол, който показват начело с Манчини. Трябва да се вземе в предвит за тях и това, че се класираха с 10 от 10 победи, както и Белгия. Белгийците, за мен са един от фаворитите да са на финал. Много стабилен отбор изградиха последните години! Дали не и най-стабилния на тези финали...
  15. Stoned

    Euro 2020

    Италянците, наистина изненадват с играта си, много приятно. Сега, със Швейцария като, че ли - това 4-3-3 прелива в 3-4-3 през повечето време. Добре стоят и двата мача до момента.
  16. При Чобанов, "нещата" са ясни и категорични, така е. Мен ме удивлява това, ако приложим твоето изказване, към твоята убеденост, колко вярно и на място стои.
  17. Убедих се за сетен път, ти отдавна си преминал границата на "болестно" състояние. Включвам опцията игнор. Не се засягай, но е лично. Натоварвам се от твоето препускане, изпъстрено с анализи, заключения, твърдения и отхвърляне на всеки, и всичко щом не пасва на личния ти "тюркски", турлю-гювеч.
  18. Рече и отсече авторитетът, Тантин. В това твърдение, можеш се помести - само ти. От всичко написано, което си споделил за тази анкета, какво заключение трябва да си извадим? Резултатите от анкетата ги намирам - особено безмислени...
  19. Човече, ти наистина си неспасяем случай! Нищо не ти влиза в главата. Дори се съмнявам, че го правиш нарочно, но с каква цел - хабер, ума и дума си нямам. Не знам, как може да си позволявяш подобни коментари, към труда, образованията и работата, която вършат Чобанов и Стамов, а и не само към техните трудове и авторитет. Да беше поне малко от ранга им, за да можеш да отправяш критика, която поне малко да има основание и аргументи. Изкара ги "алтернативни" учени, също търговци, маркетинг мениджъри, водопроводчици и какви ли не. Аз не знам ти какъв човек си, да говориш така за хората и работата им, само и само за да не признаеш, че ти си в грешка. Признаването, че ти си бъркал до сега, е много по-достойно и ценно за теб самия, а то си е факт!
  20. Това може да се дължи на това, че ризници са ползвали пехота и конници, а шлемове - само пехотата... От там вече и проблема със съотношението отпада, тъй като не е нужно да има точно съотношение. Това е възможно също, ако са били само един вид/модел и не е имало нужда да ги отличават с дума пред тях. Едното е ризница, другото шлем. Да и на мен ми мина подобен варянт в главата, но пак малко ми се видяха, за коннен народ. Не,не съм я срещнал. Ама сериозен ли си или е някакъв пример, за възможна спекулация? Иначе това "кюпе" ми звучи много близко до "кепе".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...