Отиди на
Форум "Наука"

kirasirrav

Потребител
  • Брой отговори

    568
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

kirasirrav last won the day on Март 30 2021

kirasirrav има най-харесвано съдържание!

Всичко за kirasirrav

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kirasirrav's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

  • Posting Machine Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

693

Репутация

  1. Точно непознати лозята и виното не са били. Но принципно като мюсулмани, турците са неглижирали тези неща, а и не са гледали с добро око на такива българи най-общо казано, мисля че и данъците и таксите умишлено са били големи / те(турците) са ползвали много стафиди и др. гроздови продукти за подслаждане, както и сега го правят /. Иначе в по-ранните години на османското робство са си празнували хората с големи количества вино, а ракията и други деривати са били по непознати. Напр. подп. Де Прерадович пише и за Търновско и Габровско че са си купували вина от всякакви качества и от градовете и селата където са били на квартири или минавали 1977/78г. А както знаем сега освен района на Сухиндол, от тези краища не са кой знае какви винените продукти, особено габровските, там са сливовите ракии и др.такива. Още тогава са били прочути разни румънски и особено молдовски вина , червени и много силни.
  2. От четенето на доста неща вкл. и във Фейсбука мисля че схванах логиката и на тракоманите и на феновете на български и славянски морета. Всъщност и при ,,гурутата" и при техните привърженици има едно смесване на понятията, и следвайки тази мисъл ми се струва че ще бъде много трудно да се оправят нещата. Имаме горе-долу следното - тези всичките се хващат със прародината на индо-европейците, че и прото ИЕ и по назад, и понеже тя съвпада приблизително с Ямна а там са се мотали и българите, и така обявяваме тези древни хора за предци на все и вся от Исландия до тохарите, Сибир и Индия. Разбира се родствени връзки между ИЕ има, както езикови така и др. и това се счита за достатъчно основание да казват че ето - от българите се пръкнаха всички и получиха цивилизационни знания и умения. Приблизително същата история е и със траките, само че техния основен център на въздействие е изместен по към Долния Дунав, сегашни България и Румъния, но също е с претенции за всичко скитско, сарматско, кимерийско, и още много др. Славяните са по особен случай, тъй като при тях го няма това държавническото, а и артефактите са по малко и бедни, тяхната роля се ограничава като основна поданическа маса ( огромна маса) до Волга прибл. на изток, и до оста сегашни Германия Италия на запад.
  3. По-скоро близост и то със румънците оттатък Дунав, населението в Зап. Покрайнини, част от Македония и Албания и Сев. Гърция ( полите на Родопите,Беломорието ). Относно дако-траките - как ще ги навържем примерно с албано-илиро-македонците, сев. гърци ( славяно-траки? ) и др. ), защото в този случай пак стигаме до тракийското море, после славянското и почваме да се въртим в кръг нещо.
  4. Абе то сегашния немски и английския са в една езикова група ама не са много взаимноразбираеми. Хората просто си учат и двата езика и така си общуват. Мисълта ми е друга - имаше едни сравнителни лингвистични таблици, в които се представяха сродни ( и не толкова ) езици и наречия, за определени времеви отрязъци. Незнам до каква степен са разработени в момента, и могат ли да се взимат/ ползват безплатно от някакви бази-данни или архиви. Аз попаднах някога на една книга със такива за немските, славянските? ( имаше и други европейски ) езици. В тях основно се проследяваше движението на езиковите варианти, а не етнически, генетични или други миграции. Общо взето близките географски имаха и близки езикови форми, и някакво смесване в отделни моменти. Просто трябват повече данни, повече фактология да се натрупа, за да имаме база за работа.
  5. Именно, нещата изглеждат свързани и със другите конфликти -от Украйна, до Израел, Йемен, и в другата посока до Средна Азия където стигат до сферите на влияние на Китай. Отдавна говорихме за надигащата се Трета Световна. Това не са регионални междуплеменни караници.
  6. С уточнението че това е най-релевантно за съвременните българи, за нас. А иначе е ясно че едни от най-яростно дискутираните и същевременно най-противоречиви теми са 1.Кои са българите на Аспарух ( и примерно Кубрат ). 2 Имат ли връзка с местните популации и каква е тя точно. 3. Кои са траките, колко отдавна са тук и какъв % са, + имат ли общо с някои други интересуващи ни . По другия проблем с местните, които така са се капсулирали, и толкова устойчиви са през вековете и хилядолетията даже, от траки да почнем, преди тях някакви ,,прототраки", а преди тях други разни ама те били същите с други имена, и който и да минел, (това ВПН, или пък най-големите завоеватели разхождащи се из цяла Европа и половин Азия ) почти нищо не можел да им направи защото нашите се скатавали в пещери, гори или бункери, а горните злодеи само минавали на екскурзийки и гурме туризъм, а и не искали да имат много общо с тукашните - еми тия тези някак изобщо не са логични. Ако погледнем историята на други племена и народи затривани като нищо, от най-различните пришълци, които на свой ред биват унищожавани от следващите тука следва да е бил някакъв оазис и абсолютно изолирано място.
  7. Абе уж сърбите като нас ама не баш, защото не са точно единни вече. Имат си разни малцинства които взеха да не се понасят и които не са и със еднакви традиции, език и вяра. Относно демонстрации и подобни - като студент участвах в разни мероприятия, като блокиране на ректората и подобни, и по някаква случайност бях и във двата студентски синдиката ( даже и по едно и също време, неотписан от единия ме приеха в другия а и някои от събранията бяха в моите стаи; както и част от централното ръководство). Та тези два синдиката си бяха директно спонсорирани, организирани и направлявани от две известни партии ( и сега съществуват ). Толкова със спонтанните прояви на гражданското ни общество. / при нас най-много някой гражданин ( или селянин ) да нападне служители на ЧЕЗ или ВиК примерно ако идват да му спрат тока или водата .
  8. Има такъв проблем, и сигурно нещата ще стават по-зле. Масата са неграмотни и невъзпитани, и да, пробутват се нагоре дори деца неможещи да четат и пишат, особено от малцинствата. Аз познавам много такива, говорил съм и със преподаватели. Отличниците са главно тези, на които родителите им хвърлят маса пари за частни учители и уроци, тук имаме една паралелна образователна система, и много хора от бранша го споделят това. Много сбъркани неща има в системата, трябва да се реформира тотално. Най-малкото да се уеднаквят в някакви стандарти, преподаването, учебниците както и други неща. Сега е някаква анархия и кажи-речи всеки прави каквото си иска, и учители, и ученици, и родители.
  9. Е нали от всичко писано дотук излиза точно това - че няма такова нещо като тракийска общност със единен произход. Същата работа е и със умотворението -,,трако-пеласги ". ,,Пеласгите" от този интригуващ съюз, сами по себе си са различни и генетично и археологически и най-вероятно езиково. И въобще под тракийската шапка се крие един микс, като част от него наистина има връзки помежду си, както и с подозрителната близост на КА, микенци и някои други.
  10. Да допълня понеже няма други мнения - р. Елба е била демаркационната линия за която са се били разбрали. Вече във последните седмици и дни на Райха, е имало тенденцията немците да предпочитат да не се бият срещу съюзниците или примерно да се предадат на тях отколкото на руснаците. Същото мнение са разделяли и голяма част от офицерите, като дори са издавали съответните заповеди ( случая със фанатичния последовател на Хитлер, фелдмаршал Модел и не само ). Накрая вече при Берлин свалят 12 А на Венк от западната част като оголват напълно фронта за да я хвърлят за контраудар на Изток. При Прага също е могло това да се случи, като отстъпващите немски войски + ,,власовци" и други формирования, както и цивилни и тиловаци, са се стремяли да бягат на Запад за да бъдат пленени от съюзниците. В съветската историография е застъпено негодуванието от факта, че немците отстъпват сравнително лесно на Втория фронт, и така съюзниците печелят без големи затруднения, а се бият ожесточено срещу тях, отдавайки го на някакви скрити съглашения зад гърба им.
  11. Така лесно нито Патън нито друг командващ от Съюзниците, не би успял да превзима в движение Берлин или друг голям и укрепен немски град. А и срещу американците са се намирали значителни като бройка немски сили. Въпреки че повечето от тях са далече като качество, въоръжение и опит в сравнение със дивизиите на Вермахта намиращи се на Източния фронт. Плюс това щабовете на съюзниците в тактическо отношение са ограничавали такива командващи хвърлящи се импровизирано в атака и действащи самостоятелно и нестандартно. Структурата е била тромава и скована със относително голям дял като % на тилови и всякакви небойни части в състава на съединенията което е ограничавало възможностите им. При немците е имало по-голяма свобода на действие, но доста пъти хора като Ромел, Манщайн и Гудериан, са паникьосвали висшето командване при операциите си. И ето ви и два цитата ( само приблизително не помня подробностите ) : От съюзнически командващ - една стандартана немска дивизия е по-силна от коя да е съответстваща съюзническа дивизия. От руснаците - една немска моторизирана дивизия е по-силна от механизиран корпус.
  12. Това е за момента моята преценка : ,,В първоначалните репортажи и изказвания ( и от страна на ХАМАС ), се споменаваше че част от нападателите са от още някакви други групировки действали съвместно с тях, сега не мога да ги намеря но поне едната беше известна. Също така е възможно отделни заложници да не са под техен контрол и да не се знае къде са и какво се случва с тях. Относно борбата с ХАМАС, според мен трябва да бъдат изолирани и доведени до нивото на малка терористична организация от ограничен мащаб, каквито са и много други, които периодично извършват по някой отделен атентат или нападение. За момента обаче все още имат силен гръб и подкрепа, както обществена, така и от други държави, организации и лобита. Не виждам какъв е шанса на израелците да успеят да ги смажат бързо, преди да предизвикат международен отпор." Добавям само че може би най-добре е хамасците да бъдат унищожени чрез ръцете на умерените от Фатах, средствата отвън да отиват главно в първите, а ХАМАС да си останат обикновени терористи без възможност за развиване на социално-икономически, образователни и други дейности, които им осигуряват подкрепа от много палестинци там.
  13. Че те израелците отдавна са известни с това - да извършват операции в чужбина, като отвличат или ликвидират отделни хора, смятани за врагове на Израел и евреите.
  14. Ако голямата сграда по отзад е главната част на болницата не се виждат никакви разрушения. А на видеото онази стая с кръстовете отзад била някакъв параклис, но като гледам навсякъде са наслагали легла, което е логично след като казаха че много хора са се насочили към тази болница по разни причини. Все пак е възможно да е имало жертви на този паркинг ако са се били нагъчкали както им е обичая ( въпреки че е било нощ ) и ракетата да се е взривила отгоре им. Другия вариант е действително да е имало инцидент наблизо, но да не е свързан точно със сградния фонд на болницата.
  15. Еми излиза че ракетата е гръмнала в района, но мощния взрив унищожил болницата и избил много народ, е примерно от инцидент в мазето с боеприпаси. Или някой нарочно му е драснал клечката.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...