Отиди на
Форум "Наука"

kirasirrav

Потребител
  • Брой отговори

    100
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ kirasirrav

  1. (Без да съм специалист), отчасти сме и на траките / приема се че идват от север и изток и са носители на R съответно произхождаща от ямненците /. На Балканския по-в е имало и други народи (изглежда в сегашна Сев. Гърция са предимно от тях ), които хората с R1а и R1b изтласкват, отчасти завладяват. Сърбия/Хърватско се явява гранична зона на контакт за носители на различни ген. групи.
  2. По-добре бяха Унгария, Чехословакия и Полша (те и сега са по-напред от нас ), румънците си бяха доста зле, аз не съм ходил тогава но родителите ми ходиха няколко пъти. Много се котираха нашите цигари, особено БТ-то, но и Стюардесата купуваха (за нас беше изгодно и отиващите на екскурзия там, както и в бившия СССР, задължително мъкнеха стекове; коняка също ). За икономиката бих казал че големи грешки се правеха в разпределянето на парите. Даваха се ниски надници и заплати и се икономисваше от жизнен стандарт със надеждата спестените пари ( и съсредоточени в ръцете на държавата ) да се влагат в нужните направления, често се получаваше дотиране на губещи предприятия само заради престижа и заради студената война със Запада..Някои откровено крадяха (говоря за хора на високи позиции). Финансирахме и много ,,братски страни" от Третия свят, за да им помагаме да строят социализма.. Така че били сме сравнително добре ( поради различни причини ), но мисля че можеше да бъдем на нивото на Чехия и Унгария, имахме такъв потенциал...
  3. Така, като се поразрових намерих някои извеждания на въпросната ,,куча", обяснено със неясното ,,праславянска" каквото и да значи това, не става ясно откога е това ,,пра"? Происходит от праслав. , от кот. в числе прочего произошли: укр. ку́ча, белор. ку́ча, чешск. kučе "куча; скирда (хлеба)", польск. kuczki мн. "кучки". Родственно лит. kaũkas "шишка", kaukarà "холм", kukulỹs "клецка", вост.-лит. kúoka ж., kúokas м. "дубинка", готск. hauhs "вы сокий". Ошибочно предположение о заимствовании из лат. сосhlеа "пучок" (Штрекель), а также объяснение из *kǫti̯а (ср. ст.-слав. кѫшта) "дом", т. е. первонач. "угол на склоне холма или горы, прикрытый листвой и ветвями"
  4. Думата ,,куча" на руски си значи ,,купчина", като гледам този Фьодор Петрович е творил през 19 век (повече не можах да прочета от неговата книга), но откога е самата дума и какво е означавала някога, не е ясно. По въпроса за произнасянето на думата ,,у/о ну/о гури" и разните други варианти, тука имаме записване чрез тогавашната гръцка азбука на евентуалното чутото (тоест звуковото произнасяне) на названието на българите/респективно други племена, или пренесена през няколко езика примерно, тези варианти може да са получени и от потъмняване на гласни/неправилно произнасяне/интерпретация и диалектни особености, и не можем да очакваме някакви твърди международни правила и утвърдени норми (тогавашни ) за транскрипции и записване на чужди думи/имена, така че това не е определящо според мен.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...