Отиди на
Форум "Наука"

A4ko

Потребител
  • Брой отговори

    33
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ A4ko

  1. Ммм да, първите стъпки. Пътя напред е дълъг, предстои доста неща да бъдат тепърва открити и реализирани. Носталгия едва ли ще ни стигне още след "проходилката". Мисля че липсва ентусиазъм, щото следващото стъпало след ниската земна орбита изглежда много високо. Тези химически реактивни двигатели и при суровите условия в космоса не може трима човека до Марс да закарат безопасно. Трябват, както е модерно да се казва - двигатели "на нови физични принципи", нови източници на енергия и т.н. Едно тяло с масата на космически кораб при скорост 80% от светлинната притежава голяма енергия "пущината". Ще трябва дето се вика да употребим повече енергия за единична мисия до Проксима от Кентавър, отколкото дружно сме похарчили като биологичен вид до момента.
  2. Това са геополитически въпроси, които аз се старая да коментирам като независим наблюдател - единствено заинтересован, като гражданин на ЕС. Не съм нито Китаец, Американец или Руснак.
  3. Ще предложи строго дисциплиниран и образован човешки ресурс, а също и територия, природни богатства, военен потенциал и технологии , политически връзки с Китай и каквото там още поискаш. Все неща от които Южна Корея се нуждае и може да използва. Обединената държава бързо би се изстреляла в първите редици на развитите икономики със силна армия, собствена космическа програма и стратегически ядрени оръжия. За какво ще им е САЩ тогава - да ги пази от японците или извън-земните може би. През 1998г. двете страни бяха много близо до обединение, като водещия фактор бяха южно корейските икономически конгломерати. За да попарят амбициите им САЩ им спретнаха набързо една кризичка и ги купиха на безценица - по два за долар, като Кремиковци. За всички корейци е неприятно да се навират между шамарите на великите сили, дори при такава "студена война", защото Севера умира от глад, докато Юга губи контрола над собствената си икономика. Много трудно биха постигнали мирно обединение, защото САЩ ще изгубят един верен съюзник в който са инвестирали много. Американците едва ли се надяват Севера внезапно да се предаде, разпусне армията и нареже оръжията си. След това безусловно да приеме статута на някакъв протекторат на ООН. Знаят , че при мирно обединение Северна Корея ще бъде равностоен участник в преговорите. Може да предложи собствени условия и е в състояние да ги защити с помощта на евентуални съюзници. За САЩ е изходно да се запази статуквото . По този начин те са "нужни" на Южна Корея, а пък в лицето на Северна Корея имат едно удобно плашило с което да си оправдават действията в глобален мащаб.
  4. Напротив - застрашава Южна Корея с обединение. В последствие ще последва неминуемо откъсване на обединената държава от орбитата на САЩ, поради нарасналия и потенциал във всички области. Евентуално би се обвързала с Китай - които е големия играч в региона и може да предложи повече неща като съсед. След това ще падне Тайван и току виж китайците се оказали в Масачузец. Това са си азиатски въпроси, какво ни дреме на нас.
  5. Ракетите ги прави за да може да доставят ядрени бойни глави, а такива оръжия разработва именно защото излизат по-евтини и ефективни от поддържането на огромна армия. Виж Куба не я заплашват с десант и там няма 4 млн. армия и ядрени оръжия.
  6. На какво ни учи историята (преразказ по памет)- при последната война на полуострова Севера атакува и бързо преодолява съпротивата на Юга. За кратко столицата Сеул е превзета и установен контрол на почти цялата територия на полуострова. Спасението от пълен разгром на Юга идва след като САЩ се намесва на страната на Юга и издейства в ООН войски на съюзниците от НАТО също да се включат. Тогава СССР не участва в заседанията на съвета за сигурност на ООН, защото го бойкотира. Следват продължителни бомбардировки, почти не остава сграда над 1 метър - много цивилни са убити. Севера така и не отстъпва, като получава сериозна подкрепа от Китай. САЩ заплашват с употреба на ядрено оръжие, започват преговори. Договорено е примирие и войските са върнати от двете страни на старата граница. САЩ запазва военно присъствие в Юга. До този момент Южна Корея се опасява от инвазията на Северна Корея. Американските войски са там за да гарантират, че такава няма да има. Сега изведнъж уж отбранителните армии кроят планове за дружно нападение на Севера, след като е ясно че Северна Корея не е в положение да напада и не застрашава никого! На кого са нужни подобни сценарии, включващи употреба на ядрено оръжие - та макар и локално и неминуема нова световна надпревара във въоръжаването. На извън-земните може би или на търговците на оръжие? Северна Корея в момента е използвана като някакво плашило и оправдание за инвестирането във военни бюджети. Японците се отказват от пацифизма и ще разполагат оръжия в космоса - щото се страхуват за нападение от бившата си колония Северна Корея.
  7. Интересен за мен е следният парадокс при последните двама американски президенти Клинтън и Буш-младши. При "демократа"Клинтън има и продължителен възход на долара, подем в икономиката и чувствително намаление на наследеният държавен дълг. Заменилият го на поста "републиканец" Буш-младши обезценява валутата, вкарва държавата в огромни разходи - тя вече не редуцира дълга си , а го увеличава. Като капак на всичко мандатът му приключи с точеща се две години световна финансова криза - предизвикана от американски финансови институции. Тая криза накара американските многонационални компании да източат задграничните си поделения (какъвто е примера с БТК и AIG у нас) за да покрият вътрешните си загуби. Освен това кризата вместо да затихва - започва да овладява и нефинансовите предприятия по света. Сега кои са либералите и кои консервативните капиталистите в Америка?
  8. Децата не могат самостоятелно да се грижат за себе си и не бива да се очаква , че те ще отблъскват до безкрай вредните влияния. За това родителите ги отглеждат и възпитават. Най-ефективното възпитание е личният пример, защото малките са предразположени към подражание на родителите си. Държавата е отговорна за реда в обществото и за предотвратяване на криминални въздействия върху младото поколение. В случая с цигарите - виновни са родителите. Пушенето не е инкриминирано! За проблема с наркотиците е отговорна държавата. Вредното влияние е почти изцяло извън семейството и се поддържа от ненаказани криминални действия.
  9. Корейската пехота по степен на подготвеност пишат, че превъзхожда американската. Също така танкове не се спират с пехота а с дълбоки отбранителни линии. Ейбръмсите не са въздушно преносими и не участват в състава на морски десант, така че се знае от къде могат да атакуват.
  10. На далече стрелят тези "пущини" - 5,5 километра. Ето за какво става въпрос : цък
  11. Почти съм сигурен, че един един корейски "Корнет" ще разпробие Ейбрамса от раз. То танкчето от страни без допълнителните балистични тухлички не е препятствие и за по-старите "Фагот" и "Конкурс". Отделно от това една банална противотанкова мина е*ава майката на всеки танк, пък било то и M1 Abrams. Това , че американците не са загубили нито един до сега от неприятелски огън е мит, много подобен ма мита за несваления "орел" F-15. Те военните специалисти много добре знаят как стоят работите и не са "гарги" за да се плашат.
  12. Ей, тая година ще има доста суровина за компот в Япония .
  13. Е ха, тази тема е супер! Кои ще да са трите ни планети? Първата безспорно е Земята. От тук най-лесно се достига до Луната и Марс. Вероятно на Луната може да се открие укрепен лагер на българите. Ако не се открие такъв, то значи е крайно време да бъде построен - примерно на 1 км. дълбочина в някоя стабилна скала. Марс е по-перспективен от Луната с оглед на възможностите за тераформиране, т.е. възможно е да се отвори жизнено пространство за поне за 8 мл. български колонисти. Един ден може и столицата да преместим там! Астероидния пояс след Марс е чудна база на бъдещата суровинна промишленост. За минните инженери това си е нещо като склада с играчки на дядо Коледа. Добивните заводи обаче ще ги направим на границата на астероидния пояс, щото не искаме да замърсяваме Марс, нали? Още повече, че не се знае откъде може да изскочи някоя самоасемблираща се структура с афинитет към българите в частност. Плана е следния : пращат се автоматични сонди в пояса да го картографират и сканират. След това се подбира подходящото парче космическа скала и автоматични влекачи я домъкват на края на пояса до добивния завод. Той се прикрепва за скалата и почва да я обработва. Отпадъците се компресират и оводняват с малко водица от комета, която е имала нещастието да премине в обсега на влекачите. Така направените кубчета боклук се връщат обратно в пояса. Това е по така наречената "Руска" технология. Безспорно ние българите , като уважаващи себе си хора ще си инсталираме и някой "Шведски" джунджорий на орбита около Марс. Това ще са малки сонди -импактори, заредени с нано-роботчета. Задачата им е като си харесат някой астероид да се засилят максимално и здраво да го ударят, така че да се паркират в центъра му или поне в центъра на ценната субстанция в астероида. Там спокойно освобождават нано-асемблери, които почват да се размножават и едновременно с това да отделят ценната субстанция от пространството около тях в монокристал. Като приключат работата си един автоматичен влекач закрепва парашутче на кристалчето и го засилва към Марс или някоя от другите български колонии. Та такива работи се предвиждат. Ако ние българите не се организираме , някой друг ще ни изпревари и вместо България на три планети и още няколко астероида ще има археологически проучвания от чужденци на изчезналата БГ цивилизация.
  14. Статията за мен е много интересна. Без да съм специалист бих предположил, че явлението е от областта на психологията и може да се обясни с някакъв вид фобия - която вероятно предизвиква временен спад в интелектуалния капацитет. От личен опит съм наблюдавал подобно явление при работа, която изисква продължителна концентрация. При мен различен дразнител винаги може да наруши концентрацията ми или ефективно да саботира текущия мисловен процес.
  15. Интересно малко роботче от Sony, което е обикновен МП3 плеер на колела с нещо като ръчички:
  16. Още един японски робот, този път хуманоид Много интересно видео
  17. Те намазват временно, докато европейските милитаристи дружно не се изнасят в щатите. След това са принудени да се милитаризират. 50 години хората бачкат като роби за да се произвеждат кораби, подводници, самолети, танкове и ракети от ВПК. Бунищата са заринати с извадена от употреба военна техника, нова такава се бълва на поразия. И когато далаверата се разтури почнаха петролни кризи и терористични актове. Въобще се появиха всякакви нови заплахи , само и само милитаризмът да се поддържа жив. Трябват пазари за оръжие и държавни поръчки. Дуайт Айзенхауер много точно се е изказал по въпроса. Обществена тайна е че администрацията в САЩ си търси нов "враг". Някакви "умни" глави редят триади за нов Рим, въобще милитаризма е жив и си е начин на препитание на една група състоятелни хора.
  18. При съвременното състояние на обществата, войните в Европа от 20 век са тотално безсмислени и са в ущърб на всички европейски общества и всеки един европеец по отделно. Всички са загубили много, дори победителите. Какво става с Англия - трупали са като пчелички империя и накрая за 20г. - са се издри***ли, като слон. А за немският милитаризъм - той подхранва мита, за това че войната движи прогреса. В подготовката си за поредната поразия на континента, германския народ преживява мини обществени революции последвани за кратко от състояние на "Ренесанс".
  19. Ех, как ми се ще тези мастити философи да можеше някак си (виртуално) да ги видя разделени в две групи, гладни и боси и поставени в двуметрови окопи. За автентичност, ако може окопите да са пълни до половината с вода и да е през зимата. Тогава да се пуцат едни други, колкото им душа иска. Така им се пада за дето замърсяват литературното пространство с интелектуалните си изпражнения. Но като че ли, това е застигнало потомството им. Виждате ли от къде е тръгнала работата.
  20. Ако питаш мен - моя тест са 3D шутърите. Аз основно за това ползвам мощният си компютър. Така че за мен ако става за Криза-та - става за всичко. Шегата на страна, разработени са стандартизирани тестове във всяка възможна област на приложение на микропроцесора и за всеки негов блок по отделно. Каквото те интересува - това тестваш или пък отваряш страницата на конкретната тестваща организация и виждаш публикуваните резултати по производители и модели.
  21. Да това са фактите. Интересно защо се получава така, че войните са обичайно явление. Хората не се раждат убийци и за тях не е естествено отнемането на друг човешки живот. С изключение на няколко процента асоциални типове отделните хора има доста задръжки (вродени и придобити). Очевидно явлението "война" съществува на ниво "Общество". Опа, сещам се защо - има два комплекта действащи правила. Първия е за вътрешна употреба в отделното общество и изключва убиване. Втория е за човека като част от групата/обществото - тогава той е свободен да убива хора от други групи/общества в случай на необходимост.
  22. На война се убиват хора, ако не знаете - да ви кажа. Така че поставения въпрос може да звучи "Харесва ли ви да убивате хора?" или "Бихте ли искали да имате възможност да убивате хора без да ви санкционират?". Как стоят нещата например за мен. Аз нямам проблем да убия животно и след това да го изям , защото всеки ден огладнявам и изпитвам потребност да се храня. Последното нещо съм го правил много пъти и няма никакво удоволствие в убиването. Когато се поставя въпроса за носене на оръжие и убиването на хора, тогава при мен се задействат морални и под-съзнателни спирачки. Радвам се вече че светът се глобализира и различията между държавите се преодоляха в голяма степен. Така възможността някой плешив дядка изпаднал в старческа хиперактивност да ме принуди да убивам хора в името на идеята "Х" значително намаля. Аз нямам нищо против новите ни европейски събратя и оценявам като върховна глупост войните на България от 20 век.
  23. Напредъка в науката е значителен последните години по всички направления - от космологията до генетиката. Може да сме пред така чакания "Ренесанс" на 21 век. В обозримо бъдеще въпросите , който са ни вълнували хилядолетия ще получат отговор. Но вярата не се нуждае от аргументиране и ще продължи да търси път в бъдещето успоредно. Под каква форма това ще стане -не знам. Надявам се да не е само мистика и суеверия, че са ми много противни - изпразнени са от всякаква философия, етика и морал.
  24. Сега видях едно филмче за обсадата на Виена от турците през 1683г. Тогава превъзходството на нападащата армия в началото е било 15 към 1 а в края 40 към 1 (200 000 срещу 5 000). При това атаката е неуспешна въпреки масирано използване на артилерия и прокопаване на тунели и взривяване на стените.
  25. Като ориентир за числеността на обсаждащата армия може да се вземе числеността на обсадените войници и мощността на крепостните съоръжения, които трябва да се преодолеят. В Константинопол едва ли е имало само един гарнизон войници при такава арабска инвазия. Дори мобилизацията на цивилното градско население предполага внушителна цифра на обсаждащата армия. Представете си арабите обсаждат силно укрепения град с по-малобройна армия от защитниците му. На какво ще разчитат, последните да се предадат.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...