Отиди на
Форум "Наука"

isav

Потребител
  • Брой отговори

    1710
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    16

isav last won the day on Ноември 30 2023

isav има най-харесвано съдържание!

Всичко за isav

  • Рожден ден 26.12.1965

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Последни посетители

8512 прегледа на профила

isav's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

1,9k

Репутация

  1. Преди време успях да намеря част от изследванията на Петре Дякону в Пъкуюл луи Соаре и сам прочетох с преводача как една типична българска крепост от 9-10 в. става византийска от 11-12 в.! Писания пълни с "най-вероятно" и "по всичко си личи че" повече от допустимото за безпристрастна научна дейност! Нещо като творчеството на Плетньова за хазарския произход на СМК... Ама вие си чакайте "българските селища във Влашко" от мамалигарите!
  2. В контекста на познаване на пратюркската титулатура и почти пълната липсата на връзка с (пра-)българската такава! Тоест да си спестите някои лингвистични гимнастики...
  3. Мит е, че понеже митата са мижави, са преместили тържището в Солун! Да не използвам друго определение, все пак искам да запазя добрия тон... И както подчертаха по-горе - това е добре обмислена и целенасочена акция срещу Симеонова България, довела до тежки резултати! А не просто "ала-бала"...
  4. Хайде да не се правим взаимно на глупаци?? Принадлежността на хунския, българския, хазарския и аварския езици към въпросната хипотетична "огурска тюркска" група е недоказуема, поради липсата на епиграфски паметници от синхронните епохи, които да потвърждават едно подобно допускане... Принадлежността на чувашкия към тюркските езици никой не оспорва, оспровам единствено неговата праистория, понеже той е съвсем нов (на 1200-1300 години, не повече!) език и е резултат от, както спопменах - смесване на различни езикови групи ползващи тюркския като "лингва франка"! За по-малко от 100 години "нигерийският пинджин" толкова се е отдалечил от базата си, че можем да умрем от смях, говорейки с нигерийци на английски! Някакъв такъв "креолски" е и чувашкия език! И съответно ротацизма и ламбдаизма може да се обяснят лесно именно с креолизацията на тюркския...
  5. Колега, понеже не сте много работлив, а иначе аз съм пускал линк към един от най-пълните откъм информация сайтове по въпросите на древнотюркските надписи, ще пусна връзката отново. Ровите си в базата данни, после отваряте речника, намирате си желаната дума(малко трябва да умеете да разпознавате тюркските руни...) и виждате къде и в кой надпис я има и в какъв контекст! За 3-4 дни можете да си попълните всички образователни дефицити... Не се срамувайте, повечето сме минали по тоя път, даже някои професионални историци са проявявали интерес към информацията - съставена е от казахи и е наистина многообхватна!! Едит: нормализираните текстове се четат оляво надясно, но оригиналите са отдясно наляво...
  6. В граматиката, естествено, колкото и да се различава от огурските тюркски езици. И в преобладаващия лексикален фонд, макар и променен от говорещите го и допълнен с техните собствени лексеми... По-важното в коментара ми беше това за принадлежността, доказвана с... недоказуеми допускания?!?!
  7. Преместването може обаче да е и форма на търговска война, на протекционистична политика за защита на местните и какво ли още не! Това с митата е малко... митично! На нещата следва да се гледа доста по-сериозно...
  8. Ааа, Орбан може, може... Той е правил повече политически пируети и от Костя Копейкин!!!
  9. И това на фона на основополагащото схващане в нашата официална история за "славянското море", заляло прабългарското езерце...
  10. "Българи във Влашко" е непознат термин на румънската нАука! Да не кажа "забранен" от началото на 19-ти век насам!!! За румънците прабългарите са "претичали" набързо през причерноморските територии, за да се установят южно от Дунава, като при това не са оставили никакви следи... Да види нещо може само човек, който "има очи" за него!
  11. "Огуротюркските" езици са фикция наложена от съветската лингвистична школа! Опирайки се на чувашкия(който е резултат от смесване на тунгусо-манджурски, индоевропейски и фино-угорски компоненти с тюркска база) и предполагайки, че хунският, "прабългарският", хазарският и аварският езици(за които не се знае НИЩО със сигурност, поради липса на епиграфски паметници!!!) са подобни на него, Дъйбо и Мудрак измислят далечен и различен клон на тюркските езици, понеже не могат по друг начин да обяснят особеностите на чувашкия... Работата е леко - на ви копче, ушийте му балтон!
  12. Това с 3D принтера даже е скъпо - вече видяхме картонени модели, носещи до 3 кг. боеприпас, с 90% части на двигателя от композити и минимален до никакъв радио/термо/локационен отпечатък!!! Естествено е, че терористите не спят, те усвояват тоя "челен опит" на момента, за съжаление... Във войната с тероризма предстои нов, по-чудовищен за мира етап!!!
  13. Баражиращите боеприпаси ще стават все по-добри и все повече! Така че наистина може да се преосмисли нуждата от толкова бавни, тежки и ненужно огнево мощни бойни машини, като танковете, според мен! Възможно е бъдещето да покаже, че са по-подходящи бронирани бъгита с големокалибрени картечници, видяхме Брадли какво прави с неговата иначе "неголяма" огнева мощ(сравнена с Леопард, примерно!)... Ако една ББМ бъде прихваната от средствата на противника, тя няма особени шансове при ниска маневреност, така че въпросът опира до това колко броня е нужна за опазването на екипажа!!!! И именно тук скоростта е решаваща! Гледахме достатъчно клипове, в които ланцетите не успяват да унищожат бързоманеврени машини! Естествено може да се развият средствата за противодронна защита, но с оглед на все по-нарастващата автономност на управлението на дроновете, средствата на РЕБ ще трябва да се преосмислят... Даже си мисля, че бъдещето е на бронирани бъгита, АТВ-та и мотоциклети... Това е щото съм фен на Лудия Макс!!
  14. Естествено! Истинският Съветофил предпочита да разлага Гадния Запад отвътре ..
  15. Безсмислена тема, пълна с безполезни спорове със съветофили... Те не просто подкрепят войната на Путин, те са щастливи, че "путин натрива носа на гадния Запад" и руши Украйна!! И са толкова кръвожадни, че не виждат морето от кръв на така обичаните от тях руснаци?!?! Щото покрай пълчищата застаряващи турбо-патриоти и зековете, гинат и десетки хиляди млади руски момци, които с нищо не заслужават съдбата, наложена им от техните бащи и от бункерния им дядо... Жестокостта на съветофила е безгранична!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...