Отиди на
Форум "Наука"

Сталактити и сталагмити на софийски булевард


К.ГЕРБОВ

Recommended Posts

  • Потребители

post-2642-062211200 1285744079_thumb.jpg

Сталактит от пещерата „Снежанка” и сталагмит от пещерата „Бачо Киро”.

Сталактитите и сталагмитите са образувания по таваните и подовете на пещерите във варовити скали. Образуват се от капките, наситени с калциев карбонат, които се стичат и падат от тавана на пещерите. Сталагмитите са утаечни калцитни образувания, наслоени по пода на пещерите на места, където капе вода. Те растат във височина. Сталактитите са също калцитни образувания, висящи от тавана на пещерите в места, откъдето капе вода. Растат по дължина надолу.

Красиви сталактити и сталагмити има в много пещери в България. Счита се, че за по-големите образувания са били необходими много години. Днес процесът на образуване на такива карстови форми може да се види „на живо” в центъра на София, близо до Националния дворец на културата, под моста на булевард „Витоша”, минаващ над булевард „България”.

post-2642-018315200 1285744111_thumb.jpg

post-2642-003359700 1285744119_thumb.jpg

Под този мост има зачатъци на три сталактита, от които един е добил доста представителен вид, какъвто има и в пещерите. Под него пък се е заформил сталагмит, израснал вече около 25-30 см над нивото на пътя. Втори сталагмит "расте" недалеко от него.

post-2642-033006800 1285744126_thumb.jpg

Сталактитите са се образували около тръби за отточни води. Изглежда стичащата се към тръбите вода е богата на калциеви соли. Такива тръби има на няколко места под моста, но на заснетата карстовото образование е най-внушително: или водният поток там е по-голям или калциевият карбонат, попадащ във водата, е в големи количества.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

добре дошли обратно в каменната ера.

И сега живеем в пещери /панелки/, вярно, че малко по-благоустроени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...