Отиди на
Форум "Наука"

Бюрокрацията като традиция


Recommended Posts

  • Администратор

Бизнесът в света губи милиарди от загубено време и от попълване на хиляди документи от които няма нужда...

Нужно ли е всичко това и защо още светът продължава да се движи по стария начин, като разполагаме с толкова нови технологии...и решение има!

"Скоро четох доклад, който сравнява условията за бизнес в отделните страни, и ми направи лошо впечатление, че България е на едно от последните места по това колко време бизнесът хаби за своите взаимоотношения с данъчните - някъде около 600 часа годишно. Точно тук смятам, че НАП трябва да насочи усилията си. Тя е една от системите, която е първа по електронизация и има най-голям допир с бизнеса и с хората", обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред "Дневник".

Откъс от една интересна статия: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/10/29/984029_shouto_na_danuchnite/?sp=1#storystart

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бюрокрацията какво е? Начин, при това доста бавен, за омбен на правновалидна и икономически важна информация. Без такава информация и без такъв обмен не може. Но административната практика в цивилизования свят (за нецивилизования не ми се говори) е наложила един сериозен проблем, който от икономически полезен и въвеждащ ред сектор на човешката дейност се превръща в спънка, в тежест, в товар и във вредоносна практика, водеща до сериозни загуби.

Проблемът може да се разгледа и от политическа, и от чисто стопанска, и от психологическа и от много други гледни точки. Мисля, че са важни всичките.

От политическа гл.т. мисля, че фразата на Роналд Рейгън достатъчно добре характеризира проблема: "Ние сме народ, който има правителство, а не правителство, което има народ."

Това може да се перифразира - хората имат администрация на всички нейни нива, а не администрацията има хора.

Не мисля, че някой ще възрази на този принцип, но къде го има него в идеален вид? Никъде. Има някои страни и някои исторически периоди, в които има стремеж към това и сериозни успехи.

Има обаче места, страни и периоди, в които целия народ принадлежи на правителството и на управленските структури, а последните принадлежат или на диктатори, или на мафии.

Когато мафия и бюрокрация се срастнат, имаме.... абе, това което имаме тук днес. (Или поне допреди малко време).

От икономическа гл.т. нещата са повечеот ясни - бюрокрацията генерира загуби (и то не за бюрократите) - за подаването на данъчна информация в България една фирма изразходва 500 часа годишно. Кой ще ги плати? Държавата ли, на която тази информация е нужна? Тц, не. Ние, хората ще платим за някакво безумие. Безумие, ама от наша гледна точка. От гледна точка на администрацията е много даже разумно.

Всъщност, всяко усложняване на административния процес не е нищо друго, освен опит на администрацията да прехвърли работата си на фирмите и гражданите, без да им плаща за това. Напротив, не само, че не им плаща, но ги кара те да платят.

В психолигически аспект въпросът има смисъл най-вече относно това - как да се промени мисленето на обществото, цялостната култура в по-малко бюрократични. Бъгарските бюрократи мотаят хората, а хората не протестират. Българските бюрократи чакат, и то доста нагло понякога, подкупи, а хората ги дават.

Това е източна, ориенталска, дива административна култура, ниска и безобразна.

Промяна е възможна само и единствено с натиск отгоре, с натиск от правителството, от най-главните бюрократи, ако то има воля за това.

Ето един пример - преди години излезе закон, в който имаше много много много важно правило - ако е нужен някакъв документ от системата на този чиновник, който иска този документ, той трябва да си го вземе сам, а не да праща хората.

Приложи ли се това правило? Не.

Натисна ли правителството повече, за да се приложи то?

Не.

...

Това всичко по-горе е малка беда. Голямата, пред която сме изправени е, че бюрокрацията е икономически лост за привилегироване на част от икономическите субекти за сметка на останалите и за сериозен, често фатален антипазарен и антисоциален натиск. Има ли лиценз, ще има и привилегия....

Особено в едно технологично общество, в което информацията тече все по-бързо и по-бързо, административния сектор на обществения икономически обмен става не просто спънка с бавността си и с неадекватността си, а става такава пукнатина, която може да взриви процеса.

Къде е разрешението?

1. В ефикасното административно правосъдие. В момента, в който чиновникът заеме някаква незаконна позиция, а това става често, няма смисъл да се опитвате да го убедите. С акъл или с пари. За да няма бюрокрация, трябва веднага да може въпроса да се отнесе към съда и веднага да бъде решен. Това значи в рамките на 1-2 седмици. Това е обаче дългия и сложен въпрос за съдебните процедури.

2. В улесняване на обмена на информация. Документи у нас трябва да се създават само когато е особено нужно. Останлия обмен може да стане електронно, та днес вече е 21 век!

Ето пример - идват да ви оценят имота за пожарна безопасност. Не може ли още там, на място, да се състави становището и да се изпрати електронно? Не може ли вместо да ви издават документи, които трябва да ходите да получавате, просто да ви включат в един регистър и всеки да може да гледа там?

Нещо такова стана с търговския регистър и това е важна, макар и малка крачка напред.

3. В организиране на важната информация така, че до нея да има масов електронен достъп. В презентацията на Дейвид Камерън от другата тема става дума точно за това. Това може да е такова улеснение, че да няма нужда от 50% от днешните бюрократични разправии.

Едно е ясно - който иска икономика, трябва да намалява бюрокрацията. И обратно. Който иска олигархия, трябва да я увеличава. Съзнателно, целенасочено и ефикасно.

Link to comment
Share on other sites

В средата на миналият век в една добра книга, подробно е описано какво е бюрокрация и нейните закони (Законите на Паркинсън). Горещо я препоръчвам на всички, защото тези закони са общовалидни в много сфери на живата и актуални до днес. В съвременният свят, това е един много добър бизнес, сладки работни места, даже и да не е свързано с корупция и престъпност. Най-интересното за бюрокрацията е, че тя не се генерира от бизнеса и държавните ръководства, а от самата себе си, като защитава позициите си доста успешно в целия свят !? Като основни мотиви за този феномен се използуват - липсата на подробни закони и тълкувания, размиване на отговорност, невъзможност за нормиране на интелектуална дейност, недостатъчни информационни комуникации....

Като най- пресен пример вземете смяната на личните документи, колко хора, техника и средства се въртят в този кръг.?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо повече - бюрокрацията е начин за източване на национален доход по силно непроизводителен начин...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...