Отиди на
Форум "Наука"

Съби Стойков Попович


Recommended Posts

Малцина заят, че това е истинското име на един велик българин - Георги Раковски. Създател на българското националноосвободително движение против турското робство. Почти всички представители на това революционно движение са останали в народната памет като светини. Не съм историк и социолог, но искам да повдигна една тема, а специалистите да помогнат. Та въпроса е: в онези години можеше ли България да се освободи сама и как. Имало ли е макар и теоретична възможност, след това освобождение, да бъдем блянуваната "чиста и свята република", а не монархия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Та въпроса е: в онези години можеше ли България да се освободи сама и как. Имало ли е макар и теоретична възможност, след това освобождение, да бъдем блянуваната "чиста и свята република", а не монархия.

Без обявяването на война на Турция от руският император Александър II и последвалата капитулацията на Турция, не би се появила християнската държавата България на Балканите. Това е неоспорим факт.

Alex2.jpg

Император Александър II

Нито Франция, нито Англия, нито САЩ биха дали на българите държавност. Няма никакви податки за подобно намерение от тяхна страна. Това явно не е било в техен интерес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Факта, че никоя Балканска държава не се е освободила съвсем сама е достатъчно показателен за шансовете ни.

А "чистата и свята република" първо, че е била идея на малцина и второ същината и съвсем не се е свеждала до това короната да се нарича "правешки каскет". Някои "представители на това революционно движение" като гледам колко са държели на костюмчето за снимката ми се струва, че ако им се е отворела възможност, на драго сърце биха добавили към тоалета си и корона.

Някои са си падали по Републиката просто защото им е липсал благороднически произход, което е пречело да станат царе, на не и да станат президент. Не че има нещо лошо, просто не е чак свято и чисто.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много ми е интересно какво е било отношението на Г.Раковски към политиката на Гарашанин. То май цялата му белградска активност на Г.Раковски е под знамето на гарашанското начертание.

А пък в Атина май прави македонско дружество!

През 1842г. в Браила Раковски е осъден на смърт.

Но тъй като имал гръцки паспорт, е предаден на гръцките власти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...