Отиди на
Форум "Наука"

Картаген


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Важни дати в историята на Картаген

4 000 г. пр. Р. Хр.: първи прояви на човешко присъствие в района на бъдещия Картаген

1215 г. Пр. Р. Хр.: На мястото, където, по-късно, ще бъде създаден Картаген, е основано финикийско селище. Не е ясно, каква е съдбата на това селище, към момента на преселението там на жителите от Тир.

814 пр. Р. Хр.: Преселение на жители от финикийския град Тир и основаване на Картаген. Новият град се развива бързо, превръщайки се в могъща средиземноморска сила. Именно борбата за владеене на Средиземно море ще изправи Рим срещу Картаген. (Според някои историци, градът е основан ок. 750 пр. Р. Хр.)

264 - 146 пр. Р. Хр.: Период, в който протичат три римо-картагенски войни, наречени “пунически”. Като краен резултат, Катаген е разрушен.

146 пр. Р. Хр. - 439: Основаване на римската провинция (колония?) Африка. Малка част от земите на Картаген са дадени на Нумидия. Развиват се земеделието и урбанизацията. Градът просперира.

439: Вандалите, под предводителството на Гензерих (Гейзарикс?), превземат Картаген. Подкрепят арианството и провеждат гонения срещу християните.

533 (или 548?): Превземане на Картаген от византийците. Градът отново разцъфтява.

647-698: Начало на арабо-мюсюлманската епоха. Основаване на Кайруан от Окба ибн Нафаа (670) и превземане на Картаген от арабите (698).

800-909: Експанзия на исляма и утвърждаване на династията на Аглабидите. Построяване на джамията Зитуна в Тунис (800). Кайруан се превръща в политически и интелектуален център на областта Магреб. В Кайруан се намират най-древните джамии в областта.

909-1159: Управление на владетелите от династиите Фатимиди и Зариди. Град Махдиа, основан в 921 г. , става столица на тяхната държава.

1159-1230: Владетелите от династията Алмохади обединяват държавите в областите Магреб и мюсюлманска Андалузия. Властта им се разпространява в Андалузия и Триполитания.

1236-1574: Владетелите от династията Хафсиди в Тунис – васали на Алмохадите, се обявяват за независими от тях.

1574: Тунис е анексиран от османските турци.

1705 - 1957: Управление на владетелите от династията на Хюсеинитите. Епоха на важни реформи. Банкрут на банковата система (1869). Великите сили Великобритания, Франция и Италия се борят за надмощие в Тунис.

1881-1956: Тунис става френски протекторат. Франция третира Тунис като своя колония. Развиват се индустриализацията и земеделието, въвежда се френския опит (know-how, savoir-faire). Антиколониалната съпротива в страната е постоянна.

1956 (20 март): Тунис става независим.

1957 (25 юли): Обявяване на Тунис за република. Първият президент на независим Тунис е правистът Хабиб Бургиба.

1959 (1 юни): Приемане на първата конституция на Република Тунис.

1963 (15 октомври): Френските окупационни части напускат последната си база в Тунис – Бизерт.

1987 (7 ноември): Премиер министърът Зин ел Абидин Бен Али наследява президента Хабиб Бургиба. Той е следващият президент на Тунис.

1994: Опозицията вкарва свои представители в Парламента.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

История на Картаген

Финикийското име на Картаген – Kart Hadasht или Quart Hadasht- означава “Нов град” или “Нова земя”. Римляните го наричат Carthago. Името “пуни” бива дадено на западните финикийци, както и на стоките, произвеждани от тях.

Град Картаген се намира на около 16 км. североизточно от дн. град Тунис. Черепите, открити при местата за погребения в Картаген, са твърде разнородни и свидетелстват за смесени расови типове. Градът е основан от преселници от Тир, към които са се присъединили и кипърски колонизатори, но нека добавим и факта, че жителите на Картаген често се женели за чужденки.

Преселниците са били предвождани от Елиса (името Дидона – Скитница – е неин прякор), сестра на тирския цар Пигмалион. Пигмалион е от династията на царете Итобаал (933 пр. Р. Хр.) и Хирам.

Картаген е основан през 814 г. пр. Р. Хр.

(А Рим ще бъде основан 61 г. по-късно.)

Принцесата напуска родния си град, последвана от част от своите близки, от богати съграждани, от множество обикновени граждани – моряци, търговци, войници, както и от роби. Преселението става поради неизвестни за нас социално-икономически или политически причини. (Има сведение, че Пигмалион убива съпруга на Елиса – Ацерба.) Преселниците се отправят към внимателно избрано финикийско селище, което, по това време, вече съществува от няколко века (от 1215 г. Пр. Р. Хр.? – преди падането на град Троя), но не ни е известно първоначалното му име. На път за бъдещия Нов град (Карт хадашт), принцесата минава през остров Кипър (тогава – контролиран от финикийците). Великият жрец на острова, заедно със своите роднини и приближени, решава да последва преселващите се финикийци. От бреговете на острова са отвлечени няколко групи млади момичета, за да бъдат заселени в Картаген.

Когато пристига на африканския бряг, Елиса влиза в контакт с местните жители. Техният владетел решава да й се подиграе и й отпуска земя за заселване, равна на една опъната на земята волска кожа. Бъдещата царица нарежда голямата волска кожа да бъде нарязана на много тънки ленти. С лентите, отрязани от волската кожа, Елиса оградила достатъчно голямо място, достатъчно да приюти бежанците. Жителите на финикийския град Утика (северно от Картаген) започнали да търгуват с картагенците. Местният владетел Ярба поискал да се ожени за Елиса, но тя се страхувала от него. Поискала отсрочка, за да направи помен на мъртвия си съпруг. Когато запалила кладата, построена в негова памет, и извършила жертвоприношението, тя, от мъка по умрелия, се хвърлила в пламъците. След смъртта си, тя е почитана като богиня. Построили й храм недалеч от пристанището. В продължение на 4 века, след 814 г. пр. Р. Хр., картагенците плащали годишен данък на местния владетел.

През VII и VI век пр. Р. Хр., Картаген постепенно успява да измести града-майка – Тир, който попаднал под ударите на асирийците и на персите.

Това е легендата за основаването на град Картаген,

която знаем от разказите на историците Тимей и Помпей Трог.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
Да препоръчам една книжка превод от френски, която четох наскоро: Мадлен Урс-миедан "Картаген", Изд. к. Одри, 2000г.

:lightbulb: Ако на някой вземе та му стане интересна темата,а за Анибалчо да не говорим,то нека прочете брилянтната книга на руския историк АЛЕКСАНДЪР КРАВЧУК,за да напише която автора вероятно е прежалил не малко години от живота си,но за сметка на това едва ли има по-пълно и исторически издържано за конкретната проблематика творчество.Онзи,който се интересува от така известноия пълководец ще остане приятно възхитен от това,което ще му се предложи в едноименната книга,като се има впредвид,че уважаемия г-н.Кравчук е направил едно брилянтно четиво,като изхожда от гледните точки на Полибий,Тит Ливий,и още няколко сериозни историци.Изобщо най-сериозното четиво за Картаген,което ще ви попадне в ръцете драги обичащи историята същества.Вкусете от сладостта на тази книга и няма да минете само с един прочит,и ще останете повече от задоволени.ПОВЯРВАЙТЕМИ.com :smokeing::vertag::whistling: :whistling: :whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дам, препоръчвам трудовете на Кравчук при запознаването с биографиите на Цезар и Нерон /така се казват и едноименните му книги/ - наистина качествени четива. Особено за Нерон. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...