Отиди на
Форум "Наука"

Нептуновата поща


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Главният пощаджия на Нептун е българин

ГО (Георги Икономов) и брат му МИ (Митко Икономов) изпращат първото писмо през 1932 г., досега доктор ГО е пуснал над 41 000 писма по вода с призиви за мир, обич и приятелство между хората и е вписан в книгата "Гинес"

Мартина Ганчева

"... до океана и всички кораби, до моето семейство, приятели и непознати, това писмо е молитва..."

Такива послания праща Кевин Костнър в поостарелия, но незабравим филм "Писмо в бутилка" в търсене на своя ориентир и компас, на своя истински север, на изгубената любов и смисъла на живота. Георги Икономов също пуска писма в бутилки, но посланията му са по-различни - за мир и обич, за приятелство между хората по света. Всичко започва през далечната 1932 г., когато със своя брат близнак Митко хвърля първата бутилка в река Струма, на 5 км. от град Кюстендил.

Историята

През лятната ваканция, когато слънцето сипе жар над земята, две момченца често ходят да се къпят в бистрите води на Струма. Мислят как да станат герои като тези от романа на Жул Верн "Децата на капитан Грант". Една сутрин техният съсед бате Ване им предлага да ги повози с лодка по езерото Венеция, разположено край село Гирчевци, на няколко километра от Кюстендил. Хлапетата веднага приемат поканата. Бате Ване носи вино, което изпива жадно и се унася в сладка дрямка. Когато се убеждават, че е заспал, Митко и Жорко измиват шишето в реката, но нямат нито хартия, нито молив. Откъсват капака на кутията с цигари на бате Ване и с недогорелите върбови клонки успяват да изпишат първите букви от имената си: "ГО и МИ". После подвиват краищата на капака и го пъхат в бутилката. За запушалка използват един кочан царевица.

Точно тогава бате Ване се събужда, ядосва се, че са му скъсали цигарената кутия, но когато от разказа на хлапетата разбира защо са постъпили така, усмихва се и казва шеговито:

- Онази бутилка са намерили в корема на акула, а вашата кой знае какъв шаран ще я глътне - след това затяга добре "тапата" и хвърля бутилката в река Струма.

Дълго момчетата си представят как плава и как след много време ще стигне до чужд бряг или ще я погълне някоя голяма риба.

- Дали този опит ще бъде последван от друг - тревожи се Жорко, докато въображението му рисува пътешествия с кораби в далечни страни - на север и на юг...

Старецът и морето

... И така детската мечта на Георги става реалност и хоби за цял живот. Днес 83-годишният Икономов споделя, че огромната му любознателност и желанието да види различни земи, са го превърнали в гражданин на света. След като се пенсионира, кюстендилецът започва работа на траулери и танкера "Камчия". Длъжността му на корабен лекар е чудесна възможност да плава из Световния океан и да пуска бутилки от най-екзотичните кътчета. Текстът, написан на български и английски, гласи: "Послание за мир между народите на Земята, чисти води в моретата и океаните, пълна хармония между хората и всички религии по света". Неизменно един и същ е и адресът - България, 1463, София, бул. "Скобелев" 27, д-р Георги Икономов. Начинанието на морския вълк много напомня на играта спорт-тото. Пускаш хиляди фишове, пак и пак, с надежда за успех, но... без гаранции. Някои бутилки, изхвърлени на брега, са затрупани от пясъка и остават там с години - кой да ги забележи? Случва се други да бъдат подхванати отново от прилива и да започнат второ плаване или да потънат на дъното на морето, защото не са добре запушени и насмолени и пропускат вода...

Най-голямото изпитание за Икономов обаче е когато от катер на шести американски флот изпращат лодка да го прибере на борда.

- Военните бяха луднали от станиоловите лентички, които използвах - обяснява Главният пощаджия на Нептун и продължава да разказва. - Станиолът светеше заради слънцето като огледало, а от спътниците нямаше как да разберат дали това е шпионско писмо или писмо за мир и чисти води.

Така станиолът изживява своето време и Георги е принуден да го замени с пластмаса. От това обаче не секва ентусиазмът му и той изпраща над 41 000 бутилки. Нищо чудно, че през 1996 г. от "Гинес" го обявяват за рекордьор.

- Ще пускам докато съм жив, така ми предрече и Ванга! - заканва се д-р Икономов преди да ме отведе...

... в бърлогата на "звяра",

в спретната вила-кораб на име "Синтра" в столичния квартал "Симеоново", където докторът се подвизава, когато не е на път. В пясъка пред къщата е заровил стотици пощенски бутилки. Комшиите често го подкачат, че сам е изпразнил съдържанието им... но той носи на майтап и приема шегите с усмивка.

Две неща привличат вниманието в къщата му - танцови палци и синьопера корона. Оказва се, че танцовите палци са на първата любов на Икономов. Взема ги за спомен, когато се разделят. Екзотичният сувенир пък му е дар от шамана на племето ягуа. Щом излизат от река Амазонка и тръгват по баира, индианците не ги пускат в шатрите си, докато не се татуират. После цял месец ходят нашарени като великденски яйца из Богота.

- Излекувах бабите - обяснява гордо той, а шаманът в знак на благодарност ми подари короната си.

До нея на стената на "каютата" виси снимка, на която Икономов не отстъпва по царствена осанка на Нептун! Изпъчен гордо, докторът държи две бутилки в ръцете си. След малко ще пусне писмата си в океана и ще чака с трепет някой да ги намери и да му отговори. А може би едно от тези послания вече е стигнало до вас?!

Пътешествия по вода през годините

1978 - осъществена е първата позивна серия "Ф-СЗА-78" (111 бутилки) на траулера "Физалия" в Северозападния Атлантик в териториалните води на САЩ и Канада

1979 - От траулера "Офелия" е пусната втората серия "О-СИА-79" (111 бутилки) край Британските острови и Ирландия в Североизточния Атлантик

1980 - изпратена е третата позивна серия "П-СЛО-80" (111 бутилки) с траулера "Пингвин" в Северния ледовит океан

1982-1983 - с танкера "Камчия" в Средиземно море в териториалните води на АФрика и Европа с позивна серия "К-СМАК-82/83" са пуснати 11 111 бутилки

1987 - осъществена е серия "Л-ЧМ-87" с 555 бутилки по 5 маршрута с пасажерския кораб "Латвия" в Черно море

1988 - пуснати са 55 бутилки около остров Куба с катера "Л-123-5" и 111 бутилки в Дунав на път за Синая в Румъния по време на "Автопоход на мира"

1989 - следва серия с 333 бутилки по река Днепър с кораба "Маршал Кошевой", 33 бутилки в 3 реки на Северна Корея, 222 бутилки в Дунав и Днепър от Русе до Киев и 77 бутилки в реките Вит, Искър, Марица, Огоста, Росица, Тунджа, Янтра

1992 - с позивна серия "А-СОА-92" са хвърлени по 22 бутилки в 2 езера, 2 морета и 2 реки в България, Гърция и Македония

Бележки в амфори пускат 300 г. пр. н. е.

За първи път пощата на бога на морето, изобразяван често като цар с корона и жезъл, се използва от грък, живял край бреговете на Средиземно море 300 г. пр. н. е. За да докаже, че водата в Средиземно море идва от Атлантическия океан, той хвърля от отвъдната страна на Гибралтар няколко празни затворени амфори, в които поставя бележки. След известно време на брега на остров Сицилия е намерена една от амфорите.

Нептуновата поща е използвана и като източник, който разкрива съдбата на кораб или гибелта на претърпели корабокрушение. Но към нея моряците прибягват само при критични моменти, когато липсват други средства за съобщение. Стотици случаи са записани в "историята на мореплаването", при които чрез намерените бутилки се дават ценни сведения за кораба и неговия екипаж. Светлината, която хвърлят късчетата хартия, поставени в бутилките, за загадъчно изчезнали кораби, запълват стотици празни страници в летописа на морските катастрофи. От намерените се вижда, че понякога пасажерите използват и плат, на който с молив, креда или въглен описват причините за настигналото ги нещастие - силна буря, гладна смърт, пожар, пиратско нападение... Съдбата на хвърлените бутилки зависи и от волята на бог Нептун. Ако той е милостив, посланието ще стигне до своето предназначение, ще бъде намерено във водата или на морския бряг. В противен случай бутилката се разбива в някоя подводна скала.

Отначало случаите на Нептунова поща са единични, но с течение на времето тя става доста популярна. Някои я използват и като средство за шпионаж. В 1560 г. английската кралица Елизабет I е принудена да предприеме строги мерки във връзка с шпионски сведения, изпращани по този начин. Тя учредява длъжността "кралски отварач на бутилки", която съществува цели два века и половина.

Нептуновата поща е използвана и от спекуланти, които поставят фалшиви документи за измислени от тях корабокрушения. Така те изнудват нещастните семейства, като им обещават по-големи застраховки. Фалшиви Нептунови писма оставят съществени следи и в съдебната практика. Много от бутилките са замаскирани с дебел слой водорасли, с дипломатично обмислено фалшиво писмо с имената на близките... .

Към Нептуновата поща интерес проявяват и така наречените "морски иманяри", които издирват морски бутилки, за да открият в тях завещания за злато и големи богатства.

В науката като разузнавачи

* През 1763 г. Нептуновата поща е използвана за изучаване на морските течения от френския пътешественик Лагеньор, като от борда на своя кораб той хвърля 14 бутилки с бележки, в които посочва името на кораба и местонахождението му на картата

* През 1873 г. немският географ Г. Вергхаус съставя "Физически атлас" с дрейфовете на 21 бутилки

* Френският хидрограф П. Доси съставя карта с дрейфовете на 97 бутилки за периода от 1768-а до 1838 г.

* Английският хидрограф Бигер през 1843 г. дава схема на дрейфовете на 119 бутилки и десет години по-късно допълва данните с дрейфовете на 61 бутилки

* За първи път в Русия "Бутилковата поща" се прилага от генерала и хидрограф М. Е. Жданко от 1907-а до 1918 г.

* През 1924 г. англичаните чрез Нептуновата поща успешно изследват миграцията при хвърляне на хайвера от калкана

* През 1954 г. Английският национален институт по океанография изследва причините за замърсяване на бреговете на Британските острови с нефтени отпадъци. За да бъдат проучени сезонните промени на теченията край бреговете на Англия и Ирландия, прилагат пак метода на Нептуновата поща

* През 1956 г. с цел да изследва миграцията на рибите за хвърляне на хайвера в североизточната част на Тихия океан, канадското риболовно изследователско управление също използва Нептуновата поща

"Послание в бутилка" Стинг

Корабокрушенец и

остров, изгубен в морето.

Още един самотен ден

С никого тук, освен мен.

Повече самота

отколкото човек може да понесе.

Спасете ме преди да се отчая.

Ще изпратя SOS на света.

Ще изпратя SOS на света.

Надявам се някой да получи моето

послание в бутилка.

Година мина,

откак написах моята бележка.

Но би трябвало да зная

това от самото начало.

Само надеждата ме държи.

Любовта може да укрепи твоя живот,

но може и да разбие сърцето ти.

Ще изпартя SOS на света.

Ще изпратя SOS на света.

Надявам се някой да получи моето

послание в бутилка.

Излязох тази сутрин.

Няма да повярваш какво видях.

Милиарди бутилки,

изхвърлени на брега.

Изглежда не съм единствен в самотата си.

Милиарди корабокрушенци,

търсeщи дома.

Ще изпратя SOS на света.

Ще изпратя SOS на света.

Надявам се някой да получи моето

послание в бутилка.

(Превод - авторката)

Знаете ли, че...

... В Съединените Щати Нептуновата поща е особено популярна и съществува фирма "Писмо в бутилка". Чрез нея американците изпращат на приятели покани за сватба, за поредния щур купон или просто шегаджийско SOS съобщение. От каталог, публикуван на Интернет-сайт, клиентите си избират бутилка и сами определят нейното съдържание - палми, екзотични плодове, рибки, водорасли, пясък и черупки от миди или сърца и целувки - и всичкото това изработено от специален цветен картон. Бутилките, чиято цена варира между 21 и 25 долара, се поставят в кутии и се опаковат в хартия с морски десени. Доставката става по пощата в разстояние от 3 до 10 дни.

В България такава услуга не съществува, но спокойно бихте могли да "откраднете" идеята и догодина на Св. Валентин да изненадате любимия човек. Ако ли пък сте "самотно сърце", можете да пуснете послание в бутилка в безбрежното Интернет море от адрес www.heraldtimesonline.com/cgi-bin/bottle. Току-виж след някой и друг ден до брега на личната ви поща стигне отговор от сродна душа!

---

75 години от рождението на д-р Георги Икономов - име, включено в Книгата на рекордите "Гинес"

Д-р Георги Икономов е роден е на 7 март 1923 г. в Кюстендил. Има приноси в няколко области на медицината. Инициатор е на Първия международен симпозиум за близнаците, проведен в Рим през 1969 г. Там получава най-голямата награда на Института по генетика и гемелология "Григор Мендел". Папа Павел Шести го кани във Ватикана и кръщава на неговото име двама новородени близнаци: Ико и Номо.

Световно признат специалист е в областта на спелеотерапията. За разработките му в тази област през 1969 г. Ягелонският университет в Полша го удостоява с медала "Анджей Снядецки".

Основател е на българската "нептунова поща" и за постиженията си в нея през 1996 г. е включен в Книгата на рекордите "Гинес".

Интересът на д-р Георги Икономов към "бутилковата поща" се заражда още в детските му години. Първата си "бутилка с писмо" пуска в река Струма при село Гирчевци, където заедно с брата си близнак ходи да лови риба. Като участъков и военен лекар прави това и в реките Места, Вит, Марица, Тунджа. Като спортен лекар в Русе "осява", както сам казва, река Дунав със своите бутилки. Една от тях е намерена от рибар край село Пиргово. Друга улавят моряци от кораб в Браила, трета граничари намират в делтата на реката.

Своя дебют в световната "нептуновата поща" прави през 1978 г.: "Като корабен лекар на траулера "Физалия" - спомня си той - "стартирах" в Световния океан, с позивна серия "Ф-СЗА-78", в териториалните води на САЩ и Канада в Северозападния Атлантик. Бутилка № 43 беше открита от френско семейство на един от плажовете на Флорида. Втората позивна серия "О-СИА-79" осъществих в териториалните води на Англия в Североизточния Атлантик. Бутилка № 5 беше намерена на френския бряг от единайсетгодишния ученик Пиер Глуер. Бутилките от третата позивна серия "П-СЛ-80" хвърлихме с моряци от траулера "Пингвин" в Северния ледовит океан - Баренцово море и залива на Мурманск."

През 1978 г. д-р Икономов внася "българска новинка" в "нептуновата поща". Писмата номерира и облепя с българска пощенска марка, а във всяка бутилка поставя едностотинкова монета и станиолова лента, за да блести на слънцето като кодово съобщение. В писмата на седем езика е написано МИР и хуманното морско пожелание: По сините коридори на Cветовния океан да плават само риболовни траулери, пътнически и товарни кораби, но не и самолетоносачи и подводници.

Идеята за станиоловата лента обаче му донася неочаквана неприятност. Чрез самолетоносача "Нимиц" го "поканват" в базата на Шести американски флот на остров Сицилия, където учтиво, но твърдо му казват: "Сър, повикахме ви при нас, за да ви помолим да не слагате повече станиолови ленти в бутилките, защото те са метални и се отразяват на екраните на корабите, подводниците и самолетите ни!"

В чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава д-р Икономов и само за един месец (август) хвърля в океана 1300 бутилки, а за една година - 11 111 бутилки, с което надминава четири пъти дотогавашния световен рекорд на д-р Тайти от Шотландия. Следват "нептунови пощи" в Черно и Бяло море, край бреговете на Куба, в Жълто море и севернокорейските реки Тедонган, Чънгънган и Амнокган.

През септември 1996 г. д-р Икономов получава едно изключително признание. Издателството на Книгата на рекордите "Гинес" му изпраща цветна диплома, която удостоверява, че е включен в Книгата за 1997 г. на 17-а страница под № 212 097. По този повод заедно с дъщеря си Анета, преподавателка в Държавния университет в Богота и в колумбийския институт"Карл и Куерло", организират продължителна експедиция по долината на река Амазонка. Посещават индиански племена, провеждат международна среща с биолози и ихтиолози за мерките, които трябва да се вземат по спасяването на розовите делфини в реките Амазонка и Ориноко. Заедно с южноамериканските си колеги хвърлят в Амазонка 777 бутилки. Посланието, поставено в тях, призовава за мир между хората на Земята, за чисти води и за хармония между всички религии. Инициативата им е почетена от главния кмет на Богота с официален прием, а Анета е наречена от тамошните вестници "Розовата принцеса от страната на делфините".

22 222 бутилки-послания е хвърлил досега в Световния океан създателят на българската "нептунова поща". И не се уморява да замисля нови идеи. Миналата година членове на основания от него клуб "Нептун" се срещат с един от видните японски еколози г-н Негиши, който изявява желание и в Япония да бъде основан такъв клуб, с името "ИКОНОМО". Поканва българите да вземат участие в организиране на "нептунова поща" край японските острови. Идеята вече се осъществява.

В началото на годината за Япония замина Мария Цакова, секретар на българския клуб. С нейно участие във водите край седем японски острова бяха хвърлени 777 бутилки с българския "патент" - станиоловата лентичка, японска монета и мирно послание, облепено с японска пощенска марка. Само преди дни д-р Икономов е получил от Япония съобщение, че бутилка № 98 е намерена в канала Токио - Йокохама. Това, както казва той, е най-големият подарък за 75-ия му рожден ден.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

"Парахода "Сексилби" потъва край ирландското крайбрежие! Поздрави на сестра ми, на майка ми и на Дина! - Чарли Мак Фел (смазвач)". В списъка на екипажа, найстина имало моряк на име Чарли Мак Фел и той бил на тази длъжност!

"Бретрен ъф Коуст" гори в средата на Атлантика! Чудовищата от морските дълбини очакват онези от нас, които се опитат да се спасят с плуване! Ние сме на хиляди мили от който и да е бряг! Очаквам смъртта с примирение!" (писано от жена).

и още един съвсем различен случай

Английския дървоносач "Дънмор", плаващ от Америка за Англия попаднал в силен гейл. Кораба започнал да пропуска вода! Уверен, че ще потъне капитана заповядал екипажа да напусне кораба, като съобщил на брега, че "Дънмор" ще се задържи на вода най-много час! Изминали няколко месеца. Случая с "Дънмор" бил забравен.

Била ясна и лунна нощ. Американския пътнически лайнер "Сент Луис" пътувал от САЩ за Англия. Кораба се движел с пълен ход, понеже имало видимост на мили във всички посоки. Изведнъж, вдясно от лайнера изникнал силует на полупотънал кораб! Той се подавал само 5-6 метра над водата. Светлини и хора на борда не се виждали. Изплувалия от тъмнината кораб се разминал със "Сент Луис" само на няколко метра! Капитана на лайнера веднага съобщил в Ню Йорк координатите, където едва не станала страхотна морска катастрофа! Оказало се, че тайнствения параход бил "Дънмор". Американците изпратили военни кораби, но те не успели да открият "Дънмор". До днес съдбата му е неизвестна!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...