Отиди на
Форум "Наука"

„Красива наука” по БНТ


Recommended Posts

  • Администратор

През април БНТ и Британският съвет стартират заедно проекта „Красива наука”. Той ще бъде за чудесата на науката, за „удоволствието да знаеш” и за най-ценния човешки ресурс –УМЪТ. Целта му e да вдъхнови младите хора да потърсят професионално поприще в науката, както и да насърчи научната общност да общува с широката аудитория открито, разбираемо и вдъхновено. Предаването е насочено към „красивите” умове във всички възрасти със специален фокус върху младите български и световни учени.

11-те тв издания на проекта ще имат две основни сюжетни линии. Едната ще разказва и дебатира интересни, провокативни и нови идеи в науката със специални гости в студиото на „Красива наука”. Посредством тв мостове и скайп връзка, със свои коментари ще се включат едни от най-големите звезди на световната наука, както и големите имена на българската наука от различни поколения. Основни герои във всяко предаване ще бъдат и досегашните победители от формата “Лаборатория за слава” – „FameLab”, който Британският съвет провежда вече пета година с медийното партньорство на БНТ.

Втората сюжетна линия ще проследи уникалното и вълнуващо състезание за комуникатори на науката - „Лаборатория за слава” – “FameLab”. Конкурсът „издирва” учени, изпитатели, изследователи и пътешественици, които умеят да откриват и обясняват забавно, достъпно, разбираемо и атрактивно света около нас, но без компромис с научната достоверност.

Във „FameLab” се допускат лица, които са навършили 18 години и са студенти или работещи в областта на естествените и инженерните науки. Той ще се проведе от месец април до месец юни и ще включва два предварителни кастинга в градовете София и Пловдив. На тях ще бъдат избрани 10-12 души, които ще се обучават как да комуникират наука по забавен и достъпен за публиката начин. Това ще се случи в специален майсторски клас с модератори от Великобритания и България. На националния финал в България ще бъде излъчен и “FameLab” победител, който ще ни представи на международния фестивал „FameLab International”. Той ще се проведе през месец юни в град Челтнъм, Обединеното кралство.

Автор на предаването „Красива наука” е Петя Тетевенска, сценариен екип и редактори са: Мария Чернева, Йоана Левиева-Сойър, Миглена Стойчева, Иван Радев, Николай Ячев. Отговорен оператор е Недялко Данов, а международни редактори са Невена Бонева и Мартин Гицов. Студиен режисьор е Мирослав Димитров, видео режисьор е Христо Йоргов.

Кръстник на проекта „Красива наука” е Британски съвет България, който няколко години работи по едноименния проект, като е развил конкурса “Лаборатория за слава” в 16 държави от целия свят – от Хонг-Конг, през Европа до Северна Африка, включително Египет и Либия.

Повече информация за проекта и конкурса „FameLab” можете да намерите тук:

http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

post-6-017942600 1300887324_thumb.jpg

post-6-041710800 1300887327_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прелюбопитно.

Инак словосъчетанието "красива наука" ме подсеща за учителката ми по история от девети клас :wub:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А ние ще имаме ли някакво участие?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ще се види с времето ще вземем ли участие и какво точно ще бъде то. Познаваме се добре с някои от екипа на предаването и им пожелаваме успех.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Красива наука - 16 април 2011 - Първо издание на съвместния проект на БНТ и Британски съвет България

13708.jpg

http://bnt.bg/bg/pro...syvet_bylgarija

Проектът за чудесата на науката, за „удоволствието да знаеш" и за най-ценния човешки ресурс -УМЪТ „Красива наука" стартира тази събота, 16-ти април, от 17:00ч. по БНТ.

Водещите му - доц. Леандър Литов и актрисата Мария Силвестър - ще потопят зрителите в необятния свят на науката като ги срещнат с голяма част от хората, посветили живота си на нея.

Предаването ще има свой „научен съвет", в който влизат водещи имена на български учени, а Мария Силвестър ще задава въпроси, с които ще се погрижи научната терминология, да бъде „преведена" на разбираем за всички зрители език.

Първото предаване ще бъде посветено на последните разработки в областта на изкуствения интелект, които вероятно ще определят бъдещето ни. За това дали сме чак толкова различни от един робот, наистина ли е невъзможно човекът да бъде „имитиран" и дали новите софтуерни разработки на изкуствен интелект означават, че един ден нашите деца ще бъдат направени от метал - отговорите на тези въпроси ще потърсят млади таланти и утвърдени учени.

Зрителите ще видят и ексклузивното интервю с британския учен - кибернетик Кевин Уорик, което той даде специално за Българската национална телевизия. Проф. Уорик е първият човек - киборг в историята на науката, експериментирал върху себе си. Той е имплантирал специални чипове в тялото си, за да разбере дали чрез тях може да се подобри живота на хората с увреждания.

Тази събота, „Красива наука" ще излъчи и първия кастинг на състезанието за млади учени „Лаборатория за слава FameLab", който се проведе на 9-ти април в София.

Конкурсът „Лаборатория за слава" търси учени, студенти по природо-математически специалности и учители, които умеят да обясняват забавно, достъпно, разбираемо и атрактивно света около нас, но без компромис с научната достоверност. Вторият кастинг ще се проведе на 16-ти април от 12.00ч. в сградата на Съюза на учените в гр.Пловдив.

„Красива наука" е един от най-амбициозните проекти на Дирекция „Информация" към БНТ и Британски съвет България.

В 11-те ТВ издания на проекта, който ще продължи 3 месеца, ще се дебатират едни от най-интересните, провокативни и нови идеи в науката. В студиото на предаването, посредством ТВ мостове и скайп връзка, със свои коментари ще се включат едни от най-големите звезди на световната наука, както и големите имена на българската наука от различни поколения.

Автор на предаването „Красива наука" е Петя Тетевенска, сценариен екип и редактори са: Мария Чернева, Йоана Левиева-Сойър, Миглена Стойчева, Иван Радев, Николай Ячев. Отговорен оператор Недялко Данов, международни редактори Невена Бонева и Мартин Гицов. Студиен режисьор Мирослав Димитров, видео режисьор Христо Йоргов.

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" се организира от Британски съвет България, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, с медийното партньорство на БНТ.

http://bnt.bg/bg/pro...syvet_bylgarija

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...