Отиди на
Форум "Наука"

По стъпките на хан Кубрат


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

По стъпките на Хан Кубрат

СБС "Бъдеще", в-к "Будилникъ" и в-к "Парижки Вести" предлагат пътешествие под девиз "Напред в миналото", което да съедини голям брой български точки на планетата и помогне на българите да се почувстват едно цяло. Това пътешествие ще се превърне в едно резюме на българската традиция, като свърже диаспорите и метрополията помежду им. Това пътешествие има амбицията да се превърне в най-голямата по рода си рекламна кампания за България, замислена и реализирана от частна инициатива, в името на общочовешките ценности и дух.

Рекламна кампания за България чрез сценарий за инициативно пътешествие Париж - Москва - Пекин.

Преди близо 1500 години, българите за пръв път пристигнаха в Европа. Атила - първият български хан - стигна до Париж, но не успя да се наслади на прелестите му.

Днес, когато България за пореден път е на прага на Европа, българите от Париж предлагат да се измине обратния път, за да осъзнаят всички величието на този подвиг. За 15 века българите се разселиха по цялата земя и сега повече от всякога е необходимо те да се свържат помежду си, за да могат всички заедно да посрещнат предизвикателствата на този нов свят, в който единството е предпоставка за успех.

Ето защо СБС "Бъдеще", в. Будилникъ и в. Парижки Вести предлагат пътешествие под девиз "Напред в миналото", което да съедини голям брой български точки на планетата и помогне на българите да се почувстват едно цяло. Това пътешествие ще се превърне в едно резюме на българската традиция, като свърже диаспорите и метрополията помежду им. Това пътешествие има амбицията да се превърне в най-голямата по рода си рекламна кампания за България, замислена и реализирана от частна инициатива, в името на общочовешките ценности и дух.

Във всеки световен мегаполис живее един малък български град. От Лондон, Париж, Мюнхен, Будапеща, Атина през Одеса, Москва, Пекин до Чикаго и Ню Йорк функционира по една малка България. Представете си една огнена нишка, която ги свързва в рамките на един месец. Това е един проект, отворен за предложения, ето нашата версия за развитието на събитията. Дванадесет коли, всяка от които с екипаж от трима души на борда, ще тръгнат от Париж на 9 юли. Те ще обиколят Земята в непълен кръг като се спират във всяка точка, в която българи от местните общности изявят готовност да ги посрещнат.

При среден преход от 700 км на ден, за 30 дни пътешествениците ще навъртят около 20 000 км, което е горе-долу разстоянието между крайната и начална точка.

Дванадесетте основни екипажа ще проведат една невиждана по рода си рекламна кампания на България като във всяко място, в което спрат, те ще разпространяват рекламни материали за родината. Ще представят българската култура, българския бизнес, българските стоки, българския начин на живот. По този начин всички български производители на стоки, услуги и арт продукция могат да се чувстват пряко заинтересувани.

Основната група от коли може да бъде частично съпровождана от местни екипи, които нямат средства или време да участват в цялото пътешествие. Достатъчно е те да заявят участието си между две определени точки на предварително обявения маршрут.

Ето как грубо изглежда той:

Лондон - Париж, Страсбург, Мюнхен, Виена, Будапеща, Банат, Белград, Скопие, Атина, Солун, София, Букурещ, Одеса, Кишинев, Болград, Москва, Казан, Алма-ата, Урумчи, Пекин.

Колите ще прекосяват дневното разстояние на състезателен принцип, но това няма да е най-важното в това приключение, а именно изключителната възможност да покажат на света кои сме ние, българите. Всяка диаспора заявила желание да участва, ще се нагърби също така да приеме, подслони и нахрани 36 души свои сънародници за една нощ. В предварително наета зала, а защо не и на площада, ако грее слънце, пътешествениците ще разкажат за своите приключения и ще раздадат рекламни материали на домакините и техните приятели от съответната държава. После ще полеят срещата и ще се подготвят за следващия ден.

Тези, които се влюбят и искат да останат, са свободни да го направят. Грубата сметка показва, ако смятаме бензина по 1.5 евро литъра, а разходът на гориво 10 литра на 100 км при разстояние от приблизително 20 000 км, се падат някакви си 3 000 евро на автомобил. Или по 1000 евро на човек. Сума, която по принцип всеки един от тримата ко-пилоти в екипа може да авансира. Но би било странно, ако големите български производители, диаспорите, а най-накрая и българската държава не се бръкнат, за да дадат някой лев за тази операция. Накрая си представете, че всичко това се предава по телевизията, с всички пикантни подробности от пътя. Разговори, разпивки, нежни запознанства.

От 1500 години българите се стремят към Европа, за да се нарекат европейци и след по-малко от две години тяхната мечта е на път да се сбъдне. Затова ние българите, живеещи в Европа искаме да покажем на света не само кои сме, но и самите ние да разберем кои сме всъщност. Ние каним всички наши приятели и приятели на България да участвуват в нашето начинание. Всички наши братя рамо до рамо с нас да обиколим земята.

Този поход е поклонение към дедите ни, към паметниците на нематериалната българска култура, към българския дух - едно препрочитане на 1500 години история за 30 дни. Под егидата на ЮНЕСКО, в годината на Франкофонията, елате с нас назад до корените на Българщината.

Ето кои са медиите и организмите заявили досега желание да участват в проекта:

1. в-к Будилникъ / Парижки Вести

2. Информационен сайт иде.ли?

3. Радио България - Сан Франциско

4. в-к Български глас – Атина

5. Швейцарско интернет радио – Български час

6. БТА

7. ЮНЕСКО

8. бТВ

Александър Градинаров

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...