Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://bookcrossing.hit.bg/

http://en.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

http://www.bookcrossing.com/

http://bookrelay.com/

http://groups.yahoo.com/group/bookcrossing/

http://p090.ezboard.com/bbookcrossingbg

---

За какво става дума...

Отпечатайте уникален етикет, залепете го върху корицата на някоя своя книга, която вече сте прочели и искате и други хора да я прочетат, и след това я оставете във влака, в таксито, в автобуса, в самолета, на пейка в парка, в компютърен клуб, в кафене, в гарата, в автогарата, на летището, в двора на някое училище...

После регистрирайте книгата в сайта и споделете с другите бууккроссери, къде сте я оставили "на изчакване".

Ако някой я намери и я вземе, той ще трябва да посети някой от горните сайтове и ще следва инструкциите от етикета - ще остави съобщение на сайта, че той чете книгата, ще я прочете и на свой ред ще я остави някъде и ще обяви - къде.

---

Какво казват другите за Bookcrossing?

"Bookcrossing е важен, защото подкрепя грамотността и взаимодействието между различни култури. Също така, той е радостта да следиш пътуването на една книга и тръпката от "лова" (за нови книги)."

"Чета много повече, отколкото преди години. Открих нови автори и преоткрих автори, които вече бях чела. Споделям впечатленията от четенето с хора по целия свят."

"Мисля, че Bookcrossing-ът е чудесен начин за сближаване на хора от всички националности и култури по един наистина мирен начин. Това е новаторска идея и тя се развива спонтанно, така че участниците сами я ръководят и определят каква да бъде тя."

"Забавно е да оставяш книги навън, и да се чудиш какво ще им се случи. Правя го, защото се надявам, че някой там може да намери моите книги и това да донесе малко щастие в нечий живот."

" Това е забавен начин да споделяш книгите си. Това е споделяне в истинския смисъл на думата - даваш, без да очакваш нещо в замяна, освен тръпката от споделянето."

"Смятам, че Bookcrossing означава да споделиш радостта и любовта към четенето с другите, да окуражиш онези, които не са били активни читатели, да станат такива, намирайки една книга".

"Аз бях много привързана към книгите си. За мен беше важно те да са наблизо, в дома ми, и да си ги "пазя" за себе си. Сега, чрез Bookcrossing, открих колко повече ми харесва да ги пускам на свобода и да дам на друг шанса да прочете книга, която ми е харесала. Освобождавайки книгите си, аз наистина имам чувството, че създавам добра карма."

---

Защо да ставаме Bookcrosser-и?

В общи линии, Bookcrossing е вид хоби. Иска се нещо повече от това, да обичаш да четеш. Нужно е да имаш желание да се включиш в играта, да разбереш тръпката, да отделиш от времето си. Защо трябва да си хвърляме книгите по парковете и гарите, ще попитате вие, нали сме давали пари за тях?! Но ако погледнете собствената си библиотека, ще видите със сигурност доста книги, за които сте почти сигурни, че няма повече да отгърнете. Някои от тях направо не са ви харесали; други са ви харесали, но удоволствието е било мимолетно - колкото е траело прочитането. Вие знаете, че няма да ви се прииска да ги прочетете пак. Не бихте искали и да ги завещаете на децата и внуците си... Защо да не се разделите с тях? Защо да не ги пуснете "по белия свят", където те могат да намерят нови читатели?

Идеята на Bookcrossing е в това, че мястото на книгите не е само по лавиците на домашните ни библиотеки, а те трябва да обикалят света, да стигат до колкото се може повече хора. По думите на създателя на Bookcrossing - Рон Хорнбейкър: "Нашата цел е, просто казано, да превърнем целия свят в една голяма библиотека. Bookcrossing е безкрайна размяна на книги, първата и едниствена по рода си."

Пускането на книги "на свобода" е едно приключение, което може да се изпита само в действие. Избирането на подходящо място, планирането на "операцията", снабдяването на книгата със съответните опознавателни знаци, за да се вижда, че не изгубена; "дебненето" да уловиш подходящия момент да я оставиш така, че да не биеш на очи; после, очакването:" ще я намери ли някой, ще я регистрира ли, ще разбера ли при кого е попаднала?"

Освен да пускат книги на свобода, Bookcrosser-ите оживено общуват помежду си. Конструкцията на сайта позволява за един и същи екземпляр на книга да бъдат въведени мнения от различни потребители. Така може да се проследи какво впечатление е направила книгата на голям брой хора. Поради това, има още няколко вида дейности, които се радват на голяма популярност сред bookcrosser-ите: т.н. "bookrings, "bookrays", "bookboxes", "booktrade".

При bookrings една книга, към която повече хора са проявили интерес, пътува между тях, като всеки, който я получи, я прочита и, на свой ред, я изпраща на следващия в списъка. Накрая, книгата се връща при притежателя си. Пощенските разходи са за сметка на този, който изпраща.

При bookrays системата е същата, разликата е, че книгата не се връща при собственика си, а продължава да се предава, докато има желаещи да участват. Накрая, обикновено, книгата се"пуска на свобода".

Вookboxes представлява колет с книги (най-малко три) от определен жанр. Този колет също пътува от човек на човек, като всеки има право да вземе няколко книги от получените, като ги замени със свои от същия жанр. Изненадата и очакването са ключов момент при този вид размяна.

Вooktrade пък се нарича размяната на една книга с друга по взаимно съгласие на двама bookcrosser-и.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Супер е тази идея ! :good:

Как би могъл човек да се включи в това движение ? В смисъл има ли някакви определени места за оставяне на книгите, градове ? В България случвало ли се е ?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Буккросинг - стъпка по стъпка (step by step)

http://bookcrossing.hit.bg/guide.htm

---

Етикети на български език за книгите

http://bookcrossing.hit.bg/etiketi.htm

---

Етикети на английски език за книгите

http://bookcrossing.com/labels

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Регистрирани членове в http://www.bookcrossing.com/ : 486 922 д.

Регистрирани книги: 3 247 543 бр. (към 09.08.2006 г.)

На лов за книги...

По света:

http://bookcrossing.com/hunt/

У нас:

http://bookcrossing.com/hunt/164/travel_-Bulgaria

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен е по-добре да се намалят таксите в библиотеките и книгите да се подаряват на тях. Защото така всеки ще намери книгите, които харесва.

Пък и се сещам за един виц:

Попитали англичанина, французина и бай Ганьо какво ще направят, ако им дадът една ябълка.

Англичанина: Ще я дам на дъщеря си.

Французина: Ще я дам на жена си.

Бай Ганьо: Щея изям.

Задават втори въпрос какво ще направят, ако им дадът 2 ябълки.

Англичанина - едната ще дам на дъщеря си, другата на синът си.

Французина: Едната ще дам на жена си, а втората на любовницата си.

Бай Ганьо: Ще ги изям.

Задали трети въпрос - какво ще направят ако им дадът 3 ябълки.

Англичанина - едната ще дам на дъщерята, другата на сина, а третата на съпругата.

Французина: Едната ще дам на жена си, втората на любовницата си, а третата на първата хубава жена, която срещна на улицата.

Бай Ганьо: Ще ги изям.

След три еднообразни отговора задали въпрос само на бай Ганьо - какво ще направи, ако мудадяли 1 камион ябълки.

Бай Ганьо: Ще ги изям.

- Е, как ще можете да изядете цял камион.

Бай Ганьо: Ако трябва ще ги нахапя всичките, ама на никого няма да дам.

Та май ще стане нещо такова и с идеята за книгите щом е пренесена на наша почва. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

@Galahad точно това и мен притеснява. Ако аз намеря книга със сигурност ще я прибера и може би прочета, но ако някой друг я намери и тази книга е първата която хваща от доста време насам може би ще я унищожи. А аз бях чул някъде, че на запад имало книги навсякъде, по парковете, заведенията, гарите, спирките и т.н И така наистина се разпространява както четенето така и самата информация. Но българина не е такъв.

Както каза Galahad най добре да се дават на библиотеките тези книги. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Galahad, cracking, а не мислите ли, че това е една твърде подходяща инициатива, която може да доведе до промяна в мисленето на българина. По принцип и аз съм съгласна, че у нас едва ли ще просъществува или има успех това движение. Но пък е хубаво да се започне от някъде. Спомняте ли си, например, че преди въобще не можеше да се види по заведенията - кафенета, ресторанти, вестници и списания, които клиентите да четат докато дойде поръчката им. А сега вече е масова практика. И имам впечатлението, че на хората им харесва.

А освен това, младите хора са тези, от които трябва да излезе инициативата за промяна на нагласите и мисленето. Така че, хайде да се поинтересуваме и да се включим, ако имаме желание и възможност.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Защо не четем?

Само вижте тази тема...

Аз съм ЗА това даже мисля, че мога да се включа с някоя книга, тя едва ли ще попадне в ръцете на някой свестен. А й дори да попадне той едва ли ще се отдели от тази така сполучлива придобивка…

Вие може това да го реализирате в по-големите градове където може би няма да сполучите на подобни индивиди…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами като бях в казармата разполагахме с неголяма библиотека в общото помещение (освен тази, от която може да се вземат, но и се записват). И доста от страниците бяха използвани, макар и не за четене. :pain:

Дори в библиотеките, където се контролира липсват не само страници, но и книги. В нашата да речем от т. 1 на Българска военна история липсват половината страници, т. 1,2, 8 и 9 от ГИБИ липсват целите, също руския двутомник на "Успоредни животописи" на Плутарх, руския триторминик на Тит Ливий, сборника "Варна 1944".... А всичко се записва на картон, като доста са в читалнята и правеха сериозни проблеми дори слещу лична карта да се занесат до ксерокса.

Този печален опит ме кара да си мисля, че от тази инициатива нищо няма да излезе.

Според мен е по-удачно да се намали таксата за ползване на билиотеките и дори нацяла да се премахне. Казват, че Петър І за да насърчи четенето, не само не въвел такса за ползване на билиотеките, но дори наредил за сметка на хазната посетителите да бъдели черпени с чай и сладки. А у нас таксата за еднократно ползване на библиотеката може да варира от 1 до 5 лева - за тези пари човек би могъл доста добре да хапне и пийне. Може би трябва да се мисли повече и за духовното, ама като е толкова духовно какви са тези 5 лева.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имаше една интересна инициатива в Пловдив - в няколко основни училища бяха оставени куп детски книжки, а в няколко кафенета - книги за възрастни.

Ние с Bridget проспахме този момент, но и книгите не бяха по моя вкус...

Не помня, чия бе инициативата за този бууккроссинг, но помня, че кампанията беше рекламирана усърдно - под шапката на друга една кампания - "Пловдив чете"... :book::post-70473-1124971712::read:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...