Отиди на
Форум "Наука"

Защо Източна Тракия не е включена в Санстефанска България?


Recommended Posts

  • Потребител

Задавам може би въпрос с ясен отговор, но може и да не съм прав. Идеята за него дойде спонтанно, докато умувах за договора от Сан Стефано.

Освободителната война е победоносна не само за Русия, но и за България и народа и, които 500 години са под робство. Завършекът на битките е оформен със Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 година. Въпреки че има предварителен характер, той очертава почти изцяло границите на нашето землище, включвайки Македония, Мизия, Тракия, Поморавието, Южна Добруджа. Направи ми обаче впечатление едно друго нещо - защо Беломорска и Източна Тракия не е включена в нашите граници? На пръв поглед логичен отговор- близо е до Истанбул, тези земи не ни се дават, защото Русия би имала влияние до Босфора. Но по време на Балканските войни, имам предвид след Лондонския мир от 1913 година, ни са дадени земите до линията Мидия-Енос, тоест - владеем Беломорска Тракия и Одринска Тракия. Да, но и Русия сега има влияние в Балканския съюз. Само геополитически фактори ли обуславят преминаването на тези земи в наше владение?

Това ли е причината?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Направи ми обаче впечатление едно друго нещо - защо Беломорска и Източна Тракия не е включена в нашите граници? На пръв поглед логичен отговор- близо е до Истанбул, тези земи не ни се дават, защото Русия би имала влияние до Босфора. Но по време на Балканските войни, имам предвид след Лондонския мир от 1913 година, ни са дадени земите до линията Мидия-Енос, тоест - владеем Беломорска Тракия и Одринска Тракия. Да, но и Русия сега има влияние в Балканския съюз. Само геополитически фактори ли обуславят преминаването на тези земи в наше владение?

Отговорът е следният:

причината да ни разрешат да владеем Беломорска и Одринска Тракия е, че Цар Фердинанд присъединява България към Централните сили — Австро-германския блок на 6 септември 1915 г.

800px-FerdinandOfBulgariaAndKaiserWilhelmII.jpg

Цар Фердинанд, кайзер Вилхелм II. и фелдмаршал фон

Макензен на военен парад в Ниш през януари 1917.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въпросът обаче касае 1878 г., когато Фердинанд е един сополанко. Та отговорът е свързан с това, че Русия не желае да дразни запада, като приближи толкова много до Проливите чрез България.

И с Господ да бяхме през ПСВ, venco, нямаше начин България да се занимава с проливите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът обаче касае 1878 г., когато Фердинанд е един сополанко. Та отговорът е свързан с това, че Русия не желае да дразни запада, като приближи толкова много до Проливите чрез България.

И с Господ да бяхме през ПСВ, venco, нямаше начин България да се занимава с проливите.

plamen_starbov зададе следният въпрос:

Направи ми обаче впечатление едно друго нещо - защо Беломорска и Източна Тракия не е включена в нашите граници? На пръв поглед логичен отговор- близо е до Истанбул, тези земи не ни се дават, защото Русия би имала влияние до Босфора. Но по време на Балканските войни, имам предвид след Лондонския мир от 1913 година, ни са дадени земите до линията Мидия-Енос, тоест - владеем Беломорска Тракия и Одринска Тракия. Само геополитически фактори ли обуславят преминаването на тези земи в наше владение?

Така че въпросът не касае 1878, а 1913 година.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прав си, това съм го изпуснал.

Ами не са ни дадени, защото Турция си ги окупира обратно. След ПСВ - няма кой да посегне на Турция, за да даде на България. Турция със Севърския мирен договор е разкъсана на 6 парчета, но само след малко време Ататюрк я обединява насила и пряко Европа. Може би защото ние нямаме политици в този момент и се занимаваме със съдене на патриотите, а може би, защото около Турция няма Балкански пакт, в България нищо сходно не се случва.

Но то наистина и няма как.

В този случай, да, ако България беше с Антантата, то би имала шанс да получи нещо не само от Тракия, а и от Македония (само че това би значело и Гърция и Сърбия да не са с Антантата..).

Но да контролира проливите нямаше да я пусне никой.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...