Отиди на
Форум "Наука"

Присъединете се към нощта на учените!


Recommended Posts

  • Администратор

Присъединете се към нощта на учените!

RECSES За шеста поредна година в България ще се проведе Европейска нощ на учените - ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

В България проектът "Европейска нощ на учените 2011" - RECSES (RЕsearchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници: Софийски университет "Св. Климент Охридски" (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет "Ангел Кънчев", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Образователен център – Варна, Бургаски свободен университет и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание "Обекти", вестник "АзБуки" и др.

През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите в науката и индустрията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.

В контекста на Международната година на химията, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: "Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото". Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри - първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд - откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество.

За събитието

Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.

Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените - противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват. Елате и се убедете лично!

http://www.cys.bg/2011/recses/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Ние ще се включим ли по някакъв начин?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук в Стара Загора винаги е имало много сериозна научна общност и аз се надявам, че ще се получи много интересно събитие

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Стара Загора този месец не липсват мероприятия,включително и историческа възстановка

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Стара Загора този месец не липсват мероприятия,включително и историческа възстановка

Да, това е поредното доказателство, че Стара Загора заема водещо място в България поне в културно-исторически аспект, не само поради най-модерния и уреден исторически музей, но и поради подобни прояви :good:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...