Отиди на
Форум "Наука"

Нова криза на борсите


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Европейските борси се сриват - паника обзема и Уолстрийт коментари/11

8 август 2011, 13:48

Германия, Франкфурт

изпрати на приятел

Разпечатай

Световните фондови пазари отново тръгнаха надолу в резултат на притесненията за състоянието на американската икономика, пише агенция "Ройтерс".

Пазарната интервенция на Европейската централна банка тази сутрин все пак успя да понижи доходността по облигациите на Испания и Италия, които се оказаха в центъра на дълговата криза в еврозоната.

Европейските фондови пазари стартираха търговията с леко повишение заради намесата на ЕЦБ. Постепенно обаче ръстът беше заличен и индексите тръгнаха силно надолу. Няколко часа след отварянето си FTSE 100 регистрира спад от 1.6%, а френският CAC 40 сe понижи с 2%. Германският DAX губи 2.5% от стойността си.

Все пак доходността по 5-годишните облигации на Италия и Испания отчете спад от цял процентен пункт, а застраховките срещу фалит на страните се понижиха. Това се случи, след като стана ясно, че ЕЦБ купува дълговите им книжа от вторичния пазар още от началото на търговията.

Златото продължава да расте, след като се изкачи над 1700 долара за тройунция за пръв път в историята. Инвеститорите влагат в метала, тъй като той се възприема като "убежище" в кризисни ситуации. Доларът поевтиня спрямо основните си световни конкуренти.

Инвеститорите реагират на решението на Standard & Poor's да понижи кредитния рейтинг на САЩ. То увеличи спекулациите, че икономиката на страната, а и глобалната върви към нова рецесия.

Глобалният показател MSCI World се понижи с близо 0.75%. През миналата седмица бяха изтрити около 2.5 трлн. долара от стойността на индекса. Акциите в развиващите се пазари се понижиха с допълнителни 2%.

Играчите очакват със затаен дъх развитието на събитията на "Уолстрийт".

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Е сега я втасахме. Ако почне нова витка на кризата така ще я закършим у нас... не ми се мисли.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Хубавото е че правителството взема мерки.

Специален щаб, в който влизат зам.-министрите на финансите Владимир Горанов и Боряна Пенчева, експерти от отдела за анализи в министерството и хора от БНБ, ще следи ситуацията на пазарите в САЩ и Европа и дали се задава нова вълна на кризата. Щабът е създаден по идея на министър-председателя Бойко Борисов и с разпореждане на вицепремиера Симеон Дянков, след като в края на миналата седмица борсите по света потънаха, а по-късно бе намален и рейтингът на САЩ. В края на всяка седмица щабът щял да докладва на Дянков.

Освен това екипът на вицепремиера започвал изработването на оптимистичен и песимистичен вариант на бюджета за догодина в зависимост от развитието на ситуацията по света. Било почти сигурно, че в сметките за догодина ще се заложи отново на сравнително висока инфлация от 4-5%.

"Всички държави трябва вече да са се научили, че се нуждаят от строги фискални правила и дисциплинирана фискална политика. В ЕС всяка от тях може да се поучи от България. Ние успяхме да излезем от кризата, без да вземаме външни заеми, без да вдигаме данъци и без да влизаме в големи дефицити. Посоката е вярна и ще се продължи по нея", заяви самият Дянков./БЛИЦ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е сега я втасахме. Ако почне нова витка на кризата така ще я закършим у нас... не ми се мисли.

питай КГшка, той ще ти обясни как да си сложиш розовите очила и как никакви кризи не ни предстоят ...

истината е, че западния свят вече е в перманентна криза ма глупаците още не могат да го прозрат ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Перманентна? Може и да започваш да си прав. Ако продължат да го управляват левичари като Барак Хюсеин Обама. Снощи той изнесе урок по говорене на празни приказки. "Ние трябва през есента да вземем мерки. Каквото и да каже някаква агенция, ние в Америка винаги ще сме три пъти А."

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...