Отиди на
Форум "Наука"

Ако е нямало бунт на боилите в 865/6 година...


Recommended Posts

  • Потребител

Тези дни, а и по-рано, по националната телевизия и БНТ Свят дават филма "Златният век". Мисля, че сюжетът в него е ясен.:) Това е първата причина, която ме провокира да отворя тази тема, въпреки че този въпрос е малко страничен.

Втората причина за темата е друга такава, която касаеше управлението на княз Борис I. Ще внеса едно малко уточнение: тук приемам версията на мнозинството от нашите историци, приемащи тезата за боилския бунт през 865/6 година. Затова, много моля, съфорумци, нека да не отваряме отново въпроса за боилите - има си все пак теми по този въпрос, дискутирано е вече.;)

Как би изглеждала нашата страна през IX век, ако няма езическата реакция на първенците? Ето го и моят вариант на тази ситуация:

Борис I приема християнството. Боилите го подкрепят. Вместо да има избиване, князът се заема със задачата да прави военни демонстрации по границата с Византия, целящи по-скоро да накарат ромеите да ни дадат църковна независимост, понеже още не са съгласни. Михаил III склонява, папски пратеничества от и за Рим няма. Какво общо обаче имат тези алтернативни събития с вътрешната политика? Смятам, че без бунта ситуацията вътре, в страната, би укрепнала и Борис I може би би управлявал по-кратко, вярвайки, че делото му е в сигурните ръце на сина му. Това, при условие че синът/синовете го наследят преди 889 година. Освен това, (пра)българският елит остава и така той би упражнявал по-голямо влияние върху управлението.

Правдоподобна ли е тази версия?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А как липсата на боилски бунт се вписва в управлението на Владимир Расате? Той ще се опита ли да промени външнополитическите приоритети на България и да върне езичеството?

Ако и това отпада, Симеон става ли български владетел?

България ще бъде ли превзета от Светослав, от Йоан Цимисхий и Василий Българоубиец?

Пламене, как смяташ, че би протекла историята на ПБЦ в малко по-дълъг период?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мдам , интересен въпрос.Най-вероятно окуражен от всенародната подкрепа , би продължил с военните демонстрации , не само на юг срещу Византия , но и в другите географски посоки... Със същия успех , като предните демонстрации на запад :tooth:

Тук ,приелата дълбоко в сърцето си християнството аристокрация , би го търпяла до едно време и при един успешен , християнски пуч би го замонашила в някой манастир.

Най-вероятно нямаше да имаме Златен век , но пък нямаше да има и византийско :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...