Отиди на
Форум "Наука"

Предсказания


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

В историята има много случаи на пророчества . Дадени събития са били предсказани - например издигането и гибелта на империите на ацтеките и инките.Такива предсказания има при почти всички древни култури -американските индианци , гърците , римляните , евреите , персите и т.н. Оракулите са оказвали огромно внимание върху гърците и персите- чрез гадаене по вътрешностите на жертвени животни .Според античните историци основателят на Рим Ромул видял от хълма Капитолий 12 лешояда. Поличбата била разтълкувана в смисъл , че Рим ще просъществува 12 века . Според вас истински ли са тези пророчества ? Може ли да се предскаже историята ? Какво мислите по този въпрос ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъкмо в една съседна тема се опитах да дам разграничение на пророчество и предсказание и ти взе, че "ме обори". :v:

Сега това за Рим има два разклона. Единия е градоустройствената цялост на града, а другия е свързан с Ватикана (знам че е отделна държава, но е в сърцето на Рим все пак).

Вулкан и земетръс е първия проблем, втория е Папата и неговата функция. Според пророчеството (не е предсказание!) сегашният Папа е пред-пред-последния, доколкото имам някаква информация с тези събития.

Предсказание се свързав с неотменимо предопределено да се случи събитие. Пророчество се свързва с това да видиш на къде отиват нещата, с някаква вероятностна част, тъй като "и малките камъни преобръщат каруцата (хода на историята)".

Чисто логически правиш някои лексикални грешки:

Според вас истински ли са тези пророчества? - дори и ти да си го измислил това пророчество, ето че то е истинско и реално го има, друг е въпроса дали ще се окаже истиННо. ;)

Може ли да се предскаже историята? Какво мислите по този въпрос? - историята обикновено е минала в момент от време, минало не се предсказва ;) евентуално може някакъв бъдещ ход на събития, които все още няма как да са история спрямо настощ момент във времето

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Пророчества", "поличби" и "предсказания" си има в старинните култури, но те винаги отразяват или очакванията - страхове и надежди - или триумфалистките нагласи на съответния "пророк". В строго прагматичен смисъл историята не се занимава с прогнози (затова някои технократи не я смятат за наука), но е вярно, че добрата историческа подготовка може да направи прогнозите на някой политолог по-пълни и обосновани. Разбира се, прогнозирането няма нищо общо с "пророкуването", защото е изцяло рационална дейност и като такава може да бъде вършено само с доза предпазливост. Понякога историкът може да направи нещо като "ретропрогноза": въз основа на вече известни данни за миналото да предположи съществуването на даден факт - пак в миналото - още преди той да бъде засвидетелстван черно на бяло в новооткрит извор. Това, разбира се, е форма на спекулация и лесно може да се окаже погрешна или просто непроверима - но така се движи науката, с опити и грешки. Затова е хубаво да се познават досегашните исторически дирения с техните успехи и неуспехи - за да не се повтарят последните, а въз основа на успехите да се върви напред. Както се казва, дори провалите на учения трябва да бъдат нови провали, а не повторения на стари.

Толкова от мен за "пророчествата", прогнозите и ретропрогнозите. Историята не е магия, а научна дисциплина, почиваща на здрав разум и ясни принципи. Всяко едно "предсказание" може да бъде разглеждано само от културноисторически контекст, но в никакъв случай като някакъв реален поглед в бъдещето. Суеверията нямат никакво място в изследването на на миналото - както и в която и да е практично насочена човешка дейност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Историята не е магия, а научна дисциплина, почиваща на здрав разум и ясни принципи.

Дали сам вярваш на това, което написа. По-манипулирана и манипулативна "наука" от Историята не съществува. Аз я сравянвам с прецизността на хороскопите от някоя задна вестникарска страница. Едностранчиви, редактирани, насочени в определена посока или просто написани за норматив и съгласно някакви модни тенденции на изказа.

Например едно от най-големите посегателства върху Историята е опожаряването на Александрийската библиотека, да не говорим за конкистадори и други окупатори до ден днешен.

В историята винаги ще има условно противоборство на двете групи: силните и слабите на деня (историческото време), силни и слаби не само във военен смисъл, ами и във всякакъв друг.

Затова и винаги ще има официална История и съответната на нея Конспиративна такава.

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...