Отиди на
Форум "Наука"

Духът на Сун Дзъ и духът на българската война


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Може да е гръмко казано, но аз пък виждам паралели.

Кратки изречения, по български недодялан стил, дори накрая има малко смешни стихове (но да не забравяме духа на късния 19-ти век... ). Видимо текстът е нередактиран, има накрая и цитирани доста поговорки, явно става дума за някакви записки.

Нито една излишна дума и проникновение в духа на войната, каквото не всеки път се достига и във военната академия. Отдавна съм забелязал способността на българските военни (поне на тези от миналото) да кажат всичко с малко думи, но това тук е Сун Дзъ на 20-тия век.

Кратки думи от може би най-големият разбирач на бойния дух в новата българска история:

полк. Борис Дрангов, „Съвети за строеви офицери”

Взето е оттук: http://lubomir33.blog.bg/history/2010/11/16/quot-pomni-voinata-quot-na-polk-boris-drangov-velikolepna-kn.635752#last_comment

На бойното поле човeк се показва такъв, какъвто може да бъде. Бойните дни са дни на истината. В бой човек има само един истински враг—страха. Не числото на убитите, а ужасът, що овладва останалите живи, води към загуба на битките.

Помни войната, облегнат на бляскаво заточен меч; будно следи: Дните са лукави... Врмето не чака човека, човека чака времето.

Войната е безгранично насилство. Война — смърт : убивай колкото можеш повече. Убивай, не щади; умри, но победи! Тя иска краен напън на духовни и телесни сили, проява на всички свойства човешки, от най-възвишените, до най-низки...

Дотогава, докато не повалим врага, сами сме в опасност, че той ще ни повали.

Главното сечиво на войната е човека с добродетели, слабости, страсти. Военното изкуство ни учи, как да побeждаваме човеци : най-силните началници са човеководци.

Господството на човека възраства: по-съвършените сечива искат и по-съвършени човеци.

Работата е не толкова да изтребим неприятелските войници, колкото да унищожим тяхното мъжество. Изплашеният е полуразбит.

Страх възниква, когато човек мисли или очаква някакво зло. Колкото неизвестността е по-голяма, толкова страхът е по-силен.

Причинява страх: внезапна, неминуема опасност, която човек узнава по необясним силен шум; неочаквана вест за опасност, която го заплашва.

Предразполагат към страх : непрогледният мрак, черните предмети, странните на вид лица и особено тъмните места; усамотеността; зловещата тишина, прекомерната умора; дългия глад; телесната слабост.

Залагай на храната! Създавай чудовища чрез корема! Войниците да бъдат сити при всички условия; На война спи и яж всеки път, когато ти се предостави случай за това.

Колкото и да се грижиш за ранените, все ще бъде малко.

Не прибързвай никъде и не закъснявай никога. Точно до минута пресмятай времето. Навикни да опазваш силите на войника при всички обстоятелства, за да ги използуваш за най-големия напън.

Всяка излишна стъпка е престъпление спрямо успеха!

Във всички бойни войски, във всички времена любовта, доверието, взаимната преданост на началници към войници и на войници към началници твориха безсмъртни дела. Имай мъжеството, бидейки началник на служба, да бъдеш другар вън от служба.

Популярничането е недостойно ; излишната суровост отдалечава.

Началник, който не държи войниците си в ръце и не ги движи като един човек, не е достоен за положението си.

....кога генералът води, кой не иска да умре?

в поход върви на своето място ; не яж, когато юнаците гладуват: не пий, когато жадуват; не се грей, когато мръзнат. Дойде ли ред за почивка, изпърво настани ги добре.Сам устроявай се просто; живей скромно задоволявай се от малко.

Работи повече от подчинените. Не брой часовете. Идвай на учение по-рано; отивай си по-късно , повече ще видиш, повече ще научиш. Не спи когато подчиненит спят -въпросът засяга твоята чест !

Само служейки ти, ще добиеш пълно, искрено, безотчетно доверие, което ще ги кара да казват: той е тук — това стига.

И тогава за нашия войник няма да има нищо невъзможно.

Войска, в която войника вярва в началника, има такова предимство, което с нищо не може да се навакса. Всяка част от тая войска е семейство, способно да върши чудеса.

Дисциплината е плод на доверието ни към другари и началници.

Следи непрестанно, щото никой, никога, пред никого да не трепва.

Възможно по дълбоко внушавай на войника, че той е юнак, какъвто няма друг на света. Юначеството е най-необходимо качество на воина. То рeшава боя. Във всичко предимство има по-юначния. Най-юначния в боя е обикновено и най-умния.

Единствените грешки, що заслужават укор, са бездейността и страха пред отговорността.

В нашето дело не може да не се греши. Няма по-лоша грешка от нерешителността. Напред дръзко и упорито ...

Преди боя направи нравствен преглед на частта си, минавайки пред строя. Кажи нещо на офицерите, подофицерите, войниците; развесели ги; насърчи ги; подири случай да ги извикаш по име за да им докажеш, че никога не ги забравяш.

Който навикне на суета, той и слисва се много леко.

Ако началника е спокоен в трудни мигове, то и частта е спокойна и за всичко способна.

Повдига духа: нападението, победата, наградата, похвалата, дишащата началникова увреност в успеха, приятната вест, изгледа на пленници, прекарани пред строя, надежната свръзка с добре гледаните войнишки челяди, спомена за минали славни подвизи.

Понижава духа : отбраната ; отстъплението, даже заповядано ; лоша вест ; съмнение в измяна ; постоянни загуби от огъня; изгледа на мъртви, ранени и в кърви облени; позорното бягство на закрилените от строя; безнаказаността на опозорените; умората и теглата; бездейността и мъртвината.

Духът никога не остава на едино равнище: Престанеш ли да го повдигащ, той се понижава. Нападай неприятеля навсякъде, където и да го срещнеш.

Нападението силно повдига духа, обърква кроежите на врага; отнема неговата свобода, а на нас позволява да съсредоточим превъзходни сили на избраното място, да го ударим бързо, неочаквано и смъртоносно.

Никога не питай, колко са, а къде са. Ако почнеш да ги броиш, всякога ще ги изкараш повече и няма да нападнеш. Съзнанието на силата е всичко.

Нападай толкова по-дръзко, колкото числено си по-слаб, работата е по заплетена, появата на врага по-неочаквана. Черпи сила от твърдата решимост да победиш или да загинеш. Който мисли за последствията юнак не става !

Тайна, бързина, изненада !

Три човека в тила на неприятеля са по-ценни от 50 пред него.

За да излязат от бездейност, много тежка под куршумите, подържките неволно се увличат по-рано в боя.

На война няма празници. Войникът трябва да е зает всякога. В свободното време обучавай частта си основателно; беседвай с нея често;

Празността е майка на всички злини. Всичко неподвижно се сплува.

живото дело в мастило не удавяй

Военната служба в едно и също време изисква: „не смей да разсъждаваш" и “не смей да не разсъждаваш". Това значи: не смей да разсъждаваш върху съществото на заповедта, но напъни всичките си сили на ум, воля и тяло за да я изпълниш свястно, по духа на сърцето на началника. Едностранната дисциплина, основана или само на разсъждение или само на неразсъждение, е верен залог да бъдеш бит: умувача ще превърне почина в своеволство и ще подрови единството, без което успехът е немислим. А услужливият глупак е по-опасен от враг.

Началникът изяснява обстановката и посочва целта, а подчиненият сам избира средствата ..

Неполучаването на заповед никога не може да оправдае бездейността.

Победата се гради на взаимна поддръжка. Победата е плод на ред частни успехи.

Лоши хора няма , лоши са ония, които ги търпят.

То какво да цитираш и какво не...

С две думи -четете!

Drangov.pdf

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако ти дам да прочетеш и Дайдоджи Юдзан, чак ще се просълзиш:

У нас дори у селяните има по някой ръждив меч... изглежда, че нашият народ е най-войнствен на света... но воинът трябва да е готов както за мира, така и за войната...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И още как :)))

В поход ред в частите ще има само тогава, когато се иска всякога да вървят в ред; иска се не само от старшите началници, но от всички. Ротните командири са основни устои за подържане на реда: ако ротите вървят в ред, то и цялата колона ще бъде в ред, колкото дьлга и да е. Ротните командири да пропущат покрай себе частите си: колкото по-често, толкова по-добре; най-вече на места, където по-леко възникват безредици (села, чешми, мостове). Изобщо, мястото на всички началници е там, където повече е възможно струпване, следователно и безредици. За да възстановиш реда, когато разтягането е неизбежно, спри главата за да се сгъстят, но по никой начин не допущай да тичат. Разстоянията може да се намаляват- не бива да се увеличават. Дежурните и дневалните да вървят след ротите си, да прибират останалите и заболелите да предават в болничните коли. Подържай най-строг ред в обоза: да върви в нишка, по дясната страна на пътя ; коларите на местата си; на спирките никакво изпреварване. При обоза — никакви излишни хора. Без такъв ред, имайки всичко, нямаш нищо! - обозът ще запуши пътя,

При походи далеч от врага - сгоди; близо - бойна готовност, тоест да разузнаваме, да се охраняваме, събрано да вървим, възможно по-скоро дружно да нападнем. Усилен поход разпределяй : след първата трета- почивка 1-1 и половина час; след втората трета- 4-5 часа, вода, храна; после - останалото. За нощен поход: изучи пътищата; вземи надеждни водачи; върви по-събрано; охранявай се по-близо; пази свръзка, посока, ред, тишина; съкрати почивките, на почивките не сядай; без заповед не стреляй. В пек: вода : тръгвай по-рано или нощем пътувай, а в жегата почивай. Увеличи разстоянията ; намали бързината; раздвои колоната; избягвай низината; облегчи войниците, разкопчай яките, запретни ръкавите; покрий с кърпи главите. В студ: усилена храна; неподвижно не стой; на ветровити места не почивай, не сядай, не задремвай. Който седне, заспива; който заспи, умира. В сняг: челната част често сменявай ; в светло похода свършвай. Средства за да скриваш движенията си: бързина; нощ; тайна; хитрост: предните постове оставяй на местата си; никого не пропущай през постовете; селата избягвай; лъжливо нападай в посока, обратна на движението си; оставай команди да подържат бивачните огньове; охраната насочи в лъжлива посока. Пази се от хитро-мъдра подвижност. Хитрата лисица — цялата в капана. На умните работи сал брадите им ги знаят. Възпитавай се така, че езикът да слуша главата, а не обратно. Не говори излишно за силата, състава и кроежите ни; откъде идем, за къде отиваме. Залавяй всички лица които разпитват. Външни хора до частта не допущай.

Разполагане на почивка. Загубите от болести са по-големи отколко от битки. За да намалиш тия загуби: разумно пести силите на хората; изобилно, добре и навреме храни..

Частната собственост е неприкосновена. Лекото отношение към имота на жителите в мир подготвя „мародери" на война

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бой. Решава се съдбата на Отечеството.

За да избегнат действието на оръжието.....войските усърдно използуват местността, скриват движения и позиции.

Неизвестностността поражда неопределе-ност и неувереност. Далекобойността затруднява приближаването.

Колкото по-наближаваме врага, толкова силния огън по затруднява ръководството, докато го прекъсне съвършено и всичко се предостави на досетливостта и предприемчивостта на всеки воин.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
строевият офицер е назначен да работи, а не да говори.

Цялата тактика сведи към тази пътеводна мисъл: цялото безчислено множество военни цели достигай само с 2 средства: поход и бой, а за да не бъдеш изненадан, тези положения винаги придружавай с мерки за разузнаване, охрана, наблюдение, свръзка, разпознаване;

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В НИМ има една картина, изобразява се посещението на фелдмаршал Макензен в офицерската школа на Дрангов в Скопие през 1916г. Жалко че не мога да я кача.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Колко необикновено...тоя човек, тоя войник би сгънал Сун Дзъ на четири....все едно чета обясненията на Борис пред папата как прабългарите си подготвят войската...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Те хората са си го казали: "има Дрангов - има леб".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е, защото той е може би военначалника в българската армия с най-сериозно отношение към логистиката и тила, ясно осъзнавайки значението му.... "Създавай чудовища чрез стомаха", т.е. просто и ясно - храни войската.

Защото често в българската армия на тила се гледа малко с презрение... И в руската е така. В съветската и българската мемоарна литература или пък художествена, че и в историческата, можеш да срещнеш щампата "тилови плъх" и др. подобни. По случайност прочетох едновременно Ото Кариус и Дрангов и се впечатлих с какво огромно, дълбоко уважение големият немски танкист споменава след толкова години имената на тиловаците, които са носели храна и снабдяване и в най-напечените места и са им поправяли машините денонощно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://www.lostbulgaria.com/?p=2643

Малко фотографии от "Изгубената България" - подп.Дрангов на развод в ШЗО - Скопие и две снимки от различни полеви занятия на школата.

Празник по производството на завършилите школници. Полк. Дрангов е правия в средата на плаца...

(няма снимка, на която тоя човек да няма абсолютна военна стойка... )

post-727-096972900 1317585625_thumb.jpg

post-727-041602700 1317585637_thumb.jpg

post-727-073455700 1317585690_thumb.jpg

post-727-009581400 1317586637_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...