Отиди на
Форум "Наука"

Може ли звукът да се види?


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

012.jpg

http://fishki.net/comment.php?id=84214

Това е момента в който изтребителите преминават скоростта на звука (1234,8 км/ч във въздуха). Белия облак се образува от капчици кондензирана вода, образували се от рязкото спадане на налягането на въздуха около самолета.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, това е моментът в който започва да се чува гърмеж при полета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, сигурно такъв облак се образува при висока относителна влажност. Аз съм наблюдавала свъхзвукови изтребители от Безмер през лятото, но такъв олак не е имало, доколкото могат да се видят от земята, защото докато ги чуеш и вече ги няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами той звука си е просто трептение минаващо по материята ;) така че частично може и така да се каже.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Я и аз като на сяка мажа мирудия...

Конденз може да се получи при (в случая в зоните на) повишамане на налягането, значи в предната част на самолета, става видим обаче малко по-късно... Следите от самолетите всъщност е кондензът от краищата на крилата, а не изторелите газове от двигателите... Би могло да се получи и от перките на хеликоптер. Малко офтопик - перките на хеликоптера произзвеждат характерното бръмчене (плющене) защото краищото им изпреварват звука. Двигателите на хеликоптерите в общия случай за турбинни и би зледвало звукът да е виене, чува се преди излитане при развъртане на перката.

Дали се вижда звука или проявленията му?

За мене - да, вижда се. Мислен експеримент:

Представете си че имате вибратор на 20-50 Hz и го потопим във вода или го сложим на външната стена на аквариум. E? Ще види видим ли вълничките по повърхността? Който си има село и голям тенекиен варел с вода (често срещан атрибут по селата заради недостига на вода лятно време) е още по-лесен - блъсва с меката част на ръката по стената в горното част (на нивото на "ватерлинията") и ще види звук с честота около 10 Hz. Блъсвайки през определени интервали дори съм получавал стоящи вълни

Правени холограми - предмет в аквариум и водната повърхност (отдолу) се облъчват с ултразвук с мн. висока честота. Принципът е подобен на оптичната холограма - взаимодействие /интерференция/ м-ду опорната и отразената от обекта вълна. Ролята на фотоплаката се изпълнява от водната повърхност /която обаче не запечатва образа/. За да стане видима холограмата - повърхността се осветява с видима - червена светлина

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И още за проявленията - така както областите с повишено налягане във въздух правят качици, областите с низко налягане правят кавитация - малки мехурчета съдърщащи водна пара и разтворени газове - проблем при турбините ВЕЦ и витлата на корабите (микроексплозиите на мехурчетата рушат всичка).

Пример за ултразвукова кавитация по-долу:

И още по-интересно - емулсификация на олио и вода

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

..... Белия облак се образува от капчици кондензирана вода, образували се от рязкото спадане на налягането на въздуха около самолета.

Кондензацията става при повишаване на налягането на въздуха, както обяснява Жоро-01. Според мен капчиците се появяват в ударната вълна, която се образува пред самолета заради свръхзвуковата му скорост, но за тяхното нарастване им трябва време, за това се виждат като престилка в края на тялото на самолета.

Ето и едно видео:

http://vbox7.com/play:e59c652463

За кондензацията има значение и влажжността на въздуха, която е доста висока над морето.

Това е ударна(шокова) вълна пред куршум, летящ със свръхзвукова скорост:

supersonic-bullet_660.jpg

Когато един обект се движи със скорост, надвишаваща скоростта на звука, с него започват да се случват странни неща. Куршумът, който виждате на снимката, например се движи толкова бързо, че разположените пред него въздушни молекули не успяват да се отдръпнат от пътя му навреме. В резултат те се струпват пред него, оформяйки фронт от компресиран въздух, известен като „шокова вълна”.

http://hicomm.bg/lubopitno/mehanika-na-fluidite.html/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да, точно, :) във военното дело мисля че го наричат още и балистична вълна - пред снаряд, ракета, куршум - откъслечни казармени спомени, а и пред метеорит ми се струва, че съм го виждал така написано.

За друго обаче пиша - нека си представим, че снимката на Дорис е моторна лодка гледана отгоре - картината ще е същата гарантирам, защото моторната лодка изпреварва скоростта на повърхностните вълни. Това не го подлагам на съмнение, обаче:

Е ли е, или не е Черенковото лъчение вариант на шокова вълна при електромагнитните въли?

Някои може да го приемат за офтопик, извинения, но смятам че е интересно...

Напомням, да не търсим излишно - по природа тормозно лъчение, генерира се когато скорост на заредена частица превиши скоростта на разпространение на светлината в дадена среда (вода, газ, акрил...) тоест не и във във вакуум.

Е?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да , има аналогия с излъчването на Вавилов-Черенков. Поне при класическото обяснение аналогията е очевидна - конус на Мах, конус на Вавилов:

http://www.femto.com.ua/articles/part_2/4548.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Когато го написах се усетих, че ти най-вероятно ще отговориш и ми мина през ума да добавя вариант на едно често повтаряно в детството изречение - "Който знае да мълчи", но се отказах. :)

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...