Отиди на
Форум "Наука"

Космически туризъм


Recommended Posts

  • Потребител

Ануши Ансари (Anousheh Ansari) е съосновател и член на борда на директорите на Prodea systems, Inc. Преди това тя е била главен изпълнителен директор и съосновател на Telecom Technologies, Inc. (TTI). Тя ще стане първата мюсюлманка в космоса, първият човек от ирански произход в космоса и първата жена-космически турист този месец (септември 2006). Освен това тя ще стане четвъртият космически турист.

200pxanoushehansariqr0.jpg

Нейният договор и забранява да каже сумата, която е платила, но най-вероятно тя е близо до сумата, която платиха предните космически туристи ($20 милиона). Тя ще лети на борда на Союз ТМА-9 до Международната космическа станция и ще остане в космоса в продължение на 8 дена. Останалите двама членове на екипажа на Союз ТМА-9 са американският астронавт Майкъл Лопез-Алегрия и руският космонавт Михаил Тюрин. Те ще останат на борда на МКС, а Ансари, Джефри Улямс и Павел Виноградов ще се върнат на Земята с предната капсула Союз ТМА-8.

По план Ансари трябваше да лети през 2007 или 2008 година, а за този полет беше назначен японския космически турист Еномото Дайсуки (Дайс Кей), но преди няколко дена той не успя да премине през медицински тест и Ансари заема мястото му като негова резерва. Полета на Союз ТМА-9 трябваше да се осъществи по-рано тази месец, но поради отлагане на изстрелването на совалката Атлантис Експедиция 14 ще лети на 18 септември 2006 година.

anousheh.jpg

Ансари е родена през 1966 година в град Машад - Иран. Тя се мести в САЩ през 1984 година на възраст 16. Тя е завършил Електроинженер в университета Джордж Мейсън, по-късно получава магистърска степен от университета Джордж Уошингтън.

Интересното е, че Ансари ще носи ирански флаг, който ще остане на МКС редом до американския. По традиция всеки астронавт летял до станцията оставя флага на държавата си закачен в модула Дестъни. На следната снимка се виждат част от флаговете в Дестъни:

APTOPIX_RUSSIA_SPACE_NYET15904032356.jpg

Ансари е направила ираноамерикански флаг, който ще носи на космическия си костюм, а флага, който ще остави на МКС не е настоящият ирански флаг, а по-стар. С това тя показва, че подкрепя иранския народ, но не и иранския режим. По принцип космическите туристи нямат достъп до американския сегмент на станцията или поне до техниката в него. Очаква се Ансари да бъде допусната само няколко пъти до тази част на станцията. Тя ще извършва медицински експерименти в руската част на орбиталния комплекс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След като екипажа на Союз ТМА-9 премина изпита с пълни оценки, астронавта, космонавта и космическата туристка пристигнаха в Байконур и се приготвят за излитане след няколко дена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо ми се струва, че Томас Райтър, Павел Виноградов, Джеф Уилямс, Майкъл Лопез и Михаил Тюрин ще се избият за тази туристка. Леле тая Ануши е страшна бе!

Трябва да внимават с дисциплината!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мани, че е хубава, ами и е фрашкана с мангизи. На STS-116 Сунита Уилямс ще смени Томас Райтър и ще стане третия член на Експедиция 14, обаче тя прилича повече на кон, отколокото на жена. Ануши ще бъде най-готината жена в космоса, но това забравих да го спомена горе в първия пост ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ануши ще бъде най-готината жена в космоса

Да ти кажа, помислих си същото, но нз дали е доказуемо. Не всички астронафтки и космонафтки приличат на Валя Терешкова. :w00t:

И мани, че е бъкана с кинти, също е умна, яко образована и с политическо мнение. МКС ще заблести и отвътре с нея :)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Еее ви ся една жена да не се качи и започвате...

А и на всичкото отгоре е и Иранка...

А ще може ли да гледаме какво става вътре, както беше с Дискавари?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

До сега толкова хубава не е летяла :w00t:

Пак ще дават всичко. Ако някой пропусне сигурно ще пусна записи.

Най добре направи записи и ги качи тука в темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Айде още една-две години и ние ще си направим една "БГ Наука" (BG-Science) екскурзийка в космоса. И да си закачим скромного флагче :)): И ще са се качили най умните хора в космоса :P

Бре направо ме шашкат тези туристи. Колко много пари дават само за няколко дена. Ако имам толкова пари ще си направя фирма като Genesis и не след дълго да си направя сам мотелче. :)

Тези пари които ги дават хората за това удоволствие за какво точно са? Бензин ли плащат, рум сервиз ли какво? И сравнително колко такива полета се правят на година?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип изстрелването на ракета Союз струва към $30 милиона. Самата капсула Союз ТМА струва към $100 милиона. Това означава, че изстрелването на една експедиция до МКС струва към $130 милиона без подготовката на астронавтите. Работата е там, че посредством Союз ТМА се сменят двама от тримата членове на екипажа на МКС (третият член се сменя посредствум совалката). Обаче Союз има три места. Така, че за полетите до МКС остава едно свободно място. Това място се предлага на астронавти от "трети държави". Примерно на предният Союз летя първият бразилски астронавт. Руснаците и така и така дават по $130 милиона за полет до МКС. Защо да не дадат възможност на трети космонавт да лети с тях? Понякога няма готова държава, която да лети до орбиталния комплекс и за това вземат турист.

Относно българите в космоса:

Имаме двама космонавти: Георги Иванов и Александър Александров. Капсулата на Жоро не успява да се скачи с тогавашната станция и нашият космонавт спасява полета, а Сашо успешно провежда 56 научни експеримента на Мир.

За да изпратим космонавт в орбита първо БАН трябва да направи научна програма. Неможе токутака да пратим някой пич в орбита за кеф. След като БАН направи научна програма, тя трябва да бъде удобрена от съответните български институции и от партньорите на МКС. Чак тогава може да се говори за трети българин в космоса.

Можеби са малко хората в България, които искат повече от мен пращането на български космонавти в космоса. Искрено се надявам частните космически компании да започнат орбитални и съборбитални* полети и да можем да си позволим такова пътешествие.

Иначе Ануши Ансари и брат й Амир Ансари са основателите на фондацията Ansari X Prize, която дава по $10 милиона на всяка компания, която успее да осъщесви орбитален или съборбитален полет до 2008 година.

* съборбитален (суборбитален) е този полет, който достига до космоса, но не заформя орбита около Земята. Ако искате да разберете повече за съборбиталните полети просто питайте. Ще ви бъде обяснено :) Нали това е целта на форума?

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес разбрах за една по-готина и по-тъпа кандидат космическа туристка - Парис Хилтън :doh: Просто се размазах от смях. Четох го тук, а после четох коментари в един форум. Най-се изкефих на това:

A source close to Paris said: "She was a fan of the Star Wars films and the idea of blasting into space thrills her, but I don't think she's done the research - the reality may not be her idea of fun."

В превод:

Близък до Парис източник каза: "Тя беше фен на поредицата филми Междузвездни войни и идеята за излитане в космоса я вълнува, но не мисля, че тя е разучила достатъчно ситуацията - реалността може да не се окаже нейната представа за забавления."

Тя щяла да лети на съборбитален полет през 2009 година, предоставен от компанията Върджин Галактик. Представете си стената на славата: Юри Гагарин, Алан Шепърт, Джон Глен, Джон Иънг, Сергей Крикальов...Парис Хилтън :punk:

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Holly shit, ninja!

Тая само да не я пускат на станцията, че ще разврати екипажа. Ще си направи пак аматьорско порно, само че на орбита. :w00t:

Добре, че ще е на тоя суборбитален кораб... Единствения начин това тъпо парче да се счете за звезда е да изгори в атмосферата като падаща такава (метеор)! :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Хората вече се чудят какво да направят за да превлекът вниманието на медиите...

И то от малоумни по малоумни вземат да се качат горе...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Надявам се да я изхвърлят през люка. То на тоя суборбитален полет няма да има възможност за снимане на порно. Те ще са в безтегловност само пет минути, а преди и след това май G-тата ще им дойдат в повечко :) Освен това в тоя кораб няма тоалетна и целия екипаж ще носи памперси :w00t:

Представям си тая куха лейка какво ще прави там - нали главати й е пълна с хелий, сигурно ще си отваря периодично устата, за да изпуска хелий и да изследва дисперсията на веществата в микрогравитация :)

Ще ми се да я пуснат на първия полет само нея и парашутите да не се отоврят. Определено чеовечеството ще се оттърве от едно зло!

В подкрепа на горния ми пост за стената на славата:

yurixd0.th.jpg shepardinfreedom7ll0.th.jpg john20glendk6.th.jpg

sts1crewus3.th.gif iss11bh3.th.jpg parishiltonwallpaper3hh0.th.jpg

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Явно на там сме тръгнали. Защо да не се направи един "автобус" да се напълни с хора и да се направи една обиколка на Луната и да се върне отново на земята :whistling:

Като им знам гордоста и самочувствието сигурно ще се откаже да бъде с памперс, но ако от това ще стане по известна може и да направи такава саможертва. Има хора, като Ануши Ансари, който са постигнали това с труд и мисъл, а не като тази ***** .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз като цяло не съм привърженик на съборбиталните полети и на шоумени и всякакви хора, които нямат диплома за завършено подходящо висше образование да летят в космоса. До сега всички космически туристи стигнали до орбита са били вишисти:

Денис Тито: бакалавър "Астрофизика и аеронавтика", магистър "Наука и научен инженер". Получава почетна докторска титла от Rensselaer Polytechnic Institute.

Марк Шатълуорт: завършва "Бизнес науки", "Финанси и информационни технологии".

Грегъри Олсън: завършва няколко висши образования в Fairleigh Dickinson University, а по-късно получава докторска титла във Вирджинския университет.

Бъдещи космически туристи:

Ануши Ансари: завършил електроинженер и компютърен инженер, а по-късно завършва и магистарска степен.

Дайсуки Еномото: за него неможах да намеря инфо, но той е един от най-преуспелите бизнесмени в Япония и в целия свят

Чарлс Саймъни: завършил бакалавър "Инженерна математика", а по-късно специализира "Математика и статистика".

Всички от гореизброените космически туристи са имали/имат научна програма за изпълнение в космоса. Дори Денис Тито се ядосва, когато го нарекат "космически турист". Той се самоописва като "частен изследовател".

Все още астронавтите се славят като изключително умни и кадърни хора - интелектоалния елит на обществото. Рано или късно в астронавти ще се превърнат и порно звездите и певиците, опетнявайки една от най-чистите професии :(

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Този, който дава пари той управлява. Затова колкото самите хора дават пари за простотии - порно, чалга и т.н. ще гледаме повече и повече подобни индивиди горе в космоса, а тези стремящи се към умствено съвършенство(усъвършенстване) ще бъдат по малко ;)

Ануши Ансари не беше ли на Атлантис? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, мисията на Атлантис е изцяло посветена на монтажа на опорната греда и слънчевите панели. Ануши ще лети с руски кораб Союз (който за разлика от совалките рядко прави закъснения на пуска от по 12 дена) Полета и вероятно ще е на 18-ти този месец.

Совалката се откача от станцията на 17-ти и се връща на земята на 20-ти, за това може да отложат излитането на Ануши с няколко дни, за по-сигурно... Заради закъсението от 12 дни на Атлантис, сега всички страни трябва да пренаредят графиците на мисиите си, за да не се засекат на орбита със совалката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Получава се много интересна ситуация. Още преди Атлантис да се откачис МКС, Союз ТМА 9 ще бъде изстрелян, понеже на него му трябват два дена за да стигне до МКС. След разкачането на Атлантис ще бъде освободен и единия Прогрес, за да се освободи порт за скачване със Союза. Така едновременно и трите кораба, които обслужват станцията ще са в орбита, но няма да са скачени със станцията :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Урааа, ще дават Ануши по НАСА ТВ, ще видим дали по телевизията е толкова хубава, колкото на снимка. Ето кога ще я дават:

Събота - 19:00 - Репортаж за дейностите преди изстрелването и live rollout на ракетата Союз, с която ще лети екипажа на Експедиция 14 + Ануши.

Неделя - 19:00 - Последни новини от подготовката на полета и конференция за статуса на мисията

Понеделник - 06:30 - Започва прякото предаване за проследяването на излитането на Ануши

- 07:09 - Изстрелване на ракетата Союз с нашето Ануши

- 09:15 - Интервю след изстрелването и репортаж (повторение на яките моменти)

Успех на Ануши! Гледайте НАСА ТВ:

http://www.nasa.gov/55644main_NASATV_Windows.asx

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз пожелавам успех на Нушка и Експедиция 14. Експедиция 14 ще има нелека програма - посрещане на два Прогреса и две совалки, подготовка на станцията за бъдещо разширяване, поддръжка на орбиталния комплекс и провеждане на редица експерименти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...