Отиди на
Форум "Наука"

Как се раждат добрите идеи. Естествена история на иновациите


Recommended Posts

  • Администратор

Как се раждат добрите идеи. Естествена история на иновациите

- Стивън Джонсън

post-6-006362700 1332750542_thumb.jpg

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=37118

Знаете ли „Как се раждат добрите идеи”?

Свикнали сме да мислим, че добрите идеи са плод на нечий гениален ум, който е стигнал до тях, след като е чел, проучвал и отдал живота си изцяло на работата над тези идеи или след като внезапно е бил ударен по главата от падаща ябълка. Истината е съвсем друга. Добрите идеи не се раждат само от един мозък – те са дело на комбинирането на няколко отделни идеи в една. Това ни обяснява подробно и нагледно Стивън Джонсън в „Как се раждат добрите идеи” (ИК „Изток-Запад”).

Думата „идея” идва от гръцки език и означава вид, форма. Тя е философски термин, свързан с мисловен образ, с част от битието.Тя е средство на логичното мислене. Сред философите, развили понятието идея, срещаме имената на Платон, Аристотел, Декарт, Кант и Хегел. Платон смята, че идеята е всичко, което предхожда материята. Кант гледа на нея като на функция на разума, а за Хегел идеята е обективна истина, която е съвпадение на мисъл и реалност, на обект и субект.

Добрата идея пък, твърди днес Стивън Джонсън, е рожба на комбинацията между няколко отделни идеи, няколко отделни мисли на различни хора. Ако искаме да разберем откъде идват добрите идеи, ние трябва да ги поставим в някакъв контекст. Когато човек се вгледа в заобикалящия го свят, в природата, в културата, в иновациите, може лесно да открие, че средата, затворила добрите хрумвания между високи бетонни стени, далеч не е толкова иновативна в дългосрочен план, колкото средата с отворен край. Дори и да не искат пълна свобода, стойностните идеи имат нужда да се комбинират, да се сливат, да се прегрупират. Те искат да се допълват една друга, точно както искат и да се съревновават. Това е и основната теза, която авторът защитава в книгата „Как се раждат добрите идеи”. Джонсън твърди, че ние бихме имали много по-голяма полза, ако обменяме и свързваме идеите си с тези на околните, отколкото ако мислим и действаме самосиндикално. „Как се раждат добрите идеи” обяснява също защо и как някои обстановки смазват новите хрумвания, а други сякаш са като люпилни за идеи. Това е една книга за иновативното пространство и за ползата от сливането на отделните хрумки – сливане в една много добра обща идея!

<object width="526" height="374">

<param name="movie" value="http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf"></param>'>http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf"></param>

<param name="allowFullScreen" value="true" />

<param name="allowScriptAccess" value="always"/>

<param name="wmode" value="transparent"></param>

<param name="bgColor" value="#ffffff"></param>

<param name="flashvars" value="vu=http://video.ted.com/talk/stream/2010G/Blank/StevenJohnson_2010G-320k.mp4&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/StevenJohnson-2010G.embed_thumbnail.jpg&vw=512&vh=288&ap=0&ti=961&lang=bg&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=steven_johnson_where_good_ideas_come_from;year=2010;theme=how_the_mind_works;theme=tales_of_invention;theme=unconventional_explanations;theme=the_rise_of_collaboration;event=TEDGlobal+2010;tag=collaboration;tag=innovation;tag=novel;tag=science;tag=technology;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512x288;" />

<embed src="http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf" pluginspace="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" bgColor="#ffffff" width="526" height="374" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" flashvars="vu=http://video.ted.com/talk/stream/2010G/Blank/StevenJohnson_2010G-320k.mp4&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/StevenJohnson-2010G.embed_thumbnail.jpg&vw=512&vh=288&ap=0&ti=961&lang=bg&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=steven_johnson_where_good_ideas_come_from;year=2010;theme=how_the_mind_works;theme=tales_of_invention;theme=unconventional_explanations;theme=the_rise_of_collaboration;event=TEDGlobal+2010;tag=collaboration;tag=innovation;tag=novel;tag=science;tag=technology;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512x288;"></embed>

</object>

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...