Отиди на
Форум "Наука"

Кир Реза Пахлави: ,, Дали ще нося короната,зависи от волята на народа."


Recommended Posts

  • Потребител

,, Кир Реза Пахлави беше кронпринц на Иран, докато моллите не прогониха баща му през 1979г. В интервюто той говори за драмата на своето семейство и за амбициите си да стане шах.

FOCUS Online: Пожелавате ли си един ден отново да носите иранската корона ?

Кир Реза Пахлави : Но разбира се. За мен би било най-хубавото въобще да служа на моята страна със всички стоящи ми на разположение капацитети. Иначе не бих поел всичко това върху себе си и не бих се поставил доброволно в линията на обстрел.

FOCUS Online : Какво имате предвид под линия на обстрел-заплашван ли сте ?

Кир Реза Пахлави : О, да! Все пак Интерпол и ЦРУ ми се обаждат и ми казват зад кой ъгъл отново ме дебне батальон на смъртта от Техеран.

FOCUS Online : Скоро след като вашият баща почина, вие бяхте избран за негов наследник в Египет.

Кир Реза Пахлави : Тази церемония се състоя на моя 20-ти рожден ден. Съгласно нашата конституция трябваше да съм достигнал тази възраст, за да стана цар. При все това би трябвало след това да положа клетва пред иранския парламент. Следователно, може да се каже,че де юре аз съм царят на страната.

FOCUS Online : Самият вие определяте ли се днес като цар ?

Кир Реза Пахлави : По селата ме наричат ,, валиат " , което значи ,, кронпринц ". Но аз винаги казвам на моите привърженици, че те трябва да ме виждат като нищо повече от 1 човек, който се бори за свободата на Иран. Дали един ден аз ще нося короната, зависи от волята на народа. Никой човек не знае, колко процента от населението при свободни избори биха се произнесли за монархия.

FOCUS Online : Днес считате ли още монархията за подходящия за вашата родна страна държавен модел?

Кир Реза Пахлави : Да. Фигурата на монарха е важна, защото Иран е многонационална държава, която се нуждаеше от една неутрална интеграционна фигура. Също и при хетерогенно съставените държави монархията е могла да играе една стабилизираща роля. Така например в Испания след епохата на Франко.

FOCUS Online : В сравнение с Испания, Иран при управлението на вашия баща не беше много демократична страна.

Кир Реза Пахлави : Моят баща вярваше, че на населението би трябвало да се полага определено образование, за да стане демокрацията жизнеспособна. Той искаше първо да издигне цивилното население. Неговата система беше реформируема, а и той одобри реформите докрай.

FOCUS Online : Твърде късно, както много от неговите сънародници мислеха тогава.

Кир Реза Пахлави : Да не забравяме : Тогава той напусна страната доброволно. Той не беше никакъв Кадафи, никакъв Садам Хюсеин, никакъв Башар ал Асад, който се вкопчваше във властта. Той винаги имаше впредвид благото на своята страна. Много от тогавашните революционери днес идват при мен и казват : ,, По-добре твоят баща да ни беше арестувал и екзекутирал. Тогава нямахме никаква представа какво ще се предизвика тук!"

FOCUS Online : Двама от вашите братя и сестри си отнеха живота. Какво ги подтикна към тази драматична стъпка?

Кир Реза Пахлави: Двамата никога не се справиха напълно с травмата, която преживя нашето семейство.Аз не знам какво минава на хората през главата, когато вземат решението да сложат край на живота си. Аз не познавам това състояние на духа.Но за себе си съм сигурен, че човек не извършва това по тривиални причини.Техните трагедии са симптоматични за цяло едно поколение, което аз наричам загубеното поколение. То беше изгорено: То беше на крачка от това да се качи на сцената. И тогава му беше отнето всичко...Следва

http://www.focus.de/politik/ausland/krise-in-der-arabischen-welt/cyrus-reza-pahlevi-im-focus-interview-ob-ich-die-krone-tragen-werde-haengt-vom-willen-des-volkes-ab_aid_764055.html

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

FOCUS Online : Това важи и за Вас ?

Реза Пахлави : О,да ! Аз също така спадам към това. Бях на 17 години, когато трябваше да напусна моята страна- и през октомври ставам на 52. От три десетилетия съм принуден да живея в изгнание. Мисля, че главната причина за това защо можах да съхраня моето здраве и моята решителност е моят патриотизъм, моето чувство за дълг. Но естествено аз копнея за своята родина, за нейните цветове, нейните аромати.

FOCUS Online : Бихте ли пътували с удоволствие в Иран ?

Реза Пахлави : Но естествено! Тъй като мястото ми е там.

FOCUS Online : Какво бихте сторили като първата Ви работа, след като кацнете в Техеран ?

Реза Пахлави : Бих направил като Махатма Ганди, когато се завърна от Южна Африка : Бих пътувал във всяко кътче на страната, за да я опозная наистина. Естествено през всички тези години бях в контакт с хората, но не съм виждал всички провинции.

FOCUS Online : В сянката на атомните разговори Вие водихте разговори в Париж и Берлин ? Какво искате да постигнете ?

Реза Пахлави : На мен ми е присърце темата човешки права. За съжаление тя почти винаги се отлага в полза на атомния конфликт. Но за иранците това би било един важен сигнал, ако използват тази тема в преговорите. Естественият съюзник в борбата срещу 1 нуклеарен Иран е народът. Но в продължение на 33 години се е разговаряло само с представители на системата, а никога с опозицията. Този режим ще се постави на колене не със санкции, а с това, от което най-много се страхуват: с 1 въстание на народа.

FOCUS Online: Следователно Вие мислите, че Западът би трябвало да подтикне към смяна на режима, за да възпре иранското правителство от развитието на атомно оръжие ? Това ли е решението ?

Реза Пахлави : Непременно. Защото истинският проблем е не атомната програма, а режимът. Саудитците знаят това, бахрейнците и катарците. Само Западът, изглаежда, е забравил това. Този режим е най-добрият играч на покер на света. Той играе на покер, за да осигури своето оцеляване и едно предимствено положение начело със настоящето ръководство. За това се нуждае от оръжието.

FOCUS Online : Много експерти приемат, че всички интервенции на Запада са осъдени на провал и системата в при инциденти по-скоро би била поддържана.

Реза Пахлави : Това не е непременно вярно. Много иранци дори биха минали на страната на инвазорите, за да се отърват от режима. Когато след фалшифицираните избори през 2009 г. хората излязоха на улиците и пееха ,, Обама-Обама " и държаха плакати на английски език пред камерите, те извършиха това, не за да упражняват своите езикови познания: те изпратиха 1 послание на Запада !

FOCUS Online : Каква роля ще играете Вие самият при този процес ?

Реза Пахлави : В изминалите месеци аз работих, за да обединя иранската опозиция: целият спектър: монархисти, както и републиканци. Действително даже днес ме подкрепят повече републиканци, отколкото монархисти. Нашите концепции се различават, но ние споделяме една редица от общи ценности: ние сме секуларни демократи и настояваме за свободни избори в Иран. Следва

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...