Отиди на
Форум "Наука"

„Петата дисциплина” – един феномен, обиколил света


Recommended Posts

  • Администратор

Когато говорим за настолни книги с историческа и общочовешка значимост, се имат предвид именно епохални и фундаментално проникновени изследвания като паметния труд „Петата дисциплина” (ИК „

Изток-Запад”) на Питър Сенги – задължително и просвещаващо заглавие, което най-сетне се появява и в България.

Уилям Деминг, един от абсолютните пионери в управлението на качеството, по съвършен начин описва ситуацията и поводите за появата на „Петата дисциплина”: „Преобладаващата у нас система на мениджмънт е унищожила хората ни. Те се раждат с присъща мотивация, самоуважение, достойнство, желание да учат, радост от научаването. Силите на това унищожение започват още в ранна детска възраст – награда за най-добър костюм за Хелоуин, оценки в училище, златни звезди и така нататък – през следването в университета. На работното място се правят класации на служители, екипи и отдели, дават се награди на най-добрите, наказват се най-слабите. Управлението чрез набелязани цели, коефициенти, стимулиращо заплащане и бизнес планове, съставени на парче, отдел по отдел, нанасят още загуби, незнайни и неведоми.

Смисълът, съдържанието и качествата на „Петата дисциплина” се дължат не само на изключителния автор Питър Сенги, но и на точно напипаната тема, която се разисква и анализира между страниците. Модерният свят е свят на промени: икономиката е глобална, бизнесът също, а натискът за намаляване на разходите и увеличаване на ефективността е безмилостен сред фирмите, които се конкурират в планетарен мащаб. Времето за мислене е все по-малко, като в много организации ресурсите, които са налични за развитие на хората, са още по-оскъдни. Ускоряването на промените обаче не е единственото, за което трябва да се мисли: глобализацията на бизнеса и индустриалното развитие увеличават материалния жизнен стандарт на мнозина, но също така предизвиква и значителни странични ефекти под формата на редица проблеми в сферата на екологичната и социалната устойчивост. Създаването на финансов капитал доста често става за сметка на социалния и природния такъв, а пропастите между „имащите“ и „нямащите“ в много от страните по света се разширяват. Натискът върху околната среда, който винаги е бил характеристика на индустриалното развитие, сега си съперничи с проблеми от по-голям мащаб, като глобалното затопляне и нестабилността на климата. Докато застъпниците на индустриалния растеж тръбят за ползите му, хората по света реагират – с насилие или без – заради ликвидирането на традиционния им начин на живот – и тези променящи се условия се появяват на екраните на стратегическите радари на много фирми.

Убеден съм, казва Сенги, че доминиращата система на управление в своята същност е посветена на посредствеността. Тя принуждава хората да работят повече и повече, за да компенсират факта, че не използват духа и колективната интелигентност, които са характерни за съвместната работа, по най-добрия начин. Деминг виждаше това съвсем ясно и – вече съм убеден – виждат го и все повече лидери, решени да развиват организации, способни да просперират и допринасят в условията на удивителните предизвикателства и възможности на света, в който живеем.” Точно поради тази симптоматика – актуална колкото по времето на първото си издание през 1990 г., толкова и днес – всепризнатият и световно популярен бестселър „Петата дисциплина” продължава дори и сега да бъде от незаменима помощ на всеки, който е посегнал към него. Това е книга, която не само няма да изгуби практичността си във времето, но и с годините ще става все по-функционален инструмент за решаването на всички тези упоменати проблеми.

post-1-0-87112600-1352880658_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...