Отиди на
Форум "Наука"

За книгите, четенето и други дяволи


boilad

Recommended Posts

 • Потребител

https://nova.bg/news/view/2017/05/03/181203/нито-книга-за-година-българите-са-сред-най-нечетящите-в-евросъюза/

Нито грам мисъл. Много сме добри в стряскащите заглавия, но никой не си прави труда да погледне статистиката от предходни години и да види една прогресираща тенденция (без прочетена книга за година: 2009 - 27%; 2014 - 32%; 2017 - 51%; ако през 2014 г. 5% заявяват, че не са отваряли книга през живота си, то през 2017 процентите вече са 8). За анализ пък да не говорим. Или ако го има обикновено се опира на необоснования оптимизъм, че българите четат всичко друго, но не и книги (и това при условие, че относителния дял на четящите вестници и списания не търпи значителни промени през годините).

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Поразява с циничността си твърдението, че 5% от респондендентите, твърдящи, че свалят книги от интернет влияят негативно на пазара (според анкетата от 2015 г.). В същото време изследване поръчано от Европейската комисия на холандската компания Ecorys показва: 

Цитирай

"Като цяло резултатите не показват пряка и видима връзка между равнището на пиратството и обема на продажбите на лицензирано съдържание. Единственото изключение са най-популярните филми".

http://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Izsledvane-na-ES-Piratite-ne-zasiagat-prodazhbata-na-litcenzirano-sad_94560.html

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Според мен тези вестникарски статии не ползват сериозни социологически проучвания и се базират на откъслечни и неверни данни, подавани като информация от книжарските вериги. Правят се някакви бакалски, но неточни сметки на база издадени заглавия и тираж, но такива статистики по никакъв начин не могат реално да отчетат реално прочетени книги - изпуска се четенето от електронни устройства, според мен много разпространено в България, освен това четенето в домашни библиотеки от стари издания и т.н. Цитираната в първия постинг статия се опира на простата сметка от НСИ - издадени заглавия Х тираж = брой книги на човек

2017-11-08_204221.jpg.339ff38db8478842b9a8d2646029aea8.jpg

http://www.nsi.bg/bg/content/3572/издадени-книги-и-брошури

Логиката е - пада се по 1/2 книга на човек за 2016, после питаме максимум 1000 души на произволен принцип, те казват нещо, свързваме двете неща и обобщаваме: българинът чете много малко.

Мен обаче никой не ме е питал, нито предполагам, повечето хора в този форум - ако сега направим една импровизирана анкета, ще видите съвсем други резултати. Това самопосипване с пепел върху главите, дължащо се на някакъв нихилизъм и национален мазохизъм, според мен не работи в интерес на българите. Причинено е от невежество и мързел - няма кой да плати на професионална социологическа агенция да направи задълбочено и обективно проучване за реалното състояние. Ето например какво са направили германските книгоиздатели, те сами си изследват пазара, и го правят професионално:

https://www.buchmesse.de/images/fbm/dokumente-ua-pdfs/2016/buchmarkt_deutschland_2016_engl.pdf_58506.pdf

2017-11-08_203446.jpg.e117c028003bf14ff18c5f88e236a0c2.jpg

Само бегъл поглед върху графиката говори много - в Германия годишно се продават книги за 9.19 млрд евро, което по средна цена от 10 евро на книга /включително електронните/, прави по 12-13 книги на германец, включително и децата, реално по 15-16 книги на човек. Но са изследвани задълбочено всички аспекти на книгата и четенето, защото е сериозен пазар и държавна политика.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За последното съм съгласен - нямаме държавна политика по въпроса. Не съм съгласен обаче, че статистиката е проста стъкмистика. Още повече, че и трите проучвания, показващи тенденцията към нечетене са на "Алфа рисърч" и нямат нищо общо с тиража на книгите, електронните четци и библиотеките, а се основават на допитване. Това дето го пишеш за половин книга на човек е друг проблем, макар и част от този - обновяването на книжния фонд и попълването му с нови заглавия.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 41 минути, boilad said:

са на "Алфа рисърч" и нямат нищо общо с тиража на книгите, електронните четци и библиотеките, а се основават на допитване.

Нямат нищо общо с тиража, електронните четци и библиотеките? А с какво тогава имат "общо". Не съм казал стъкмистика, а несериозно изследване. Да задаваш общи въпроси от рода на "колко книги прочетохте тази година" на произволна извадка е несериозно. Ако някой е платил на "Алфа рисърч" да докаже, че българинът тотално изпростява, ОК, честно са си заработили парите. Една заинтересована страна, каквито са единствено книгоиздателите, не би подходила по този начин - те биха поискали от агенцията да покрие определени критерии. Ако липсват такива, изследването може да е формално професионално, но е изкривено. В България по статистика има над 220 хиляди студенти, всеки пети има висше образование, мислите ли че таргет групата за анкета също няма значение. Електронното четене е от решаващо значение, но поради свободния достъп до пиратски текстове то не влиза в никакви статистики, но е реалност - погледнете в метрото например, всеки десети чете.

Приятно развиване на темата, може и да съм професионално деформиран. Проблемът с четенето и купуването на книги е огромен. Разисквали сме го и в други теми - книгоиздаването е в колапс поради малките тиражи, а причините за тях са комплексни. Малките тиражи правят книгите необосновано скъпи, доходите са ниски, главната причина да не се купуват нови книги. От друга страна, има огромни количества великолепни книги в домашните и обществени библиотеки, както и по вторичните пазари на преоценени цени. Те се четат, поне от интелигентните хора, а такива не са малко в страната. Държавата има голям грях пред гражданите си и младото поколение за ДДС върху книгите, това е варварство, навсякъде в Европа този данък е диференциран. И още куп причини да умира книжния пазар, а с това да намалява четенето. Но да се се хвърля проблема от болната върху здравата глава е цинично.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Именно произволната извадка дава представителност на проучването. Нито тези една пета висшисти са всички българи, нито пък онези повече от 160 000 абсолютно неграмотни, които не могат да четат и пишат, но тях не ги лови никаква статистика, тъй като такъв критерий няма, единствено бюрата по труда регистрират наличието им.

 Интересно колко от тези всеки пети с висше образование чете книги? Една депутатка с висше образование четеше римската цифра VII като "ви, ай, ай"; известна участничка в реалити предаване, също с висше образование, демонстрира изумителни познания по география. Личи си от далеч колко са чели и ако въобще са чели, дали са продължили да четат. Боко Шланга и той е с вишу, ама сам казва колко книги е чел през живота си.

Друг е проблема и с библиотеките - попълването и обновяването на книжния фонд. Та само това би гарантирало прилични тиражи на кое да е издание при условие, че библиотеките са над 4 000, ама и те в голямата си част са оставени на самотек.

При условие, че близо 20% от хората на възраст между 25 и 64 г.са с основно и по-ниско образование, демек никакво, а повече от 50% от учащите са функционално неграмотни, т. е. могат да четат, но не разбират прочетеното, то тенденцията към нечетене ще се задълбочава. 

Огромните неравенства също са част от проблема. При дилемата салама или книгата, колко пъти книгата ще удържи връх, когато четири пети от домакинствата живеят на границата на бедност или под нея?

Не знам в кой свят живеете господин Киров, но да гледате на проблема единствено от издателска перспектива съществено изкривява възприятията (да не кажа, че е тесногръдо), тъй като той е много по-комплексен.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 часа, Б. Киров said:

...книгоиздаването е в колапс поради малките тиражи...

Книгочетенето представлява процес на научаване на нова информация, запознаване с творчеството на разни хора и т.н. И в този ред на мисли не може да искаме хората да четат както са го правили преди 30 или преди 100 години. Днес информацията ни залива отвсякъде, и всичко което ни трябва като информация можем да открием с няколко клика в нета. Тъй че не е жизнено важно ако не четем толкова. Художествената литуратура в миналото се е използвала от хората за това да се пренесат мисловно в разни други измислени светове, като така са се забавлявали хората и живота им е бил по-разнообразен, имали са теми за разговори, нови цели за постигане и нови кръгозори. Днес измислените светове се посещават във много филми, тв сериали, риалити формати и други подобни. Тоест хората си набавят мисловните забавления по друг начин. Децата имат също други интереси. Компютърните игри въпреки че не са Достоевски и Толстой също развиват в децата определени умения и знания. От гледна точка на 19 век днешните деца може и да изглеждат по-ниско културни сравнено с начетените деца от онова време, но от гледна точка на днешното време начетените деца от 19 в. са много поизостанали и ниско образовани. Не са разполагали с нашите технологии и информационни потоци.

Тъй че причините за колапса са съвсем други, и когато се дава за пример Германия, трябва да се дадат примери и с останалите страни по света, примерно Румъния, САЩ, Китай, Япония, Сърбия, Русия,...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 7 часа, boilad said:

Именно произволната извадка дава представителност на проучването. Нито тези една пета висшисти са всички българи, нито пък онези повече от 160 000 абсолютно неграмотни, които не могат да четат и пишат, но тях не ги лови никаква статистика, тъй като такъв критерий няма, единствено бюрата по труда регистрират наличието им.

 Интересно колко от тези всеки пети с висше образование чете книги? Една депутатка с висше образование четеше римската цифра VII като "ви, ай, ай"; известна участничка в реалити предаване, също с висше образование, демонстрира изумителни познания по география. Личи си от далеч колко са чели и ако въобще са чели, дали са продължили да четат. Боко Шланга и той е с вишу, ама сам казва колко книги е чел през живота си.

Друг е проблема и с библиотеките - попълването и обновяването на книжния фонд. Та само това би гарантирало прилични тиражи на кое да е издание при условие, че библиотеките са над 4 000, ама и те в голямата си част са оставени на самотек.

При условие, че близо 20% от хората на възраст между 25 и 64 г.са с основно и по-ниско образование, демек никакво, а повече от 50% от учащите са функционално неграмотни, т. е. могат да четат, но не разбират прочетеното, то тенденцията към нечетене ще се задълбочава. 

Огромните неравенства също са част от проблема. При дилемата салама или книгата, колко пъти книгата ще удържи връх, когато четири пети от домакинствата живеят на границата на бедност или под нея?

Не знам в кой свят живеете господин Киров, но да гледате на проблема единствено от издателска перспектива съществено изкривява възприятията (да не кажа, че е тесногръдо), тъй като той е много по-комплексен.

Хубаво е да се цитира точно, а не избирателно, за да се постигне "драматичен" ефект:) Затова ще цитирам точно изследването на Алфа рисърч, а то не слага черни очила, което се опитвате да направите в темата. И така:

"Малко над една трета от респодентите четат книги поне няколко пъти седмично (36%).

В зависимост практиките на четене, българското общество може да бъде условно разделено на три основни групи:

- Аудитория на четящите съобразно тясното понятие за четене – това са хора, които сравнително редовно (поне няколко пъти в месеца) четат книги – 41% от населението на страната

- Аудитория на четящите съобразно широкото понятие за четене – т.е. четящите вестници, списания, писма в електронна поща, брошури и др. поне няколко пъти в годината – 50% от населението на страната

- Аудитория на нечетящите – хора, които по-рядко от един път годишно четат, или въобще не четат каквито и да било четива – 8% от пълнолетните българи"

https://offnews.bg/obshtestvo/5-ot-balgarite-ne-sa-otvariali-kniga-prez-zhivota-si-12-sa-procheli-484377.html

Бих се спрял специално на това, на тези 8 процента, на които сте наблегнал в първия постинг като прогресиращо нарастващи в сравнение с предишни години. Тези 8 процента са предимно роми, причините са заложени в тяхната неграмотност и трябва да се търсят в проблема с бедността и социалното им неравностойно положение, за това имахме цяла тема.

В другите обществени сегменти изследването не показва песимистични резултати - 36 процента от хората четат книги поне няколко пъти седмично! Защо не погледнете откъм пълната половина на чашата, а започвате с празната? Виждам предубеденост и предпоставеност в такъв подход, плюс определенията, че гледам тесногръдо от книгоиздателска гледна точка и "в кой свят живея" - не е дебат, който се води по коректни правила, не бих продължил с участието си. Още веднъж успешно развиване на тезата ви пожелавам.

п.с. Не познавах изследването, нито знаех нещо за екипа осъществил го, нито за поръчителите - след като видях кои са, както и въпросите, признавам, че съм се заблудил по презумпция от първия постинг, че то не е компетентно направено, това изследване е компетентно и обективно. Важното е как се четат резултатите му.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз пиша за тенденции, които се открояват на фона на няколко поредни проучвания, които показват нарастване дела на хората непрочели и една книга за година, а Киров от едно единствено проучване прави извода колко сме добре и ще продължаваме да сме добре. Явно говорим на различни езици за различни неща.

За по-ясно ето пак:

дял на хората, които не са прочели и една книга за изминалата година

2009 г. - 27%

2014 г. - 32%

2017 г. - 51%

Последното проучване показва, че сме на път да оглавим класацията. Пред нас са само Румъния и Португалия. Докато само няколко години по-рано показателите са били близки до средноевропейските.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
 • Потребител
Преди 16 часа, Б. Киров said:

Бих се спрял специално на това, на тези 8 процента, на които сте наблегнал в първия постинг като прогресиращо нарастващи в сравнение с предишни години. Тези 8 процента са предимно роми, причините са заложени в тяхната неграмотност и трябва да се търсят в проблема с бедността и социалното им неравностойно положение, за това имахме цяла тема.

То проблемът с ромите е огромен във всички области на социалния живот.

Не мога да претендирам за правилна преценка дали въпросните изследвания са точни или не. Аз сравнявам положението преди 89-та и след това. Смятам, че изначално у българина няма създадена тази култура за четене / да оползотвориш свободното си време с четене на книга не зависимо какъв жанр/ както на запад - Германия, Англия или другаде. Просто смятам, че тези страни по един съвсем естествен начин са ни изпреварили още във времето, когато не е имало телевизия с висок стандарт, средна класа имаща грамотно ниво, която да има съответните потребности. В много отношения , според мен е факт, че българина, дори когато има някакви интелектуални потребности ги запълва повече от телевизия и интернет. Много хора, вероятно си мислят, че заради пропагандата, може би преди 89-та се е четяло повече, но смятам че не. Нямаше книгоиздаване на истинска добра чужда литература, едиствената книжарница, която си заслужаваше да посетиш беше антикварната. Поне в провинцията. Така, че сме изправени, според мен, и тук да създаваме нещо, почти от нулата. Забележките за недостатъците в книгоиздаването са вероятно правилни, а също и работата в училище трябва да се засили. Наистина заглавията в медиите и мен ме нервират, защото така са поднесени, сякаш българина изначално е дебил. Това не е вярно, и това че не четеш не те прави априори глупав, а само с необагатен речник, нетренирана мисъл и други, което е недостатък.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
 • Потребител

Е, и каква е драмата, че не схванах?

Съвсем нормално е (от древността до днес) хората, които четат книги, да са един сравнително тънък слой, а останалото да е неука сбирщина. Може формално и да е грамотна, но си остава нискокултурна. Преди слушаха сръбско, сега слушат чалга, но са едни и същи по тип хора.

Нима преди 30, 50 или 100 год. да е било друго? Поне от това, което си спомням от 70-те и 80-те години не беше друго.

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Без да съм чел изследвания, мога смело да кажа, че преди години имаше много киносалони.Куцо, кьораво и сакато ходеха на кино.Сега киносалоните и зрителите силно намаляха, заради телевизора.И операта не се търси.Книгите пък ги замести компютъра.И той ще омръзне, нещо ново ще измислят.Не зная какво чакат още, но с тия нанотехнологии могат да направят такава ракия, че като изпиеш литър все едно си прочел една книга.Бозата пък може да замести вестника.Ако е прясна и новините ще бъдат свежи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 22 часа, boilad said:

Друг е проблема и с библиотеките - попълването и обновяването на книжния фонд. Та само това би гарантирало прилични тиражи на кое да е издание при условие, че библиотеките са над 4 000, ама и те в голямата си част са оставени на самотек.

Това е така и е резултат от липса на държавна и общинска политика. Библиотеките преди се снабдяваха от т.н. "библиотечни колектори" - по време на социализма беше централизирано държавно обединение, после се разпадна на частни, но те намираха пари от общините или от държавата, а и сами инвестираха, защото имаше пазар и печалба за тях. Със свиването на пазара библиотечните колектори /снабдители/ фалираха и изчезнаха, сега предполагам общината отпуска някакви мизерни пари за купуване на книги. Знам как е във Великобритания - всяка обществена библиотека получава държавна дотация да закупи 1000 тираж от английски автор, на издателите и на читателите това е гарантирано от държавата. Това естествено стимулира четенето на английски автори, държавата плаща за него.

 

Преди 22 часа, boilad said:

Огромните неравенства също са част от проблема. При дилемата салама или книгата, колко пъти книгата ще удържи връх, когато четири пети от домакинствата живеят на границата на бедност или под нея?

Те са проблема. над 40 процента от българите са застрашени от бедност, а 20 процента са в състояние на бедност. Една книга от 300 стр. с меки корици, ако е с авторски права, струва между 18-25 лв. на пазара, има хора, чиито доходи са под 200 лева - ток, отопление, вода, ядене, наем, - няма никакво място в бюджета на такива хора за книга, непосилно е. Процентът на тези непрочели книга се покрива с този на хора с мизерни доходи. За един германец книгата струва 10 евро при 3000 заплата, за голям процент българи 20 лева при 200 лева доход, разликата е 30 пъти, толкова повече книги купува и средностатистическия германец от средностатистическия българин - половин за българина, срещу 15 за германеца, икономиката не прощава никому, там са железни законите, не всичко е пари, но повечето неща се купуват с пари.

 

Преди 8 часа, boilad said:

Аз пиша за тенденции, които се открояват на фона на няколко поредни проучвания, които показват нарастване дела на хората непрочели и една книга за година, а Киров от едно единствено проучване прави извода колко сме добре и ще продължаваме да сме добре. Явно говорим на различни езици за различни неща.

За по-ясно ето пак:

дял на хората, които не са прочели и една книга за изминалата година

2009 г. - 27%

2014 г. - 32%

2017 г. - 51%

Намерих последните две проучвания на Алфа рисърч от 2010 и 2014, третото от 2017 - не, ще ти бъда благодарен ако ми дадеш линк към него. Не искам дебатът да се превръща в реторично надскачане, темата е важна, можем да си бъдем взаимно полезни, а и за другите четящи, обсъждайки я.

Не твърдя, че сме добре, мисля, че не всичко е загубено още и може да се промени към по-добре.

Има и други причини, освен високите цени, ниски доходи и замрели библиотеки и читалища - книжарската мрежа, липсата на литературна и научна критика, която да регулира откъм качество пазара, и т.н., можем да дискутираме. Не на последно място образованието, особено в началното училище. Преподаването на литература и създаване на навици за четене.

На защитниците на тезата, че другите медии и интернет изместват четенето, според мен не е така - могат частично да изместят книжната книга, но не четенето, интернет е най-голямата библиотека и ще си остане такава, за този, който може да чете.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Четенето отнема и доста време, тъй че не всеки може да си го позволи. Четенето е самотна работа, и ако живееш по-динамично едвали ще ти е интересно. Особено ако цял ден се занимаваш със някаква скучна работа, вечер ще предпочетеш да пиеш две бири с приятели или пред телевизора за са се разсееш, пред това да се вглъбиш сам в една книга. Киното и телевизията не са като книгите, но спестяват доста време. Едно е да отделиш 6 часа да изгледаш на кино Властелинът на пръстените, и съвсем друго е да отделиш 15 дена за четене на същата история на хартия.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 17 часа, boilad said:

Аз пиша за тенденции, които се открояват на фона на няколко поредни проучвания, които показват нарастване дела на хората непрочели и една книга за година, а Киров от едно единствено проучване прави извода колко сме добре и ще продължаваме да сме добре. Явно говорим на различни езици за различни неща.

За по-ясно ето пак:

дял на хората, които не са прочели и една книга за изминалата година

2009 г. - 27%

2014 г. - 32%

2017 г. - 51%

Последното проучване показва, че сме на път да оглавим класацията. Пред нас са само Румъния и Португалия. Докато само няколко години по-рано показателите са били близки до средноевропейските.

Аз имам няколко въпроса. Уточнено ли е изрично, че книгата трябва да е хартиена ? Включват ли се към прочетените и тези, които са четени на четец, телефон или лаптоп примерно ?  А в изброените от теб години приблизително еднакъв брой хора ли са участвали в допитването и възрастта им в проценти приблизително еднаква ли е била ? Последното е важно, понеже не е едно и също да запиташ 800 ( от 1000 ) на възраст 30+ едната година, а на другата примерно 800 ( от 1000 ) на възраст 18-20 години. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 11 часа, makebulgar said:

Четенето отнема и доста време, тъй че не всеки може да си го позволи. Четенето е самотна работа, и ако живееш по-динамично едвали ще ти е интересно. Особено ако цял ден се занимаваш със някаква скучна работа, вечер ще предпочетеш да пиеш две бири с приятели или пред телевизора за са се разсееш, пред това да се вглъбиш сам в една книга. Киното и телевизията не са като книгите, но спестяват доста време. Едно е да отделиш 6 часа да изгледаш на кино Властелинът на пръстените, и съвсем друго е да отделиш 15 дена за четене на същата история на хартия.

Да , определено младият човек предпочита киното. Моите наблюдения са свързани с моите деца - те започнаха по-редовно да четат или да се интересуват от книги на 20 и малко отгоре години. Преди се задоволяваха изключително с телевизия, после интернет. Двамата имат различно отношение, примерно единият е по-зависим от интернета, ако мога да го дефинирам така. В един момент обаче и двамата проявиха интерес към книгите, в зависимост от възможностите си, но поне разбраха, че една книга дава също много добри възможности и за забавление и да се научи нещо. При това аз по никакъв начин не съм им повлияла / освен с личен пример/. Вероятно се дължи на преоценката им по отношение на телевизията - или критериите им се промениха с възрастта, или и медиите вече са в задънена улица и не прогресират. А  училището по никакъв начин не е успяло да провокира у тях интерес. Каузата не е изгубена,  просто трябва да се развиват всякакви интереси, без това да е нещо задължително или маркер за някаква успеваемост.

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

За да има конкретика, ще систематизирам информацията от последното достъпно за мен изследване на Алфа рисърч от 2014, което е обобщаващо и трето - това изследване систематизира резултатите от предходинте две - от 2006 и 2009 - като съпоставя данните с 2014, следователно говорим за обобщени и систематизирани данни от три последователни изследвания на Алфа рисърч, проведени с представителна извадка от 1000 души.

1.thumb.jpg.6f63a98c054bf8432e293fee636ac68e.jpg

Четящите всеки ден са се увеличили от 11 на 17 процента, нечетящите въобще са намалели от 43 на 26 процента.

2.thumb.jpg.c22bdbc4807ed6835ce1c094287832c8.jpg

Трите големи групи четяща аудитория - абсолютно нечетящите през 2014 са 8, активно четящите /тясно четящи/ са 41 процента.

2a.thumb.jpg.5f8b672242ec2d2f9bb95e919e15acec.jpg

Профил на "четящите в тесен смисъл", интересно за мен е съотношението жени-мъже в тази група, приблизително така е и на Запад, етническото съотношение е отчайващо за ромските и турски етноси.

2b.thumb.jpg.60a21f89b61697745c1c15c0e9a2963b.jpg

"Четящи в широк смисъл" са диференцирани географски и по доходи; нечетящите не са изненада като социален статус и образование.

2c.thumb.jpg.244c017cfb1168b50bd7ccd586936692.jpg

Общата картина фиксирана през 2014

2d.thumb.jpg.e72a5c826d82baaa230967eec89592c8.jpg

Формират се четящи "елити" и нечетящи "илоти" - това може да го дефинира само Ал. Кьосев:), бил ми е преподавател в Университета

2e.thumb.jpg.e1dba8d3425b668aa70ef0715e75b7b9.jpg

Без коментар

2g.thumb.jpg.744cc7424a00fc79a06ecefb89d67734.jpg

Последният абзац! - всеки четвърти е маргинал, "без шанс за достъп до основни културни блага", проблемът, според мен е социален, не културен.

3.thumb.jpg.fe7321711b491f3d6ceab33cd8d3641a.jpg

В сравнение с 2006 рязко се е повишил процентът на четящите в електронен вариант - 13 процента, 60 процента от тях четат на стационарен компютър.

4.thumb.jpg.39c92e296907d8bd382749d52c3d5992.jpg

Специално внимание на тези 27 процента, които одобряват своето нечетене - те са контра-норма. Осъзнати илоти:af:

5.thumb.jpg.4164e936ce45355291434b1c597e79ec.jpg

Издателите са биполяризирани - от една страна печалбата над всичко, от друга душата в рая, бунтари срещу ДДС във възвишения смисъл, мила родна картинка.

6.thumb.jpg.c136e0f7a1c7fc5a9971b99d4fc38f83.jpg

4000 закрити библиотеки от 9800, браво!!!

6a.thumb.jpg.d8a9096ea549d680cfdc75b3b23a7796.jpg

Въпреки ударното "закриване", ползването на библиотеки расте, хората искат, държавата не дава, противоречие?

6b.thumb.jpg.b168ebfe7277cc18693d065d0e7899e5.jpg

Около 30 процента от хората ползват библиотеки, две трети от тях местното читалище, като процентът расте. обаче се закриват или нямат пари за нови книги.

7.thumb.jpg.ce5de89c4075c6647fd15b63898306ee.jpg

Интересно определение "в мир със себе си" като "илоти". Културното гето.

8.thumb.jpg.066566791ad1636477f73f7ec999a7bd.jpg

Траен и стабилен растеж на хората, които не си купуват книги - от 26 на 44 процента, същевременно в същата пропорция расте процентът на хората, които четат - занчи четат, без да си купуват, има нещо гнило в това.

8a.thumb.jpg.f544d86df971f4cdc1fb3395a0cd72b0.jpg

Откъде купуват - предимно от книжарници, това е отделна и мноого голяма тема, там е заровено кучето с високите цени, но е за отделна тема.

8b.thumb.jpg.89e0e1bce380d927d6493d60bd6ead60.jpg

От интернет цели 5 процента! в сравнение с 1 през 2006, удивителен процент за България, но жалък на фона на пазара за електронни книги в Европа и САЩ, в САЩ този пазар е 60 процента, в Европа средно около 30, ние сме с 5. Обясннявам си го с "читанките", сиромах човек...

9.thumb.jpg.bcf40635bad1e54bd49118aa27d904c6.jpg

Българинът си иска цена на книга до 10 лева, но няма начин - ДДС, търговската отстъпка и авторските права автоматично изключват този вариант за качествени книги - ето защо ни заливат боклуци от сорта на "Звездите ми го говорят", но книги ли са това... така стоят нещата с цените. Също е за отделна тема, свързана с тази д книжарските вериги, голяма тема.

9a.thumb.jpg.506559dfb9e36513a21d5700c3de2a0e.jpg

60 процента не харчат за книги, обаче половината от тях четат книги, българският модел, преобладаващата част от останалите 30 процента харчат до 10 лева - за 10 лева можеш да си купиш готварска книжка, но не Паулу Коелю, поне не новата му книга, ако в нея има 1000 евро авторски права разхвърляни на 500 тираж, няма шанс.

10.thumb.jpg.e59560c31127d251473b2c4bbfe8f7fc.jpg

Фактори за избор - приятелите на първо място.

10a.thumb.jpg.ec0a31d4431927ea9b37bfb11b4c8019.jpg

Звездите на българския литературен хоризонт, това е положението - тук не са изброени такива титани като Христо Калчев, Георги Стоев и Боби Цанков, те също в са в челната група.

10b.thumb.jpg.8ba197c244d069028709993b58aa81e1.jpg

Ето ги подредени по продажби - пропуснах бестселърите на Сиромахов, боже...

Това в общи линии е конспективния ми прочит на това забавно четиво, изследването на Алфа рисърч от 2014.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Имам малко неразбиране по метода. Не разбирам каква точно е дефиницията за "книга" в изследването на Алфа Рисърч-" книгите" са лиературни произведения (романи, новели,разкази, повести), или нещо повече?Какво точно?

Видях какво е обяснението за книга в Уикипедията ни:  " Книгата е печатно произведение с научно или литературно съдържание. ... . Когато текстът или илюстрациите са в електронен формат, се наричат е-книга,...Книгите са произведения с литературно съдържание"

Е няма що.... "Произведение с литературно (само) съдържание" или "произведение с научно или литературно съдържание"? Разликата между двете е ясна и знаичтелна , но кое е "правилното определение" или по-точно кое определението на Алфа Рисърч .
А Е-книгата -" книга" ли е според Алфа Рисърч? Гледам че в един от слайдовете са показани връзки на книгите с книжарниците..

---------------------

Аз съм елитен четец на научна (в широкия смисъл на понятието наука, като знание) и специализирана (Е-) литература, но що се отнася до художествената литература съм крайно скромен от много години..
Апропо, чета предимно книги (мемоари, спомени), свързани с историята, но техния репертоар (на руски се пише "репертуар ") и брой е ограничен - те не могат да бъдат бълвани на "писателския" конвейр, т.е честотата ми на четене на книги (ако под "книги" се имат предвид  художествени новели ,романи, разкази, повести) - е рядка, А ако под книги се имат предвид само печатните произведени,я.купувани от книжарници (но не се вкчват Е-произвенията, които се намират в Нета) - то отдавна съм пълен "илот" според Алфа Рисърч :)..Аджеба, за какво да купувам научна и друга литература от книжарници, след като я има безплатна в нета?

Сори бейби нещо не се срамувам от читателските си навици ,...те ме правят много ердиран (това че съм елитен четец на научна в широкиуя смъсл и специализирана литература ме прави и по-"елитно" ерудиран, не се хваля- констатирам и илюстрирам проста причинно-следствена връзка)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

Имам малко неразбиране по метода.

И за мен е мъгла, но това няма значение.Констатацията, че сега се чете по малко е безспорна.По интересно е защо става така?

Четенето на книга и физическите игри са удоволствие, носят адреналин.Това са  биологични стимулатори, към тях може да се привикне.И човек ако не внимава може да започне много да чете.:116:Ползата от книгата е двойна, хем носи познание, хем адреналин, от който хората имат нужда, особено младежите.Така е и със спорта, помага за физическото развитие + стимулатор

Тия игри на компютъра също носят адреналин, който е бърз, лесно достъпен и в по голямо количество от този на книгите.Младите организми не само си набавят тия стимулатори от нета.Те направо се пристрастяват към тях.Времето което прахосват за игри на компютъра даже е повече от това което ние губехме в четене на книги.Там е работата, че това не им носи нито знания, нито помага за здравето, а само едно голо удоволствие.Та на това отгоре  страда и физическото им развитие.Не играят достатъчно и не спортуват.На момичетата не пречи, те пак си растат хубави:), но момчетата стават кекави, че и не помагат в къщи.Всички имат по малък житейски опит.Могат да движат бързо мишката и да кликват, ама каква файда за еволюцията? 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Книгите как така носят адреналин не ми стана ясно!? Адреналина мисля е когато скачаш бейсджъмпинг или когато се влюбиш...

А компютърните игри не са безцелни и формират умения. Ако задобрееш достатъчно в тях може да те наемат да управляваш дронове, роботи и разни други дистанционно управлявани машини изтрелващи бомби в армията. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 6 часа, nik1 said:

Имам малко неразбиране по метода. Не разбирам каква точно е дефиницията за "книга" в изследването на Алфа Рисърч-" книгите" са лиературни произведения (романи, новели,разкази, повести), или нещо повече?Какво точно?

Изследват четенето, не книгата, книгата като елемент от четенето. Няма начин да си илот, отвсякъде си елит по техните критерии - четеш много и често, количеството е критерий.

Методът им според мен е далече от прецизността по една основна причина - правят сондаж на обществено мнение с представителна извадка от 1000 души. такъв инструмент може да е прецизен като структура - подбираш пропорционално хората на обществената структура, толкова процента висшисти, толкова по възрастов принцип, толкова по етнически и т.н., като се стремиш "сондата" да е адекватна на цялото общество, да е образ и подобие на цялото. Това е добре, но носи рискове - като намалиш 7000 пъти едно цяло пропорционално, това не означава, че си създал негов огледален модел, защото: можеш да имаш например анкетирани 200 висшисти, но точно тези подбрани от теб да са много четящ елит, или обратно, да са илоти по отношение на четенето, после какви висшисти, вътре в категорията висшисти също има огромно разслояване по възраст, пол, степен на образование, структура на образование, тоест в тази група, за да си адекватен трябва да спазиш абсолютно точно пропорциите в цялото; но дори и да постигнеш това, вътре в тези 200 души има огромни индивидуални разлики на ниво личност.

С една дума, инструментът на такава сондажна анкета от 1000 човека е много относително прецизен. Но все пак е нещо - система, инструмент, до тях никой освен НСИ не си беше давал труд да го прави.

По отношение на външните несубективни фактори като брой книжарници, брой печатни и електронни издания, посещения в сайтове за продажба на електронни книги, брой библиотеки и посетители в тях са безценни анализираните и обобщени данни. Най-ценното в тази анкета, поредица от анкети, е човешкия фактор за мен - виждам че са я правили и продължават да натрупват интелигентни и ерудирани хора /Кьосев/ с отношение към четенето и интелектуалното ниво на българите, това е най-ценното, подходът им не е студено чиновнически и чисто статистически.

 

Преди 3 часа, vvarbanov said:

 

 

Преди 3 часа, vvarbanov said:

Четенето на книга и физическите игри са удоволствие, носят адреналин.Това са  биологични стимулатори, към тях може да се привикне.И човек ако не внимава може да започне много да чете.:116:Ползата от книгата е двойна, хем носи познание, хем адреналин, от който хората имат нужда, особено младежите.Така е и със спорта, помага за физическото развитие + стимулатор

Тия игри на компютъра също носят адреналин, който е бърз, лесно достъпен и в по голямо количество от този на книгите.Младите организми не само си набавят тия стимулатори от нета.Те направо се пристрастяват към тях.Времето което прахосват за игри на компютъра даже е повече от това което ние губехме в четене на книги.Там е работата, че това не им носи нито знания, нито помага за здравето, а само едно голо удоволствие.Та на това отгоре  страда и физическото им развитие.Не играят достатъчно и не спортуват.На момичетата не пречи, те пак си растат хубави, но момчетата стават кекави, че и не помагат в къщи.Всички имат по малък житейски опит.Могат да движат бързо мишката и да кликват, ама каква файда за еволюцията? 

Донякъде си прав, но не е точно така. Най-напред научават английски език, докато играят, правят го, защото четат упътванията за играта, водят диалози в самата игра, играят онлайн с други англоезични и т.н. Второ научават много за компютъра и интеренет, пак защото обикновено всичко става онлайн, влизат в сървъри, регистрират се там, чатят, работят в "облак" и т.н. Всичко това е четене, но не нашето, а компютърна грамотност, която после на работното им място ще им е от безценна полза. Много са модерни игрите на изграждане и управляване на светове, сега гледам двама около мен са спецове по Майнкрафт, дори съм се амбицирал и аз да я изуча - в тази игра няма агресия /ако играчът пожелае/ има сътворяване на свой свят и дипломация. Те не само четат в широкия смисъл на думата, те пишат свой свят в нея, много е модерна сред тийнейджърите, имат си я на смартфоните и таблетите и някои са големи професионалисти. Покрай такива игри върви влизането в социалните медии, сърфирането там, контакти, което пак е вид "четене" и т.н. Трябва малко да си сменим "чиповете" от пред-интернетното поколение, или поне да сложим съответните очила за четене:) на новите знаци.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 17 минути, Б. Киров said:

дори съм се амбицирал и аз да я изуча - в тази игра няма агресия /ако играчът пожелае/ има сътворяване на свой свят и дипломация

Ейййй, знаех си че сме от "една кръвна група"

Аз паля повечко, и прекалявам с "каквото повикало, такова се обадило", та не ставам за дипломат, но все пак такава е думата де :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 7 минути, nik1 said:

Ейййй, знаех си че сме от "една кръвна група"

Като ОТ, може и да инфантилно, но съм страстен играч на електронни игри от години, поне 15 - любимата ми е Цивилизацията, като почнеш от първите версии на Сид Майер до 4 и 5-та /нея по-слабо/, а също Герои на магията, тези игри са за мен равнозначни на шаха. Майнкрафт е нещо съвсем различно, оценявам я, докато ги гледам хлапетата какво правят, но е възхитително рационална и креативна, затова ще си я инсталирам и ще се опитам да я играя.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От ISTORIK
   Имаше една анкета отпреди доста години в нашия форум. Сега аз я възраждам, но - с тази разлика, че предлагам някои стари и някои нови въпроси. 
   Основният въпрос е: Вярвате ли, че... и оттам нататък следват твърденията. 
   Надявам се тази анкета да бъде посрещната с интерес.
   Човечеството от векове се взира в небето и си задава тези въпроси. Съществуват ли извънземни разумни същества? Те живеят ли сред нас? И така нататък.Надявам се анкетата да даде отговор на тези вечни въпроси. 
   И накрая - един виц...
   - Защо интелигентните извънземни форми на живот не са потърсили и не са установили контакт с човечеството до този момент?
   - Много просто - защото са интелигентни. 
    
    
  • От glishev
   Здравейте всички  Попадам на прекрасни нови книги и искам да ги препоръчам. Ужасно ми липсват блажените години 2009-2012, когато тук си ръсехме бисери из медиевистиката. тогава и четяхме повече. Или поне аз четях повече. Весела Коледа на всички!

   На първо място: "Византийското хилядолетие" от Ханс-Георг Бек, "Прозорец", 2017. 
   Страхотно изложение върху вътрешната жизненост на византийската цивилизация. 
    
   На второ: "Симеон Велики и Византия" от Мирослав Лешка, "Агата-А", 2017. 
   Уж изчерпана тема, но изследването е от поляк. Безкрайно интересно е, че чужденец пише с такъв интерес върху нашата история. 
    
   И "Сърбите сред европейските народи" от сима Чиркович, "Агата-А", 2017. 
   Кеймбриджка история на Сърбия и сръбската култура с особен фокус върху формативната роля на Средновековието. Трябва да има и такава история за българите. Просто трябва. 
  • От ISTORIK
   Моля, споделете своя опит!
   Може да изберете само един отговор или повече отговори в анкетата
  • От Р. Теодосиев
   Богата библиотека с книги по астрономия, математика, физика и др.

   This is the updated list of astronomy books available for free download or online reading. These books and
   papers cover all the areas of astrophysics, cosmology, galactic and extragalactic astronomy, solar and stellar
   physics, celestial mechanics, planetary science, astrobiology, as well as some popular works. The books are
   made available free of charge to the reader by their authors or publishers. Here is a categorized directory of
   astronomy books. This page is updated daily.
         
   001. Lunar Orbiter Photographic Atlas of the Moon
          D.E. Hughes, J.K. Bowker | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1971
   002. Handbook of Space Astronomy and Astrophysics
          Martin V. Zombeck | Cambridge University Press
          Published in 2006, 780 pages
   003. The Planet Mars: A History of Observation and Discovery
          William Sheehan | University of Arizona Press
          Published in 1996, 270 pages
   004. Hubble Space Telescope: Discoveries
           | NASA
          Published in 2012
   005. Advances in Global and Local Helioseismology: an Introductory Review
          Alexander G. Kosovichev | arXiv
          Published in 2011, 86 pages
   006. A Review of the Universe: Structures, Evolutions, Observations, and Theories
           | universe-review.ca
          Published in 2009
   007. The Geology of the Terrestrial Planets
          Michael H. Carr | NASA
          Published in 1984, 322 pages
   008. Sky Surveys
          S. G. Djorgovski, A.A. Mahabal, A.J. Drake, M.J. Graham, C. Donalek | arXiv
          Published in 2012, 62 pages
   009. Great Astronomers
          Robert S. Ball | Isbister
          Published in 1895, 392 pages
   010. Big Bang Nucleosynthesis and Physics Beyond the Standard Model
          Subir Sarkar | arXiv
          Published in 1996, 156 pages
   011. Observing the Sky from 30S
          Roberto Mura | Wikibooks
          Published in 2010, 86 pages
   012. An Exposition on Inflationary Cosmology
          Scott Watson | arXiv
          Published in 2000, 93 pages
   013. Views of the Solar System
          Calvin J. Hamilton | 
          Published in 2008
   014. An introductory treatise on the lunar theory
          Ernest W Brown | Cambridge University Press
          Published in 1896, 312 pages
   015. The Solar Magnetic Field
          Sami Solanki, Bernd Inhester, Manfred Schussler | arXiv
          Published in 2010, 83 pages
   016. Observatories in Space
          Catherine Turon | arXiv
          Published in 2011, 50 pages
   017. Pioneers of Science
          Oliver Lodge | Macmillan and co
          Published in 1905, 421 pages
   018. A Primer for Black Hole Quantum Physics
          R. Brout, S. Massar, R. Parentani, P. Spindel | arXiv
          Published in 2007, 178 pages
   019. A Practical Introduction to Numerical Hydrodynamics
          Garrelt Mellema | Leiden University
          Published in 2003
   020. Astrochemistry: The Issue of Molecular Complexity in Astrophysical Environments
          M. De Becker | arXiv
          Published in 2013, 62 pages
   021. Lectures on Inflation and Cosmological Perturbations
          David Langlois | arXiv
          Published in 2010, 56 pages
   022. Particle Physics Aspects of Modern Cosmology
          Robert H. Brandenberger | arXiv
          Published in 1997, 70 pages
   023. Observational Probes of Cosmic Acceleration
          David H. Weinberg, et al. | arXiv
          Published in 2012, 253 pages
   024. Lunar Stratigraphy and Sedimentology
          John Lindsay | Elsevier
          Published in 1976, 311 pages
   025. Primordial Magnetogenesis
          Alejandra Kandus, Kerstin E. Kunze, Christos G. Tsagas | arXiv
          Published in 2011, 107 pages
   026. Cosmic Rays and the Search for a Lorentz Invariance Violation
          Wolfgang Bietenholz | arXiv
          Published in 2008, 81 pages
   027. Inflationary Cosmology and Structure Formation
          J. A. Peacock | arXiv
          Published in 1996, 77 pages
   028. Understanding Galaxy Formation and Evolution
          V. Avila-Reese | arXiv
          Published in 2006, 50 pages
   029. Spherical Astronomy
          F. Brünnow | Van Nostrand
          Published in 1865, 559 pages
   030. The Story of Eclipses
          George F. Chambers | S. S. McClure Co.
          Published in 1909, 208 pages
   031. Planetary Rings
          Matthew S. Tiscareno | arXiv
          Published in 2011, 82 pages
   032. Quantization in Astrophysics, Brownian Motion, and Supersymmetry
          F. Smarandache, V. Christianto | MathTiger
          Published in 2007, 516 pages
   033. Practical Astronomy
          George L. Hosmer | John Wiley and Sons Inc.
          Published in 1925, 314 pages
   034. Planetary Photometry
          Max Fairbairn | 
          Published in 2005
   035. Massive Stars and their Supernovae
          F. Thielemann, R. Hirschi, M. Liebendorfer, R. Diehl | arXiv
          Published in 2010, 81 pages
   036. Cosmology
          James Schombert | University of Oregon
          Published in 2008
   037. Protoplanetary Disks and Their Evolution
          Jonathan P. Williams, Lucas A. Cieza | arXiv
          Published in 2011, 65 pages
   038. The Elements of Theoretical and Descriptive Astronomy
          Charles J. White | J. Wiley
          Published in 1909, 322 pages
   039. Textbook on Practical Astronomy
          George Leonard Hosmer | Wiley
          Published in 1910, 252 pages
   040. Celestial Navigation, Elementary Astronomy, Piloting
          Arturo Chiesa, Raffaele Chiesa | Sky and Sea Software
          Published in 2010
   041. Solar System
           | Wikipedia
          Published in 2012, 646 pages
   042. Photographs of Nebulae and Clusters
          James Edward Keeler | University of California Publications
          Published in 1908
   043. An Introduction to Celestial Mechanics
          Forest Ray Moulton | The MacMillan Company
          Published in 1914, 437 pages
   044. Multi-messenger Astronomy and Dark Matter
          Las Bergstrom | arXiv
          Published in 2012, 105 pages
   045. Atomic and Molecular Processes in Astronomy and Planetary Science
          Geoffrey A. Blake | California Institute of Technology
          Published in 2004
   046. The Star Splitters: The High Energy Astronomy Observatories
          Wallace H. Tucker | NASA History Office
          Published in 1984, 182 pages
   047. The world according to the Hubble Space Telescope
          Mario Livio | arXiv.org
          Published in 2008, 112 pages
   048. A Handbook of Descriptive and Practical Astronomy
          George F. Chambers | Oxford At The Clarendon Press
          Published in 1889, 756 pages
   049. History of Astronomy
          George Forbes | 
          Published in 1909
   050. Superstring Cosmology
          James E. Lidsey, David Wands, E. J. Copeland | arXiv
          Published in 2000, 161 pages
   051. Introduction to relativistic astrophysics and cosmology through Maple
          V. L. Kalashnikov | arXiv
          Published in 2001, 124 pages
   052. Black-Hole Phenomenology
          Neven Bilic | arXiv
          Published in 2006, 58 pages
   053. Introduction to the Theory of Black Holes
          Gerard 't Hooft | Utrecht University
          Published in 2009, 49 pages
   054. High Energy Astrophysics
          Jonathan Katz | The Benjamin/Cummings Publishing
          Published in 1986, 338 pages
   055. Introduction to Millimeter/Sub-Millimeter Astronomy
          T. L. Wilson | arXiv
          Published in 2009, 106 pages
   056. To a Rocky Moon: A Geologist's History of Lunar Exploration
          Don E. Wilhelms | University of Arizona Press
          Published in 1993, 524 pages
   057. Galaxies and the Expanding Universe
          James Schombert | University of Oregon
          Published in 2008
   058. Notes on Stellar Astrophysics
          James N. Pierce | Minnesota State University
          Published in 2013, 299 pages
   059. Elements of Astrophysics
          Nick Kaiser | University of Hawaii
          Published in 2002, 435 pages
   060. Recent Developments in Gravitational Collapse and Spacetime Singularities
          Pankaj S. Joshi, Daniele Malafarina | arXiv
          Published in 2012, 89 pages
   061. Techniques of Radio Astronomy
          T. L. Wilson | arXiv
          Published in 2011, 47 pages
   062. The Galactic Habitable Zone I. Galactic Chemical Evolution
          G. Gonzalez, D. Brownlee, P. Ward | arXiv
          Published in 2001, 57 pages
   063. Introduction to Non-Baryonic Dark Matter
          Paolo Gondolo | arXiv
          Published in 2004, 51 pages
   064. Gravitational Wave Experiments and Early Universe Cosmology
          Michele Maggiore | arXiv
          Published in 2000, 100 pages
   065. Cosmology: Mankind's Grand Investigation
          Greg Bothun | Harcourt Brace College Publishers
          Published in 1999, 129 pages
   066. Consolidated Lunar Atlas
          Gerald P. Kuiper, et al. | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1960
   067. When Biospheres Collide: A History of NASA's Planetary Protection Programs
          Michael Meltzer | NASA
          Published in 2011, 542 pages
   068. Evolution of the Solar System
          Hannes Alfven, Gustaf Arrhenius | NASA
          Published in 1976
   069. Habitable Planets for Man
          Stephen H. Dole | RAND Corporation
          Published in 1964, 176 pages
   070. General Astronomy
           | Wikibooks
          Published in 2009
   071. Radiative Gas Dynamics
          David Weinberg | Ohio State University
          Published in 2007
   072. Origin of the Moon
          W. K. Hartmann, R. J. Phillips, G. J. Taylor | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1986, 781 pages
   073. Ekpyrotic and Cyclic Cosmology
          Jean-Luc Lehners | arXiv
          Published in 2009, 79 pages
   074. Are We Alone?
          Gregg Easterbrook | The Atlantic Monthly
          Published in 1988
   075. Curiosities of the Sky
          Garrett Putman Serviss | Harper & Brothers
          Published in 1909, 300 pages
   076. Radiative Processes in High Energy Astrophysics
          Gabriele Ghisellini | arXiv
          Published in 2012, 157 pages
   077. Traces of Catastrophe
          Bevan M French | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1998, 120 pages
   078. Introduction to Supersymmetry: Astrophysical and Phenomenological Constraints
          Keith A. Olive | arXiv
          Published in 1999, 67 pages
   079. First Light
          Abraham Loeb | arXiv
          Published in 2006, 157 pages
   080. Man's Place in the Universe
          Alfred R. Wallace | Chapman and Hall
          Published in 1904, 330 pages
   081. Dwarf-Galaxy Cosmology
          Regina Schulte-Ladbeck, at al. | Hindawi Publishing
          Published in 2010
   082. Planetary Theory
          Ernest Brown, Clarence Shook | Cambridge University Press
          Published in 1933, 323 pages
   083. The First Stars
          Simon C. O. Glover | arXiv
          Published in 2012, 72 pages
   084. Lecture notes on the formation and early evolution of planetary systems
          Philip J. Armitage | arXiv
          Published in 2010, 63 pages
   085. Cosmic Microwave Background Anisotropies up to Second Order
          Nicola Bartolo, Sabino Matarrese, Antonio Riotto | arXiv
          Published in 2007, 53 pages
   086. Large Scale Structure of the Universe
          Alison L. Coil | arXiv
          Published in 2012, 43 pages
   087. Astrodynamics: A Compendium of Orbitology
           | Wikipedia
          Published in 2013, 334 pages
   088. Recreations in Astronomy
          Henry White Warren | Project Gutenberg
          
   089. An Introduction to Celestial Mechanics
          Richard Fitzpatrick | The University of Texas at Austin
          Published in 2011, 216 pages
   090. Black Holes
          P.K. Townsend | arXiv
          Published in 1997, 145 pages
   091. The Fundamentals of Stellar Astrophysics
          George W. Collins, II | W H Freeman & Co
          Published in 2003, 494 pages
   092. A Text-book of Astronomy
          George C. Comstock | D. Appleton and company
          Published in 1901, 391 pages
   093. Cosmos and Culture: Cultural Evolution in a Cosmic Context
          Steven J. Dick, Mark L. Lupisella | NASA
          Published in 2010, 612 pages
   094. Cosmic Journey: A History of Scientific Cosmology
          N. S. Hetherington, W. P. McCray | American Institute of Physics
          Published in 2009
   095. Mysteries of the Sun
          Ginger Butcher | NASA
          Published in 2011, 20 pages
   096. The Cosmic Web: Geometric Analysis
          Rien van de Weygaert, Willem Schaap | arXiv
          Published in 2007, 129 pages
   097. Exoplanet Observing for Amateurs
          Bruce L. Gary | Reductionist Publications
          Published in 2007, 170 pages
   098. Inflation
          Marieke Postma | NIKHEF
          Published in 2009, 53 pages
   099. Dense Matter in Compact Stars
          Andreas Schmitt | arXiv
          Published in 2010, 146 pages
   100. Oulu Space Physics Textbook
          Reijo Rasinkangas | University of Oulu
          Published in 2008
   101. Practical Astronomy
          P. S. Michie, F. S. Harlow | John Wiley & Sons
          Published in 1893, 246 pages
   102. Cosmological Evolution of Galaxies
          Isaac Shlosman | arXiv
          Published in 2012, 88 pages
   103. Magnetic Fields, Strings and Cosmology
          Massimo Giovannini | arXiv
          Published in 2006, 76 pages
   104. Cosmology for Particle Physicists
          U. A. Yajnik | arXiv
          Published in 2008, 63 pages
   105. Astronomy with an Opera-glass
          Garrett Putman Serviss | D. Appleton & co.
          Published in 1890, 154 pages
   106. A Simple Guide to Backyard Astronomy
          Carol Beigel | 
          Published in 2008, 61 pages
   107. Primordial Nucleosynthesis: from precision cosmology to fundamental physics
          F. Iocco, G. Mangano, G. Miele, O. Pisanti, P.D. Serpico | arXiv
          Published in 2009, 148 pages
   108. Frequently Asked Questions about Calendars
          Claus Tøndering | 
          Published in 2008, 65 pages
   109. The Formation and Evolution of the Solar System
          James Schombert | University of Oregon
          Published in 2007
   110. Why CMB physics?
          Massimo Giovannini | arXiv
          Published in 2007, 179 pages
   111. Mechanism of the Heavens
          Mary Somerville | J. Murray
          Published in 1831, 710 pages
   112. Celestial Mechanics
          J. B. Tatum | 
          Published in 2008
   113. Stellar Atmospheres
          J. B. Tatum | 
          Published in 2006
   114. The Foundations of Celestial Mechanics
          George W. Collins, II | Pachart Pub House
          Published in 2004, 145 pages
   115. Lopsided Spiral Galaxies
          Chanda J. Jog, Francoise Combes | arXiv
          Published in 2008, 75 pages
   116. Astronomical Image and Data Analysis
          J.-L. Starck, F. Murtagh | Springer
          Published in 2006, 335 pages
   117. An Introduction to the Theory of Rotating Relativistic Stars
          Eric Gourgoulhon | arXiv
          Published in 2010, 88 pages
   118. Supernova Cosmology: Legacy and Future
          Ariel Goobar, Bruno Leibundgut | arXiv
          Published in 2011, 62 pages
   119. Cosmology: The Study of the Universe
           | NASA
          Published in 2009, 38 pages
   120. Observations of the High Redshift Universe
          Richard S. Ellis | arXiv
          Published in 2007, 115 pages
   121. String Cosmology
          James M. Cline | arXiv
          Published in 2007, 47 pages
   122. The Birth and Death of Stars
          James Schombert | University of Oregon
          Published in 2008
   123. Cosmology Primer
          Sean Carroll | preposterousuniverse.com
          Published in 2012
   124. Planetary Science: A Lunar Perspective
          Stuart Ross Taylor | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1982
   125. Introduction to Cosmology
          David H Lyth | arXiv
          Published in 1993, 53 pages
   126. An Introduction into the Theory of Cosmological Structure Formation
          Christian Knobel | arXiv
          Published in 2012, 102 pages
   127. Gravitational Waves: Sources, Detectors and Searches
          Keith Riles | arXiv
          Published in 2012, 79 pages
   128. Protostars and Planets IV
          V. Mannings, A. Boss, S. Russell | University of Arizona Press
          Published in 2000, 1422 pages
   129. Lectures on Astronomy, Astrophysics, and Cosmology
          Luis A. Anchordoqui | arXiv
          Published in 2007, 41 pages
   130. Encyclopedia of Astrophysics
          Søren Bertil F. Dorch | Scholarpedia
          Published in 2009
   131. Resources of Near-Earth Space
          J. S. Lewis, M. S. Matthews | University of Arizona Press
          Published in 1993, 977 pages
   132. Cosmic Rays in Galactic and Extragalactic Magnetic Fields
          F. Aharonian, A. Bykov, E. Parizot, V. Ptuskin, A. Watson | arXiv
          Published in 2011, 43 pages
   133. Short History of Astronomy
          Arthur Berry | John Murray
          Published in 1898, 439 pages
   134. Particle Physics and Inflationary Cosmology
          Andrei Linde | arXiv
          Published in 2005, 270 pages
   135. The Virial Theorem in Stellar Astrophysics
          George W. Collins, II | Pachart Pub. House
          Published in 1978, 135 pages
   136. Primer Of Celestial Navigation
          John Favill | Cornell Maritime Press
          Published in 1944, 300 pages
   137. Introductory Lectures on Quantum Cosmology
          J. J. Halliwell | arXiv
          Published in 1990, 107 pages
   138. Atlas of Peculiar Galaxies
          Halton C. Arp | California Institute of Technology
          Published in 1966, 190 pages
   139. Galaxy systems in the optical and infrared
          A. Biviano | arXiv
          Published in 2008, 60 pages
   140. Cluster Lenses
          Jean-Paul Kneib, Priyamvada Natarajan | arXiv
          Published in 2012, 120 pages
   141. A Photographic Atlas of Rock Breakdown Features in Geomorphic Environments
          Mary Bourke, Heather Viles | Planetary Science Institute
          Published in 2007, 88 pages
   142. The Fine-Tuning of the Universe for Intelligent Life
          Luke A. Barnes | arXiv
          Published in 2011, 76 pages
   143. The Astronomy of the Bible
          E. Walter Maunder | Richard Clay & Sons
          Published in 1908
   144. Elementary Astronomy
          James N. Pierce | 
          Published in 2013, 134 pages
   145. Astronomical Discovery
          Herbert Hall Turner | E. Arnold
          Published in 1904, 225 pages
   146. Elementary Mathematical Astronomy
          C. Barlow, G. Bryan | University Correspondence College Press
          Published in 1893, 442 pages
   147. An Introduction to Cosmic Rays and Gamma-Ray Bursts
          A. De Rujula | arXiv
          Published in 2007, 37 pages
   148. Images of the Solar Upper Atmosphere From SUMER on SOHO
          Uri Feldman, at al. | ESA Publications Division
          Published in 2003, 209 pages
   149. Introduction to Cosmology
          A. D. Dolgov | arXiv
          Published in 2009, 58 pages
   150. Lectures on Black Holes, Topological Strings and Quantum Attractors
          Boris Pioline | arXiv
          Published in 2007, 103 pages
   151. Gamma-Ray Bursts: Progress, Problems and Prospects
          Bing Zhang, Peter Meszaros | arXiv
          Published in 2008, 87 pages
   152. A Briefer History of Time: From the Big Bang to the Big Mac
          Eric Schulman | St. Martin's Press
          Published in 2004, 207 pages
   153. A New Astronomy
          David Peck Todd | American Book Company
          Published in 1906, 437 pages
   154. An Introduction to Astronomy
          Forest Ray Moulton | The MacMillan Company
          Published in 1916, 577 pages
   155. To See the Unseen: A History of Planetary Radar Astronomy
          Andrew J. Butrica | NASA History Division
          Published in 1996, 301 pages
   156. Moon Trip: A Personal Account of the Apollo Program and its Science
          Elbert A. King | Lunar and Planetary Institute
          Published in 1989, 162 pages
   157. Stellar Structure and Evolution
          Sergey V. Vorontsov | Queen Mary, University of London
          Published in 2010
   158. The Beginning and Evolution of the Universe
          Bharat Ratra, Michael S. Vogeley | arXiv
          Published in 2008, 69 pages
   159. General Astronomy
          Harold Spencer Jones | Edward Arnold and Company
          Published in 1924, 392 pages
   160. Supernova Remnants: The X-ray Perspective
          Jacco Vink | arXiv
          Published in 2011, 78 pages
   161. Astronomy Notes
          Nick Strobel | astronomynotes.com
          Published in 2010
   162. Celestial Mechanics: Notes and Work
          J.D. Mireles James | University of Texas
          Published in 2007
   163. TASI Lectures: Introduction to Cosmology
          Mark Trodden, Sean M. Carroll | arXiv
          Published in 2004, 82 pages
   164. Basaltic Volcanism on the Terrestrial Planets
           | Pergamon Press
          Published in 1981, 1286 pages
   165. Astronomy of To-day
          Cecil Goodrich Julius Dolmage | Seeley and co.
          Published in 1910
   166. Mag 7 Star Atlas Project
          Andrew L. Johnson | 
          Published in 2007, 21 pages
   167. Guidebook to the Geology of Barringer Meteorite Crater, Arizona
          David A. Kring | Lunar and Planetary Institute
          Published in 2007, 154 pages
   168. Practical Astronomy for Engineers
          Frederick Hanley Seares | Stephens
          Published in 1909, 160 pages
   169. The Cosmological Constant
          Sean M. Carroll | arXiv
          Published in 2000, 50 pages
   170. The Beginning and the End: The Meaning of Life in a Cosmological Perspective
          Clement Vidal | arXiv
          Published in 2013, 356 pages
   171. A practical guide to Basic Statistical Techniques for Data Analysis in Cosmology
          Licia Verde | arXiv
          Published in 2008, 52 pages
   172. An Introduction to Quantum Cosmology
          D.L. Wiltshire | arXiv
          Published in 2003, 60 pages
   173. Advances in Modern Cosmology
          Adnan Ghribi | InTech
          Published in 2011, 198 pages
   174. An Introduction to Galactic Chemical Evolution
          Nikos Prantzos | arXiv
          Published in 2007, 46 pages
   175. Observing the Sky from 40N
          Roberto Mura | Wikibooks
          Published in 2010, 86 pages
   176. Star-Gazer's Hand-Book
          Henry William Elson | Sturgis & Walton
          Published in 1910, 72 pages
   177. Guide to Lunar Orbiter Photographs
          Thomas P. Hansen | NASA
          Published in 1970, 127 pages
   178. Astronomy for Amateurs
          Camille Flammarion | D. Appleton and Company
          Published in 1910
   179. The Complete Idiot's Guide to The Sun
          Jay M. Pasachoff | Alpha
          Published in 2003, 350 pages
   180. Stellar Superfluids
          Dany Page, et al. | arXiv
          Published in 2013, 88 pages
   181. The Birth And Death Of The Sun
          George Gamow | Dover Publications
          Published in 1940, 256 pages
   182. Chondrules and their Origins
          Elbert A. King | The Lunar and Planetary Institute
          Published in 1983, 377 pages
   183. Introduction to Physical Astronomy
          Kenneth R. Koehler | University of Cincinnati
          Published in 2010
   184. Mercury
          F. Vilas, C. Chapman, M. Matthews | University of Arizona Press
          Published in 1989, 794 pages
   185. Introduction to Early Universe Cosmology
          Robert H. Brandenberger | arXiv
          Published in 2011, 70 pages
   186. Dynamics of the Universe in Problems
          Yu. L. Bolotin, et al. | UniverseInProblems.com
          Published in 2013, 113 pages
   187. Everything You Always Wanted To Know About The Cosmological Constant Problem
          Jerome Martin | arXiv
          Published in 2012, 89 pages
   188. The Universe in a Helium Droplet
          Grigory E. Volovik | Oxford University Press
          Published in 2003, 532 pages
   189. Modified Gravity and Cosmology
          T. Clifton, P.G. Ferreira, A. Padilla, C. Skordis | arXiv
          Published in 2012, 312 pages
   190. Gravitational Wave Detection by Interferometry
          Matthew Pitkin, Stuart Reid, Sheila Rowan, Jim Hough | arXiv
          Published in 2011, 80 pages
   191. The Astrobiology Primer: An Outline of General Knowledge
          Lucas J. Mix, at al. | arXiv
          Published in 2006, 79 pages
   192. Advanced Topics in Cosmology: A Pedagogical Introduction
          T. Padmanabhan | arXiv
          Published in 2006, 40 pages
   193. From Disks to Planets
          Andrew N. Youdin, Scott J. Kenyon | arXiv
          Published in 2012, 70 pages
   194. Voyager 1 and 2: Atlas of Six Saturnian Satellites
          Raymond M. Batson | NASA
          Published in 1984, 175 pages
   195. Solar Neutrinos
          V. Antonelli, L. Miramonti, C. Pena-Garay, A. Serenelli | arXiv
          Published in 2012, 51 pages
   196. An Expanded View of the Universe
           | European Southern Observatory
          Published in 2011, 54 pages
      
  • От Liana Nikolova
   Здравейте,

   Във връзка с дисертацията ми, правя академично проучване на тема импулсивно пазаруване на младите хора (20-35 год.), живеещи в София. Ако спадате във въпросната възрастува група, ще съм ви изключително благодарна да отделите около 5 минути и да попълните анкетата. Анкетата е на английски език (за което приемам критика и се извинявам) и е анонимна.

   Участието ви е доброволно и всяко попълване ще е от огромна полза.

   http://www.smartsurvey.co.uk/s/Impulse_Buying_Behaviour_Bulgaria/

   Благодаря ви за съдействието!
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...