Отиди на
Форум "Наука"

След Омир и Гьоте се оказа турчин


Recommended Posts

  • Потребители

Предполагам си спомняте, че покойният турски президент Йозал беше издал книга, в която изкара Омир ... като турчина Омар. Въпреки че творбата му, която може да се мери с най-големите автохонни истини и чистини предизвика по-скоро бурен смях, отколкото научен интерес, то се оказа, че си има последовател:

Изследователят д-р Ариф Арслан твърди, че родът на великия немски писател произхожда от селджушки турци

"Заман" посочва, че въпросът за религиозната принадлежност на Йохан Волфганг фон Гьоте отдавна занимава изследователите - писателят не е посещавал църква, но пък се твърди, че заедно с мюсюлмани правел намаз.

А в цикъла стихотворения "Западно-източен Диван" не отхвърлял твърденията, че той самият е мюсюлманин.

Според изследванията, поместени в книгата на д-р Ариф Арслан, Гьоте е потомък на селджушкия офицер Садък Селим, който бил отведен от германски рицар като пленник в Баден-Вюртемберг.

Там се отличил със своите качества и бил произведен в звание полковник от местен граф. Заради турския си произход бил наричан "Селим Султан".

В родословното дърво на писателя, учен, философ и политик фигурират имената на Йохан Султан и на баща му Хенрих Султан. Смята се, че дъщерята на Йохан - Анна Султан е дала началото на рода на Гьоте, пише още в книгата на турския учен.

:fool:

Само като си помисля, че ако някой пусне статия, че Гьоте е българин каква врява ще настане да се премести в псевдонаука, а автора и да се банне, а нашите южни съседи даже са издали книгата на хартия, че и автора са направили доктор. :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тази, без съмнение интригуваща новина е за един друг раздел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турците напоследък пак ги е прихванала Йозаловата треска. Неотдавна коментирахме как турски изследовател открил, че гравюрата как Фердинанд връща сабята на Шукри не била истинска снимка.

Тъй че не става дума нито за наука, нито за псевдонаука, а за изнасилване на науката от политически мераци.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...