Отиди на
Форум "Наука"

Разлика между държавен служител и лице,което осъществява държавна власт?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Закон за държавния служител

http://ar2.government.bg/ras/help/zdsl.html

Държавен служител

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

Характерни черти на държавната власт

http://www.bg-pravo.com/2009/08/blog-post_1392.html

Закон за администрацията

http://ar2.government.bg/ras/help/zakon.html

Длъжности в публичната администрация

http://ebox.nbu.bg/pa2010/4_Arabadjiiski%20-%20Dlajnosti.pdf

Държавна служба и статут на държавните служители

http://pravoto.net/material/dyrjavna_slujba_ponqtie_statut_na_dyrjavnite_slujiteli/52195

Публично право

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Linds, a ти какво точно учиш?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Напомням, че е добре въпросите, които се задават да са по-подробни за да е ясно какво точно се пита, а и как да се оформи отговора (за последното доколко отговора да е терминологично кратък или да е в една по-популярна форма с риск да на е много прецизен и точен).

За държавен служител може да говорим в широк и тесен смисъл. В широк смисъл е близък до понятието длъжностно лице, т.е. всички които са на държавна заплата, с изключение на тези, които имат чисто технически функции - чистачки, параджии, и др. под.

В тесен смисъл понятието държавен служител е дефинирано в ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ

Държавен служител

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.) Държавен служител е лице, което по силата на административен акт за назначаване заема платена щатна длъжност в държавната администрация и подпомага орган на държавната власт при осъществяване на неговите правомощия. Държавни служители са и лицата, на които специален закон предоставя статут на държавен служител при спазване изискванията на този закон.

.....

Изключения

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Не са държавни служители по смисъла на този закон лицата, които:

1. са еднолични органи или техни заместници;

2. са членове на колегиални органи;

3. са членове на политически кабинети или съветници и експерти към тях, с изключение на ръководителя на звеното за връзки с обществеността;

4. изпълняват технически функции в администрацията.

Доста от нещата за държавния служител ги пише в самия закон, тъй че няма да навлизам в подробности. Ето още един линк за държавен служител.

За отграничение само ще отбележа, че държавния служител в тесен смисъл работи в държавната администрация, т.е. не са държавни служители магистратите от съдебната система и депутатите от законодателната власт. Или иначе казано държавните служители в тесен смисъл са само в изпълнителната власт.

Възможно е обаче едно лице да осъществява държавна власт, но да не е на държавна заплата. В исторически план такива бяха т. нар. в соц. епоха "представители на обществеността" (примерно отрядниците, чрез които социалистическото общество ще се самоохранява, тъй като държавата щяла да отмре). В днешно време с "приватизирането" на ред държавни дейности такива пък лица са примерно частните нотариуси и частните съдебни изпълнители. Те са частни лица и не получават държавна заплата, а такси във връзка със своята дейност, но ги взимат от лицата, на които са извършили услуга. И докато все пак исторически нотариусите са се появили като частни лица, то частните съдебни изпълнители изпълняват нещо, което обикновено се възприема като присъща функция на държавата - именно държавната принуда. В много отношения може да се близки до държавните служители и органи - имат район на действие, може да се назначават от държавен орган (примерно министъра на правосъдието). Но едните получават заплата от бюджета, а други от такси за извършената дейност.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...