Отиди на
Форум "Наука"

Археологичният архив на Израел вече он-лайн


*abi*

Recommended Posts

  • Потребител

http://www.mfa.gov.il/MFA/History/Early+History+-+Archaeology/Archaeological_archive_of_Israel_online_16-Jan-2013.htm

Археологичният архив на Израел, който се поддържа от Israel Antiquities Authority и съдържа информация за всички археологични обекти в страната вече е компютъризиран и е достъпен чрез Интернет до всички, които имат интереси в тази сфера.

Десетки хиляди документи, снимки, карти, планове и схеми са на разположение за свободно разглеждане.

Тук:

http://www.iaa-archives.org.il/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не е много по темата, ама:

Генетично изследване разкрива произхода на евреите в Европа

Произходът на евреите в Европа е свързан със смесване на родословия, много от които произхождат от кавказки племена, приели юдаизма, сочат резултатите от генетично изследване, цитирани от Франс прес.

Те би трябвало да сложат край на дебати, които продължават повече от два века.

Евреите ашкенази, които са с европейски произход, днес съставляват около 90 на сто от евреите по света.

Според хипотеза, известна като "рейнска", евреите ашкенази произхождат от евреи, които са избягали от Палестина след завладяването й от мюсюлманите през 638 година

Според същата хипотеза те са се установили в Южна Европа, а по-късно, в края на Средновековието, са се преместили от Рейнска област в Германия към Източна Европа.

Някои смятат, че тази хипотеза е малко вероятна, тъй като от демографска гледна точка сценарият е невъзможен. Това би предполагало увеличаване на евреите в Източна Европа от 50 000 души през 15 век на около 20 милиона в началото на 20 век.

В такъв случай раждаемостта сред тях ще е 10 пъти по-голяма в сравнение с тази сред местното нееврейско население и въпреки икономическите трудности, болестите, войните и погромите в еврейските общности.

За да хвърли светлина върху този въпрос, новото изследване сравнило геномите на 1287 души от осем несвързани помежду си групи еврейско население и на 74 неевреи.

Генетикът Еран Елхаик от медицинския институт "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Мериленд, внимателно анализирал данните, търсейки мутации в ДНК кода, свързани с географския произход на дадена група.

Подобни индикации бяха ползвани в миналото, за да се хвърли светлина върху произхода на баските и на пигмеите в Южна Африка.

Сред евреите в Европа генетикът открил древни индикации, които ясно сочат към Кавказ и в по-малка степен към Близкия изток.

Получените резултати подкрепят друга хипотеза, която е противоположна на "рейнската" и е известна като "хазарска", поясни ученият.

Според втората хипотеза евреите в Източна Европа произхождат от хазарите - племена, установили се в района на Кавказ в първите векове от новата ера.

След като били повлияни от евреи от Палестина, те приели юдаизма през 8 век. Хазарите изградили процъфтяваща държава, като привлекли евреи от Месопотамия и Византийската империя.

Разцветът й бил толкова голям, че в Унгария и Румъния се сформирала тяхна диаспора.

Държавата им обаче се разпаднала през 13 век след нападения на монголски племена и в резултат на епидемии от черна чума. Тогава те избягали на запад и се установили в Полша и Унгария, където компетентността им в областта на финансите, икономиката и политиката била високо ценена.

Според "хазарската" хипотеза, те в края на краищата се разпространили в Централна и Западна Европа.

"Заключихме, че геномът на евреите в Европа е мозайка от древно население, което включва хазари, приели юдаизма, гръко-римски евреи, евреи от Месопотамия и Палестина, отбеляза Елхаик. Тази структура на населението им е сформирана в Кавказ и на брега на р. Волга, а корени на това население се простират до Палестина и брега на р. Йордан".

Резултатите от изследването са публикувани в "Гени, биология и еволюция"

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5448131

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При всички положения трябваше да се окаже, че е мозайка от древно население (чудя се дали някой разумен човек в съвременността е вярвал в нещо по-различно). Еврейството не е "раса", а начин на живот. Религиозно обединени групи от хора.

Утре по-подробно, ако се налага изместваме темата.

ПС. Напоследък съм на вълна ултрарелигиозните им общности и попаднах на някои потресаващи документални филма. До сега не ми бе оставало време да се занимая и с тези въпроси. Надали някой тук се интересува, но въпросът за политическото и културното влияние на тези общонсти в еврейството продължава да е крайно интересен за мен.

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...