Отиди на
Форум "Наука"

Астероид ще премине безопасно край Земята


Recommended Posts

  • Администратор

Астероид с диаметър от 45 метра, ще премине безопасно край Земята на 15-ти февруари. Това събитие дава уникални възможности на учените да научат повече за астероидите.

post-1-0-41854900-1360147960_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Инженерни науки

И малко екшън от Русия, става въпрос за метеоритният дъжд в Челябинска област.. Добре, че е било в слабонаселен район, пострадалие са от счупени стъкла вероятно от експлозията, получили са всички нужната медицинска помощ, полицията била в готомност?! Вероятно ПВО-то им може да прихваща и метеорити?

Новината



Ако не се лъжа там има и АЕЦ

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Около 500 души са ранени в Челябинск и още пет околни общини под „обстрела” на останки от метеорита, взривил се днес при навлизането в атмосферата над три големи района на Урал - Челябински, Тюменски и Свердловски.
Има щети и разрушения в шест града, съобщи официално руското Министерство на извънредните ситуации. Сре пострадалите има и хора в тежко състояние, като до момента се знае за петима, но данните още се събират и обобщават.
Повечето от ранените са с различни порязвания от пръснали се под напора на взривната вълна прозорци. Пет ученика от училище в Челябинск са с нарязани лица и ръце от парчета стъкла. Децата разказват, че прозорците буквално са „влетели” в училищните стаи. Лекар от местна болница пък свидетелства, че от началото на небесната катастрофа към 9.20 ч. местно време, до обед помощ са потърсили над 20 души, като се е наложило трима от тях да бъдат настанени в болницата заради чрепно-мозъчни травми, гръбначни наранявания, хематоми. Сред пострадалите е имало и тригодишно дете, върху чиято глава е паднало парче от таван, но се е отървало леко
По данни на властите, които продължват да описват пораженията вече са установени масови щети на жилищни и обществени сгради – изтръгнати с все каси врати, включително и железни, множество строшени прозорци на домове и офиси. Частично е разрушен един от цеховете на Цинковия завод в Челябинск. Фрагмент от метеорита се е врязал в стена на склад с химически вещества, но засега няма данни за опасни за населението последствия.
Пълна загадка остава засега и как навлизането на метеорита в земната атмосфера е останало незабелязано както от руските, така и от чуждестранните астрономи. Мистериозна бяла топка, летяща в пълна тишина в 9.20 ч. местно време тази сутрин била засечена само от обсерваторията в Екатеринбург.
Падането на метеорита в руската Челябинска област може да предизвика появата на нова озонова дупка в атмосферата. Това посочва пред „Газета.ру” Сергей Замоздра, астрофизик и доцент в катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет, предаде „Фокус”.
„По мои изчисления метеоритът се е взривил на височина около 50 км, тъй като ударните вълни дойдоха около две минути след взрива, а на звука са нужни три секунди, за да измине един километър. Когато подобен обект навлезе в атмосферата, той преди всичко разрушава озоновия слой. Това означава, че в момента има озонова дупка”, казва астрофизикът.
Той посочва, че на Земята ежегодно падат големи астероиди, но съдейки по мощността на взрива, този в Русия е бил много тежък. Подобно нещо се случва на Земята веднъж на всеки 20-30 години.
Припомняме, че рано тази сутрин метеорит експлодира в небето над Челябинска област в Русия.
Днес край Земята ще се разрази още едно космическо явление. Астероидът 2012 DA14 с размери на половин футболно игрище ще профучи само на около 27 700 км от Земята (около 13 пъти по-близо от Луната) в 17:25 ч българско време. От американската космическа агенция NASA заявиха, че не е възможно той да се сблъска със Земята, но ще премине през орбитите на някои спътници. За повече подробности вижте тук.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...