Отиди на
Форум "Наука"

Ракета Вулкан с американски двигатели, която ще замени Атлас с руски двигатели


Recommended Posts

 • Модератор Космически науки

Блу Ориджин достави първия ракетен двигател BE-4 за ракетата Вулкан!

2020-blue-origin-be4-delivered.png

На снимката - двигателят "BE-4", който пристигна във фабриката на ЮЛА в Дикейтър, Алабама, САЩ. Credit : Blue Origin/ULA

1 юли 2020 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Това е втората най-голяма новина с геополитическо значение за 2020-та година!

Първата, естествено, бе успешното изстрелване на кораба "Крю Драгън" с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на 30-ти май, благодарение на което САЩ скъса със зависимостта си от Русия за превоз на астронавти до МКС. 

Днес Юнайтед Лонч Алайънс оповести, че компанията Блу Ориджин е доставила първия американски двигател "BE-4" във фабриката на ЮЛА в Дикейтър, Алабама. Тези двигатели ще се използват на ракетите "Вулкан", които са създадени, за да заменят ракетите "Атлас 5", притежаващи построени в Русия двигатели "РД-180".

ЮЛА също така потвърди, че дебютното изстрелване на "Вулкан" остава насрочено за 2021-ва година. Тогава към Луната ще бъде изпратен спускаемият апарат "Перегрин" на частната компания Астроботик.

За разлика от "РД-180", които работят с керосин и кислород, "BE-4" са метаново-кислородни ракетни двигатели. Всяка ракета "Вулкан" ще е оборудвана с общо два двигателя "BE-4" на първата степен.

Блу Ориджин възнамерява да използва двигателите и на собствените си ракети "Ню Глен". Всяка ракета "Ню Глен" ще има седем двигателя на първата степен. 

Докато "Ню Глен" ще притежава изцяло възвръщаема първа степен, подобна на ракетата "Ню Шепърд" на Блу Ориджин и на "Фолкън 9" на СпейсЕкс, ЮЛА има друга стратегия за "Вулкан". Първите степени на "Вулкан" ще са невъзвръщаеми, но двигателите ще бъдат прибирани посредством парашути. Според Тори Бруно, президента на ЮЛА, двигателите са най-скъпият компонент от ракетата и не е икономически изгодно да се прибират цели степени.

Дали е той прав или Илон Мъск, бъдещето ще покаже. Колкото повече конкуренция има, толкова по-добре!

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3448-2020-blue-origin-be4-delivered-ula

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

За пръв път: монтираха двигатели ВЕ-4 към новата американска ракета Вулкан!

2021-be-4-attached-vulcan.jpg

На снимката: двигателите "ВЕ-4" са монтирани към първата степен на ракетата "Вулкан". Photo credit : ULA/Tory Bruno 

9 януари 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Чудесна новина пристигна от Юнайтед Лонч Алайънс - обединението между Боинг и Локхийд Мартин! За пръв път двигатели "ВЕ-4", разработени от частната компания Блу Ориджин, бяха монтирани към ракета "Вулкан".

Вестта беше оповестена днес от президента на ЮЛА Тори Бруно

Напомням на читателите, че ракетата "Вулкан" е в процес на разработка от 2015-та година насам. Тя ще замени ракетното семейство "Делта" и най-вече това на "Атлас 5", което използва построени в Русия двигатели "РД-180". Всички двигатели на "Вулкан" ще са изцяло американски. 

Тези двигатели, които бяха прикачени към новата ракета и които виждате на горепоказаната снимка, все още са изпитателен, а не окончателен (полетен) вариант. Те ще се използват за наземни тестове. По време на кулминацията на първата серия от изпитания, резервоарите на "Вулкан" ще бъдат напълнени с гориво - т.нар. "мокър тест". Но огневи тест не е предвиден. По информация от Бруно, "мокри тестове" може да очакваме през по-голямата част от пролетта и лятото на 2021-ва. След това тестовите двигатели ще бъдат премахнати и заменени с полетни. 

Тогава може да започне подготовката за дебютния полет на "Вулкан". Любопитното е, че по време на тази първа мисия ракетата няма да лети с баласт (както бе през декември в Русия при теста на "Ангара") или с някакъв рекламен товар (както бе при теста на "Фалкън Хеви" с колата "Тесла"). Ще бъде натоварен действащ космически апарат - "Перегрин" на частната компания Астроботик, който ще кацне на Луната. 

Засега Бруно смята, че първият полет на "Вулкан" до Луната може да е факт още в края на настоящата година. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3745-2021-vulcan-be-4-attached

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Модератор Космически науки

Първата ракета Вулкан с американски ракетни двигатели пристигна на Кейп Канаверал за началото на изпитателната програмa

15 февруари 2021 г. 08:05 ч. Първата ракета "Вулкан", която е оборудвана с двигатели "BE-4" на американската компания Блу Ориджин, пристигна на Кейп Канаверал за началото на изпитанията си.

Новината бе съобщена от Юнайтед Лонч Алайънс - обединението между Боинг и Локхийд Мартин. 

Напомням на читателите, че "Вулкан" ще замени старите ракетни семейства на ЮЛА - "Делта" и "Атлас". От особено важно геополитическо значение е замяната на "Атлас 5", тъй като тази ракета притежава построени в Русия двигатели "РД-180". Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха след кризата в Украйна през 2014 г. 

"Атлас 5" е една от само две американски ракети, които използват руски двигатели - другата е "Антарес" на Нортроп Груман. Всички останали американски ракети - в това число "Фалкън 9" и "Фалкън Хеви" на СпейсЕкс, "Електрон" на Рокет Лаб, "ЛончърУан" на Върджин Орбит, "Делта 4" на ЮЛА, "Ню Шепърд" на Блу Ориджин, "Минотавър" и "Пегас" на Нортроп Груман, използват само американски ракетни двигатели.

Респективно изстрелването на астронавтите на САЩ с "Крю Драгън" става посредством изцяло американски ракетни двигатели.

Въпреки всичко ЮЛА олицетворява стария космически отрасъл на Щатите, а "Атлас" се използва от дълго време за изстрелването на значими космически мисии на НАСА, така че въвеждането на новата ракета "Вулкан" е от съществено символично значение.

През следващите месеци тази пробна ракета "Вулкан" ще бъде подложена на редица изпитания, в това число "мокър тест" - т.е. зареждане с гориво и провеждане на обратно броене. Ако всички тестове бъдат изпълнени по план, първото изстрелване на "Вулкан" ще бъде проведено в края на годината с частната лунна мисия "Перегрин" на компанията Астроботик.

2021-vulcan-first-stage.jpg

На снимката: ракетата "Вулкан" пристига на Кейп Канаверал за началото на изпитателната кампания. Photo credit : ULA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3804-2021-ula-arrives-cape-canaveral

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Тори Бруно няма да получи ракетните си двигатели от Блу Ориджин през тази година

2021-be-4-attached-vulcan.jpg

На снимката: макетни двигатели "ВЕ-4" за изпитателни цели, каквито са монтирани към първата степен на ракетата "Вулкан". Photo credit : ULA/Tory Bruno 

24 август 2021 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Президентът на ЮЛА (Юнайтед Лонч Алайънс) Тори Бруно изказа остри думи спрямо Блу Ориджин, след като стана ясно, че компанията на Джеф Безос няма да успее да достави годни за полет двигатели до края на настоящата година. 

"Няма да ги получа преди завършека на годината", съобщи Бруно в ексклузивно интервю за Денвър Бизнес Джърнъл. "Ще се случи скоро след началото на календарната 2022-ра, и по всяко време тогава би ме подпомогнало, за да мога да построя ракета и да осигуря тази ракета "Вулкан" за моя клиент, Астроботик".

Първоначално ЮЛА планираше да изстреля "Вулкан" с мисията на Астроботик до Луната "Перегрин" до края на 2021-ва. Реално погледнато Астроботик срещаше известни трудности при завършването на конструкцията на лунния спускаем апарат, които бяха на път да отложат мисията за 2022-ра. Сега, когато няма двигатели за нейната ракета, забавянето е сигурно.

Напомням на читателите, че ракетите "Вулкан" трябва да заменят днес използваните от ЮЛА носители "Делта 4 Хеви" и "Атлас 5". Проблемът с "Делта 4" е, че са твърде скъпи, докато този с "Атлас 5" е свързан с това, че са оборудвани с построени в Русия двигатели "РД-180". "Вулкан" ще е ракета, работеща с течен кислород и метан на първата степен и ще е оборудвана с построени от Блу Ориджин двигатели "BE-4". Това е важно както от геополитическо значение, така и поради намерението на Бруно да конкурира СпейсЕкс. А ракетите на СпейсЕкс са хем по-евтини, хем използват изцяло американски технологии. Съответно всяко забавяне в доставките на "BE-4" се отразява на ЮЛА.

Блу Ориджин предвиждаше двигателите да са готови за полет още през 2017 година, но ако първата партида бъде доставена през 2022 г., както са последните планове, това е еквивалентно на половиндесетилетно отлагане. Тори Бруно очевидно не е щастлив от този факт. Президентът на ЮЛА признава, че е предвидил сериозен времеви буфер в случай че настъпят забавяния с "Вулкан", но този буфер е почти изчерпан. А компанията трябва да изпълни поръчките си за американските военни и да изстреля спътниците им. 

"Ние всъщност бяхме способни да се приспособим към това, но аз ще бъда откровен с вас относно датите, които насрочихме с тях (т.е. с Блу Ориджин) - ние вече нямаме възможността да предприемаме големи ходове след това", категоричен е Бруно. "Нуждая се те да работят усърдно съобразно нашите планове и да си свършат работата навреме".

Шефът на ЮЛА твърди, че комуникира с Блу Ориджин ежеседмично и получава информация за прогреса с двигателите. Случи ли се още някой проблем, компанията може и да не изпълни ангажимента си към военните.

https://www.space-bg.org/portal/2014-10-24-20-54-26/4132-2021-tory-bruno-engines-delay

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Новата американска ракета Вулкан бе изведена на стартовата площадка за поредица от изпитания

26 август 2021 г. 19:05 ч. Новата американска ракета на ЮЛА "Вулкан", която ще замени досега използваните носители на САЩ "Атлас 5" и "Делта 4", бе изведена вчера на стартовата площадка за серия от наземни изпитания. 

Новината бе съобщена от президента на ЮЛА Тори Бруно

Тестовете ще включват зареждане и разреждане на ракетата с гориво. Те са много важни за ЮЛА, тъй като досега компанията е разчитала за предходните си носители основно на керосин и течен кислород или на течен водород и течен кислород. "Вулкан" обаче ще работи с друг тип горивна комбинация - течен метан и течен кислород. Поради тази причина ЮЛА иска да натрупа известен опит.

Ракетата "Вулкан", която вчера бе изведена на площадката, е оборудвана и с двойка от прословутите двигатели на Блу Ориджин "BE-04", доставките на които се бавят. Монтираните понастоящем двигатели са били използвани преди за статични огневи изпитания в съоръженията на Блу Ориджин, но не са финалният вариант. ЮЛА няма да ги използва за собствено статично огнево изпитание на стартовия комплекс. Все пак се очаква цялостна симулация на обратното броене без самото запалване. 

Доставката на готови за полет "BE-4" се очертава да е факт в началото на 2022 година. Това ще позволи на ЮЛА да изстреля първата си ракета "Вулкан" с мисията на Астроботик "Перегрин" до Луната. 

2021-vulcan-rolled-to-pad.jpg

"Вулкан" на стартовата площадка. Photo credit : ULA/Tory Bruno

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4134-2021-vulcan-rolled-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Модератор Космически науки

Блу Ориджин изпълни огневи тест на двигател BE-4

11 октомври 2021 г. 21:00 ч. След дълги месеци на гробно мълчание относно двигателите "BE-4", частната компания на Джеф Безос най-накрая се похвали с развитие по темата. На страниците на Блу Ориджин ( линк: https://www.blueorigin.com/news/gallery ) се появи снимка от огневи тест. 

Изпитанието е било проведено през изминалата седмица, на 6-ти октомври.

Според информацията на журналиста Ерик Бъргър, двигателят, който е бил подложен на изпитанието, не е окончателна версия, каквато ще се използва на ракетите на Юнайтед лонч алайънс "Вулкан". Но очакваме полетните двигатели да се появят в най-скоро време.

Засега от Блу Ориджин не са публикували информация за хода на изпитанието, подробни данни за постигнатата тяга и времето на работа на двигателя. Остава само да се надяваме, че всичко е наред и че скоро шефът на ЮЛА Тори Бруно ще си получи двигателите. Както и че, когато си ги получи, ще са достатъчно надеждни за изстрелване. 

2021-hotfire-be-4-engine.jpg

Снимка от огневото изпитание. Photo credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4190-2021-blue-origin-6-oct-hotfire-test

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Модератор Космически науки

Тори Бруно няма да получи двигателите си от Блу Ориджин за Коледа

4 декември 2021 г. 10:00 ч. Американската компания Юнайтед Лонч Алайънс, която е оператор на старите ракети "Делта 4" и "Атлас 5" и която разработва нови ракети "Вулкан", няма да получи дългоочакваните двигатели "BE-4" за Коледа. Президентът на фирмата Тори Бруно в интервю за CNBC потвърди, че компанията-производител Блу Ориджин за пореден път е отложила тяхната доставка.

"Очаквах да получа тези двигатели за Коледа. Имах големи чорапи вкъщи за тях", се пошегува Бруно в своето интервю. "Бих казал, че им отнема малко повече, за да направят моите производствени двигатели. Те са във фабриката, строят се от Блу Ориджин".

Все пак Бруно е оптимист. "Пандемията от ковид им повлия на тях и на тяхната верига от доставчици, просто им отнема малко повече време, но те се справят много, много добре. Няма проблеми с тях и фактически ние провеждаме финалните изпитания, това, което наричаме сертификационни изпитания. И това протича много, много добре".

Напомням на читателите, че ракетата "Вулкан" с американски двигатели "BE-4" трябва да замени ракетата "Атлас 5" с руски двигатели "РД-180". Забавянията в доставката на "BE-4" са особено притеснителни, тъй като Юнайтед Лонч Алайънс е основната фирма, която изстрелва военни спътници, а Конгресът е забранил със закон изпращането в космоса на такива с руски двигатели след 2022 година. Това означава, че ЮЛА трябва да приведе в готовност "Вулкан" до началото на 2023-та година. 

Или с други думи, не просто двигателите "BE-4" трябва да са задължително готови в началото на 2022-ра, но "Вулкан" трябва да лети успешно два пъти преди края на годината, за да може ракетата да бъде сертифицирана за военни мисии. 

Може би Тори Бруно трябва да обмисли офертата на Илон Мъск, който му обеща двигатели "Раптор" :)

Източник: CNBC

2021-hotfire-be-4-engine.jpg

Снимка от огнево изпитание на "BE-4", проведено през октомври. Photo credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4256-2021-tory-bruno-wont-get-engines-christmas

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...