Отиди на
Форум "Наука"

Как щеше да се развия войната в Босна и Херцеговина, без намесата на НАТО / САЩ/.


Recommended Posts

  • Потребител

Напоследък, доста често чета материали за ужасите в Босненската война / 1992-1995г./, гледам и клипове....замислих се...какво щеше да стане, ако САЩ бяха твърде ангажирани със себе си и не се намесеха?

вярно ООН, пак щеше да прати умиротворителни сили / ,,сини каски"/...но ефектът от тях го знаем...

мисълта ми е, щеше ли да има мюсюлманска държава, в близост на Централна Европа?

каква щеше да бъде съдбата на босненските мюсюлмани / бошняците / - умишлено ги наричам така-. Макар и да НЕ са нация, те са отделна група от сърбите...и хърватите...

Та...нека да разсъждаваме в тази тема, върху това, какво щеше да се случи в Босна и Херцеговина, ако конфликътт беше оставен ,,сам на сабе си" / те. който е по-силен /....

На първо време ми едва на ум, че бройката на мюсюлманите щеше да бъде намалена значително и Босна и Херцеговина поделена между Сърбия и Хърватия / общо взето както и в моманта, но с по-голяма република Сръбска и По-голяма Херцег-босна /...

как мислите, кой вариант е по-добър за България и Балканите като цяло???

Или....да говорим по темата така: ,,Щяха ли да останат мюсюлмани в Босна, без намесата на САЩ ? /

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, вариантите бяха два. Цялата територия на днешна Република сръбска щеше да се присъедини към Сърбия. Оттук нататък - отношенията хърватите би трябвало някак да се уредят - ако не, щеше да има първоначални сръбски победи, но постепенно силата на сърбите щеше да загуби инерция и хърватите да вземат надмощие, колкото да си вземат спорните територии.

Вероятно хърватите и сърбите щяха да поделят Босна. Надали който и да било от тях щеше да иска мюсюлманите, така, че за тях щеше да остане някаква автономна област. Или щяха да бъдат включени в състава на Сърбия и дискриминирани като малцинство.

За България това щеше да доведе до сериозно развитие на армията. Военните рИформи нямаше да се правят така безотоворно, защото от запад ни чакаше сериозна военна опасност. Сръбската армия и държава бяха на върха на националистическата си пасионарност. И до днес сръбската армия има сериозен дух, какво остава, когато победата на Милошевич щеше да донесе бум на националистическите настроения, които, във галеницата на Съдбата от 20 век Сърбия, винаги са били остро шовинистични когато са насочени навън.

Можеше да има конфликт със Сърбия във връзка с Македония, а и Гърция нямаше да спи по този въпрос. Пред България щеше да стои дилемата - да се опита да се оправи с македония или пък да я изостави. Този път завинаги. В първия вариант щеше да се наложи разделяна на Гърция и Сърбия, т.е. разбирателство с Гърция, опит за разбирателство със Сърбия, на някаква основа, иономическа, например, за сметка на дезинтересиране на последната.

Но при възход на Сърбия, щеше да има нова, мини Югослвия. Македонските елити незабавно щяха да вкарат страната си там. Т.е. български конфликт и то война със Югославия е почти неизбежна.

Ако всичко това се разиграва докато Сърбия още е ангажирана в Босна - можеше да има успех България. Ако пропуснехме момента, тогава във военно отношение не знам какъв би бил резултата - може би все пак щяхме да им натрием носа, а може и да беше станало обратното.

Такъв конфликт или щеше да приключи сравнително бързо, с някоя бърза сръбска победа и разгром за българите, или щеше да се развие с трудна и бавна, но решаваща българска победа и накрая компромисен мир.

Като знам какво беше състоянието на българската държава тогава, не мисля, че ни чакаше нещо по-добро.

Другият вариант беше остър националистически режим и у нас, в който случай България по-лесно би победила.

Но какво щеше да прави Румъния? Ами Туркие джумхуриет?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно мнение КГ125....Общо взето и двамата стигаме до извода, че мюсюлманите в Босна и Херцеговина, ако не държава/ собствена, макар и протекторат /....то като минимум широка автономия, нещо като осакатена самостоятелна държава....

Тук се поставя въпросът/проблемът / за Сараево и неговата прринадлежност..Ако сърби и хървати се бяха разбрали някак си и без мюсюлманите победят Босна, със сигурност Сараево щеше да остане в сръбската част и за НЕщастие, щеше да бъде етнически прочистено от бошняци!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...