Отиди на
Форум "Наука"

Операция ,,Дъб" Освобождаването на Мусолини от Ото Скорцени в 1943 г. 70 години по-късно


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

На 25 юли 1943 г. италианският диктатор Бенито Мусолини е арестуван по заповед на краля и е изпратен под стража в хотела Кампо императоре в планинската верига Гран Сассо. Това се случва след завладяването на Сицилия от англо - американците - операция ,, Хъски ". Локализирал местонахождението на своя приятел и съюзник, Хитлер организира спецоперация по освобождаването му, която става известна под името ,,Операция Дъб " или ,,Unternehmen Eiche" на немски език. Именно на нея е посветена настоящата история.

Развой


И така, акцията започва на 12 септември 1943 г. Станцията на лифт в долината на един водещ към хотела планински кабинков лифт в близост на селището Асерги е превзета към 14 часа от втора щабна рота, както и част от първа рота на Учебния парашутен батальон на начело с майор Харалд Морс, който е натоварен от генерал Курт Щудент с провеждането на операцията. Още преди това тези войски прекъсват всички телефонни комуникации. Италианските защитници оказват само ограничена съпротива - дават двама убити.

Същевременно към 14, 05 часа с общо десет военни планери или Lastensegler DFS 230 други 72 -ма парашутисти от 1 рота на Учебния парашутен батальон под командването на старши лейтанант Георг Фрайхер фон Берлепш , както и една малка команда на СС начело с Ото Скорцени , италианският генерал Фернандо Солети и други 16 есесовци се приземяват на планинския скат и щурмуват хотела. Генерал Солети имал задача да забрани на охраната на Мусолини да стреля. Те обаче веднага се предават без съпротива. Един от планерите обаче извършва аварийно кацане, при което хората на борда са тежко ранени.
Към 14, 45 часа майор Морс, ръководителят на операцията, отива с лифта в хотела, след което освободеният и невредим ,,Дуче" трябва да излети с специален самолет Fieseler Storch - ,, Щорх " - на немски щъркел. Скорцени настоява да лети в машината заедно с Мусолини . На височина от 2100 метра над морското равнище и при късата и много неравна стартова отсечка, триместната машина всъщност е претоварена. След преодоляване на първоначалните трудности обаче пилотът капитан Герлах , личен пилот на генерал Щудент, успява да прекара самолета с двамата пасажери към намиращото се вероятно на 30 километра южно от Рим летище Практика ди Маре, където те кацат около 15, 38 часа. Оттам Мусолини незабавно е откаран със немски Хайнкел Хе 111 към Виена, където прекарва нощта и на следващия ден отива в Мюнхен. На 14 септември 1943 г. той се среща с Фюрера във Главната квартира в Растенбург.


Последици


На 23 септември 1943 г. Бенито Мусолини оглавява т.н. Италианска социална република със център Сало. Войната в Италия се затяга, като бойните операции продължават до пролетта на 1945 г. За заслугите си за освобождаването на Дучето Ото Скорцени е повишен в чин щурмбанфюрер от СС и му е присъден Рицарски Кръст.

Снимки

Bundesarchiv_Bild_101I-567-1503C-18%2C_G

Ото Скорцени с Мусолини и германските
парашутисти.


Fieseler_Fi156.jpg

Самолет Fieseler Storch - ,, Щорх "

И накрая архивни кадри от гледна точка на германската пропаганда и на италиански език :

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...