Отиди на
Форум "Наука"

Водните изригвания на Европа


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Става въпрос за Юпитеровата луна, а не за континента ни ;)

Поводът да го спомена, бе имейлът на колежка, която уважавам и с която си говорим за всякакви теми - имам предвид, че е ерудит. Казах, че знам /Преди ок 12 г в Популярна наука още.../, че не е нещо неизвестно, знае се и в тази връзка не разбирам защо е сред новините.

Нови наблюдения на космическия телескоп "Хъбъл" разкриват струи водна пара, изхвърляни от южния полюс на Европа - покритата с лед юпитерова луна, под чиято повърхност учените допускат, че има океан.
Ако бъде потвърдено, откритието ще повлияе върху преценката на специалистите дали на спътника има подходящи условия за живот, е обяснил Кърт Редърфорд от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас, представяйки данните на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С помощта на телескопа "Хъбъл" изследователите са открили струи водна пара с височина 200 километра, изригващи от регион на южния полюс на Европа. Наблюдението датира от декември 2012 г. Гейзерите не са забелязани при наблюденията на "Хъбъл" на същия регион през 1999 г. и ноември 2012 г.

"Покойният" космически апарат "Галилео", който прелетя девет пъти край Европа в края на 90-те години на миналия век, също не откри струи от водни пари.

Учените смятат, че водната пара се изплъзва от пукнатини в леда на южния полюс на спътника, причинени от гравитационния стрес, на който е подложена Европа, когато се намира в най-голяма близост до Юпитер.

Възможно е гейзерите да се дължат и на фрикционно нагряване от триенето на ледени блокове или на случаен сблъсък с комета.

Подобни струи изхвърля и сатурновата луна Енцелад, но на много по-голяма височина в космическото пространство, тъй като е подложена на 12 пъти по-слаб гравитационен стрес от Европа.
Понеже това което знам се различава от написаното, ще се пробвам да намеря броя. Тези изригвания бяха разгледани като вид вулканизъм, бе спомената и луната Йо като най-геологично активното тяло в слънчевата система /с май серни вулкани/ и да нямаше още...


М-да, най-старите публикации на сайта по тази тема са от 2004, не вършат работа

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно щях да дам сравнение с Йо. Теорията с нагряване и триене или удар от комета ми се струва, че скоро ще отпаднат. Йо, Европа и Ганимед са едни от най-близко отстоящите от повърхността на Юпитер спътници и съответно са перманентно изложени на гигантската сила на гравитацията му. В периодите когато орбитата на Йо го доближава по-близо до юпитер планетата заема елипсовидна форма, която с отдалечаването отново заема постепенно сферична - затова и изригванията на сярна лава на повърхността й могат да се видят дори от космоса (имаше такива снимки). Подобно според мен е и при Европа, там може би стълбовете да са по-ниски, но тя е и по-отдалечена от юпитер спрямо Йо, пък и не става въпрос за лава, а за водни пари.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...