Отиди на
Форум "Наука"

Wikipedia ще се появи в печатна форма


Recommended Posts

  • Администратор
Ако цялото съдържание на Wikipedia трябва да бъде събрано отпечатано черно на бяло в традиционния формат на книжно издание, това би заело 1 млн. страници, или общо 1000 тома. Нов проект с амбицията да постави рекорд, ще се опита да осъществи тази идея, разказва "Гардиън".
Създаденa от екипа, който разработва книжното издание на безплатната онлайн енциклопедия към издателство PediaPress, инициативата Indiegogo се опитва да събере 50 млн. долара, за да пренесе Wikipedia върху хартия. "Всички знаем, че Wikipedia е огромна. Само английската й версия съдържа над четири милиона статии. Но можете ли да си представите колко голяма е всъщност Wikipedia? Смятаме, че това е най-добрият начин да изпитаме размера на Wikipedia и да я пренесем върху физическата медия на книгите", пишат те.
Авторите допълват, че, съдържайки най-големия брой томове и редактирано от най-големия брой автори, печатното издание ще е творба с разбиващи рекордите измерения.
Освен него ще има и изложба, която ще отдаде почит на безбройните доброволци, създали тази невероятна находка от знания за малко повече от 10 години.
Екипът, състоящ се от членовете на PediaPress Хайко Хийс, Кристоф Кепър и Алекс Бьоргер, смята, че английската Wikipedia ще се събере в около 1000 книги, всяка от които ще е по 1200 страници. Броят на страниците на всеки следващ том ще продължава оттам, където е приключил предният. Тоест последната статия може да се намира на страница 1 193 014, допълват авторите на проекта.

Целия материал: http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/02/20/2246122_edno_izdanie_v_1000_knigi_ili_kak_wikipedia_shte_se/?ref=miniurl

Според мен това "упражнение" е напълно излишно. Тези пари могат да се дадат за толкова много различни неща спомагащи дори самата Уикипедия. Да се преведат повече материали на различни езици, да се подобни въобще разпространението на обективна информация, да се дадат стипендии на млади ученици и студенти, които показват качества, но нямат финанси и т.н. и т.н....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това решение ще породи повече въпроси, отколкото отговори. Примерно за авторските права - авторът има право да решава къде ще се публикува написаното от него. А въпросът ще се повдигне когато стане ясно какво ще се прави с отпечатаните екземпляри - ако се дарят на библиотеките ще е едно, но ако ще се продават, но от това ще печелят само някои, то тогава ще възникнат и проблемите. Отделно, че в някои случаи статиите са взети направо от някои книги, но това не го е направил авторът на книгата, а той може да не е съгласен творчеството му да се тиражира като анонимна статия от Уикипедия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...