Отиди на
Форум "Наука"

Алпийски заек


Recommended Posts

  • Потребител

Бял като сняг. Човекът непрекъснато подражава на природата и с помощта на една нова наука - биониката, изследва всичко, което може да се заимствува от животните и растенията. за да се придвижва по снега, той е изобретил ските и снегоходките. Такива приспособления алпийският заек има открай време... във вид на много дълги, силно окосмени задни лапи, широки 7 см и дълги около 17 см, т.е. около 1/4 от дължина- та на тялото му. Така "обут", заекът не затъва в снега, освен ако той е съвсем пресен и пухкав. Освен това той скача с разтворени пръсти и така допирната му площ със снега се увеличава.

Алпийският заек линее три пъти в годината и "преобличането" му продължава около два месеца. През зимата той е бял, а през лятото - кафяв; в преходните месеци, април - май и октомври - ноември, козината му е с пъстра окраска. Само връхчето на ушите му винаги остава черно. Разликите в продължителността на деня и в температурата несъмнено играят важна роля за тези удивителни промени. И, естествено, благодарение на окраската си, която се слива със зимния пейзаж, той се изплъзва от неприятелите си по-лесно, отколкото ако беше кафяв. Освен това през зимата козината му е много по-гъста, отколкото през лятото И добре го пази от студа. Върху един квадратен сантиметър кожа през зимата той има 400 -700 косъма, а през лятото -200 -300.

Разпространен в Алпите (където го наричат още "бланшон" (белушко), Пиренеите и някои други планински масиви в Европа, алпийският заек се среща и на север - в равнините на скандинавските страни, Русия, Шотландия и Исландия. Във Франция той се среща около горната граница на горите и в алпийските поляни до 3000 м дори през студените месеци, но се случва да слезе много по-ниско. Площта, която заекът обикаля всеки ден, не е точно определена (смята се, че е около 10 ха) и тъй като използува постоянно някои маршрути, той прави пътечки от полегнала трева. Алпийският заек може да разчита на своя спринт, за да избяга от враговете си -орела, хермелина и лисицата. Лисицата и хермелина той усеща благодарение на чувствителното си обоняние.

Дължина на тялото 65 см (+ 6 см опашка). Маса 3 -3,5 кг. Продължителност на живота неустановена.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...