Отиди на
Форум "Наука"

Странна физика, екзолуни & хуманоиди: Научни пожелания за 2014


Recommended Posts

  • Администратор

Към края на годината да си припомним какво си пожелахме за тази година:

От брой 63 на сп. "Българска Наука"

Превел: Стефан Михов

post-1-0-94617600-1415363799_thumb.jpg

Симулация на сблъсък на частици в Големия адронен колайдер, най-големият ускорител на частици, намиращ се близо до Женева, Швейцария. Когато два протона се сблъскат в машината, създавар енергийна експлозия, която подбужда нови и екзотични частици.
Снимка: CERN

Научните открития през отминалата година включват намирането на нови планети, далеч отвъд слънчевата система, потвърждението на неуловима частица и нови улики за историята на ранната човешката еволюция. Но науката продължава напред, поставяйки въпроса: Какво ново ще донесе новата година?

Анкета, проведена сред учени от редица полета на науката предава някои предсказания и амбиционзни надежди и мечти за 2014 година.

От открития, които могат да изпратят света на физиката, залитащ, в търсенето на извънземни луни, ето с какво си пожелаха да бъде изпълнена новата година учените.

Физика

Засега, известният Голям адронен колайдер (LHC) на границата между Франция и Швейцария е тих, затворен за две години за поддръжка и подобрения, които ще направят колайдера по-силен от всякога, когато ще бъде отново на линия през 2015 година.

Но темпото на физиката не се е забавило. Тара Шиърс, физик от Ливърпулския Университет каза, че последните резултати от LHC от по-ранни тестове още се очакват. Други големи експерименти са в ход. През 2014 година Шиърс ще наблюдава експеримент, който изучава антиводорода, антиматериалният еквивалент на водорода, в ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания). Антиматерията е материал със същата маса като обикновената материя, но е направена от частици с противоположни заряди. Експериментът на ЦЕРН, АЛФА, се опитва да изследва гравитационното взаимодействие между материята и антиматерията.

post-1-0-51168200-1415363803_thumb.jpg

Поглед над съоръжението на експеримента АЛФА в ЦЕРН, който изследва антиматериалният еквивалент на водорода, антиводород.

Снимка: CERN

Шиърс също така е заинтригувана от измерванията, направени от Алфа-магнитния спектометър (AMS), който се намира на борда на Международната космическа станция. През април 2013, учени обявиха, че AMS е засякал излишък на високо-енергийни позитрони, антиматериялна частица, която всъщност е противоположността на електрона. Шиърс също се надява на повече познания за неутринотата, неутрални субатомни частици от нова измервателна камера в Фермилаб, Илинойс.

Но най-вече Шиърс се надява на измерване, което да наруши Стандартния модел на физиката, обяснение как малки частици взаимодействат. Шиърс каза, че засега открития като потвърждението на частицата Хигс бозон отговарят на предсказаниятя на Стандартния модел, което е разочароващо, защото моделът не може да обясни странността на вселената.

Надявам се на хитро измерване, Троянски кон, който да накара Стандартния Модел да се срине."каза Шиърс за “LiveScience”

Дълбокият космос

Други мистерии дебнат в отдалечените кътчета на вселената, където нови обсерватории намират все повече планети далеч извън границите на слънчевата система. Изследователи са намерили повече от 800 от тези екзопланети, но са най-развълнувани за една дузина от тях, които имат потенциал да бъдат обитаеми.

Абел Мендез, планетолог и директор на Лабораторията за Планетарна Обитаемост в Пуерто-риканския университет в Аресибо, заяви, че изминалата година разкри няколко потенциални нови версии на земята. Но това още трябва да се потвърди. Мендез има амбициозни надежди за 2014 година. Каза на “LiveScience”, че би искал да види изчисления на плътността на потенциално обитаема екзопланета. Също така би искал да стане свидетел на откритието на нова подобна на земята планета, намираща се близо до нея, което би позволило по-добра характеризация на обширните светове.

post-1-0-95288800-1415363806_thumb.jpg

Най-голямата мечта на Мендез за новата година? Откритието на екзолуна. До този момент учените не са способни да разкрият дали намерените екзопланети имат собствени сателити, но от опита, натрупан от слънчевата система, се предполага, че скоро ще го направят.

Тези три цели са доста амбициозни за идната година, но биха представлявали много голям напредък в науката за екзолуните"каза Мендез.

Медицина

post-1-0-96276700-1415363810_thumb.jpg

Да се върнем към Земята, където 2014 може да се окаже силна година за медицината според учения, занимаващ се с биоетикa, Артър Каплан от медицинският център Лангон в Нюйоркския университет. Каплан предвижда голям напредък в диагностиката на болестта на Алцхаймер, използвайки компютърна томография и магнитно-резонансна томография. Също така се надява да види стволови клетки – клетки, които могат да се променят в много типове тъкан – да заемат мястото си при другите трикове в докторския ръкав.

“2014 може да бъде годината, в която регенеративната медицина, използваща стволови клетки, ще направи първия си пробив в лечението на нелечими заболявания като трвама на гръбначния мозък.” – каза Каплан на “LiveScience”.

Каплан също така има големи надежди за медицинската етика за новата година. Той каза че, електронните форми за информирано съгласие би трябвало да започнат да заменят хартиените, което би улеснило пациентите в попълването им и би им помогнало да разберат по-добре процедурите, през които ще преминат. Също така очаква да надминат нормата по дарени проби тъкан, използвани в изледвания. До момента, всички парични облаги от тези дарения отиват при изследователи или при хората, които разработват лекарства, вместо при дарителите, които са направили работата възможна.

post-1-0-53515100-1415363907_thumb.jpg

Като за финал, Каплан каза, че 2014 трябва да бъде годината, в която Администрацията по лекарствата и храните в САЩ (FDA) ще направи указания за домашни генетични тестове. Говори се, че регулаторната агенция насочва вниманието си към тези нови тестове. През ноември, основаната в Калифорния тестова компания “23andMe” получи предупреждение от FDA, за спиране на продажбите и доставките на всички генетични тестове, които могат да кажат на купувачите техният генетичен риск от определени заболявания. Компанията временно спря тези тестое, докато работи с FDA.

Каплан очаква, че след пускането на новите наредби на FDA, ще се промени начина на действане на домашните генетични тестове.

Никоя от съществуващите компании, използваща сегашните методи, няма да отговаря на тези наредби. Но компаниите ще започнат да добаваят повече консултиране и информация за точността на теста, за да може да започнат да отговарят на наредбите” – каза Каплан.

Палентология

Новото ще срещне старото през 2014 в областта на палентологията, където технологията прави изследването на крехки фосили много по-лесно.

post-1-0-98527600-1415363819_thumb.jpg

Употребата на технология за възстановяването и анализа на фосили процъвтява.” – каза Матю Мосбрукър, директор на природонаучния в Морисън, Колорадо. – “Например, точната компютърна томография и виртуалната подготовка може да ускори процеса на изследване на вкаменелости, които са били смятани за недостъпни – или защото са били заключени в твърда скала, или зашото са прекалено деликатни да бъдат подготвени механично.”

Изследователите дори вече могат да използват нова 3D технология за принтиране, за да правят дигитални сканирания на вкаменелости и да ги превръщат в перфектни 3D копия, които да бъдат изучавани и показвани. Мосбрукър каза, че той и колегите му планират използването на компютърна томография за анализиране на крехки вкаменелости, затворени в твърд пясъчник в идната година.

Тези методи няма да заменят традиционните методи, просто ще бъдат на наше разположение, ако ни потрябват."

Роботика

Изследователя по роботика и биомеханика Анди Руина от Университета в Корнел нарича желанията си за 2014 “по-скоро пешеходни” – тоест, иска да види повече роботи да се държат като пешеходци.

post-1-0-64178500-1415363824_thumb.png

Хуманоидният робот на DAPRA, Атлас, е проектиран да асистира с разнообразие от услуги за спешна помощ, включително операции по издирване и спасяване

Руина каза, че предизвикателството е да се създате робот с крайници, който може да върви по неравни повърхности, като хората, използвайки същото количество енергия. За сега хуманоидният робот на Boston Dynamics може да се справи с тежък терен, но само докато е свързан с източник на ток.

Руина също би искала да види теори за контрол на роботите, която показва как живите същества се движат и си боравят с предметите и също така да има и начертан план на начина по който да направим машина, която да прави въщите движения.

Джекантан Тангавелаутън, роботен механик в Щатския Университет в Аризона има подобни мечти за грациозен робот, който може да постигне скоростта на хрътка в открити пространства – около 70 км/ч. Също така би искал да стане свидетел на изцяло 3D принтиран робот, както и повече роботи използвани за практически дейности. Армията, например, може да започне да използва екзоскелети на бойното поле, за да подпомага войниците при носенето на тежки товари или тежки оръжия.

Източник: http://www.livescience.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ужас!
Пак бързане в развитие на технологии, изпреварващо темпо и то - за препълване на джобовете на "пълните" джобове. :grin:

Съвсем не е ясно, дали са открили Хигс-бозон! Даже се счита, че не е открит - открита е резонансна частица, което си е нормално за концентрация на такава енергия.

Стандартния модел е матмодел - измислен за оправдание на факти от наблюдения, без да е ясно откъде произтичат. Няма цялостно тълкуване, а частни обяснения-хипотези на отделни наблюдения.

Човешкият живот на Земята е уникално явление. Не може да се повтори в друга част на Вселената, заради характера на ЕМП в тази точка от нея.

Без Луна към Земята - няма да съществува и Човек - всички живи твари следват цикли, определени от цикли на взаимодействащите Земя-Луна. Да не говорим за яката устойчивост на такава система - иначе оста на Земята нямаше да се осигури с дълговременна (необходима за еволюцията) посока.

Никога не е имало живот на Марс - и няма и да има - няма достатъчно маса, за да задържи условия за живот.

Ако пък се създаде ИИ - той, по законите на създаване - първо нас ще изтрепе - за него ние ще сме грешащ интелект и значи, требе да се узапти! :grin:

Нанотехнологиите са нещо, което може да доведе до пагубен ефект - намесва се в "честотите" на живите и ... като нищо ще доведе до, по-скоро, неизлечими болести, отколкото добро.

И др.

Много взехме технологично да се бъркаме в работата на Природата, без да я разбираме...

Важно стана ... парички да падат на ...технологично съоръжените.

Лошо, според мен. Просто - учените не знаят философия! :haha:

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...