Отиди на
Форум "Наука"

Помощ за онтология.


jkjhkhjk

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, трябва да пиша онтология на предмет от битийноста, като аз избрах да разисквам предмета чаша. Но не се спрявам тъй добре - основните идеи и концепции са ми в главата но самото есе е в много суров вид и леко нескопосано, а също така във последно време страдам от хронично затъпяване без установен причинител.

Ето моето прото-есе, ще помоля някой ако има наличното желание за това да го доразработи за да придобие по-приемлив вид, много благодаря. Страдам от психично разстройство и затова не съм в кондиция.

Та ето и есето:

В нашето кратко и непретенциозно есе ще се опитаме да програмираме този често срещан предмет от нашето битие върху битийни измерения като:

Време и контрол на времето

Пространство и контрол на пространството

Дозиране

Опредметяване

Крайност и безкрайност.

Чашата е предмет създаден от човека за човека, защото отговаря на неговите специфични нужди. Създаването на първите съдове, част от които е и чашата, бележи превръщането ни в хора – обусловен от своя нарастващ интелект, развиващият се човек започва да пие вода не от потоци и локви като останалите животни и приматите, а от прибори.

Но генезиса на битието на чашата трябва да се търси още по-назад – към създаването на вселената и формирането на гравитацията, която е условие течностите да стоят в чашата. Ако се придвижим по-напред ще достигнем до очевидният факт, че животните , включително и хората се нуждаят от приемането на течности за да оцелеят.

Каква е границата на понятието чаша? Формата на чашата трябва да е цилиндрична, за да може да се нарече чаша. Размерът на чашата не трябва да надвишава размерът и теглото, удобни за носене с една ръка. Чаши могат да се правят от всякакъв материал – от хартиените чаши във веригите за бързо хранене, до златните бокали за причастието.

Чашата е един от многото предмети, които изграждат нашето битие. Без предметите и техните образи, които човек конструира във главата си, мисловният процес е невъзможен. Човешката култура се конструира чрез предметите. Предметността бележи нашата човековост – всеки предмет има някакво приложение, това бележи създаването на подредба от хаоса, изразява човешкият опит за управление на времето и пространството.

Спорът за мястото на предметите в онтологията поставя началото на т.нар. обектно-ориентирана онтология. Какъв би бил светът и идеологиите без предметите които ни заобикалят?

Създаването на предметите , включително и на чашата бележи нашата ограниченост, но и неограниченост. Неограничеността се отразява в това че човекът създава предмета според своите нужди, той може да променя своите нужди и да избира, да създава. Човек може да създава каквито иска чаши. Ограничението се корени в това ,че илюзията за овладяване на битието е измамна – материята е безкрайна, но крайно безкрайна, бройно безкрайна, безкрайност, която не може да бъде уловена защото човекът е краен.

Създаването на чашата бележи активната страна на човека – той не чака на природата да му предложи потоци от които да пие, той управлява природата. Може да реши кога точно и какво да пие, това издава контролът на времето – животното пие каквото има и каквото намери в точният момент. Складирането и избирането на течностите, които човекът пие създава необходимост от изобретяването на чашата. Чрез нея той пие точно колкото му се пие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...