Отиди на
Форум "Наука"

БГ Наука снима филм за ПСВ


Recommended Posts

  • Администратор

Всички знаят за участието на България в Първата световна война. Малко обаче се знае, какво огромно общонационално усилие е то, както и че то е венецът и лебедовата песен на българското Възраждане.

post-1-0-03139200-1424181455_thumb.png

http://www.gofundme.com/yf7f7f7g

През 2015 година ще се навършат 100 г. от включването на България в Първата световна война. Този повратен момент в историята, и решителен за съдбата на Европа и света, е белязан от възобновени надежди за националното ни обединение, които изправят цялата нация на бойна нога и я поведоха сред пожарите на всеобхватния конфликт.

Тази, както и предишните емблематични годишнини, е на път да бъде напълно пренебрегната от държавните институции, което е национален позор за всички нас. Все още текат безумните дебати, дали въобще да бъдат възстановявани разрушените от комунистите мемориални плочи на Софийските пехотни полкове. При това положение ние, от екипа на списание „Българска Наука“, се чувстваме длъжни да направим нещо, за да не потъне годишнината в забрава.

По тази причина решихме да заснемем филм, чрез който от една страна да отбележим и почетем събитията, а от друга – да ги припомним на българите, които изглежда са ги позабравили. Както и да покажем собствената си гледна точка за случилото се пред чуждестранната аудитория, а тя е или незапозната, или запозната предимно с гледната точка на враговете ни – победители, която естествено ни представя в тъмна светлина.

Вече имаме натрупан опит и успехи в тази насока с филмите „На нож!” (2012) и „Трагедия и слава” (2013) създадени със същите подбуди по случай годишнините от Балканските войни.
Подобно на тях предстоящият филм ще бъде документален, с информативна насоченост, представяща общия ход на събитията и военните действия, както и любопитни и вълнуващи случки от тях. Но също така и патриотична и поучителна, целяща обективно да разгледа проблемите и да направи необходимите изводи от тях.
Предвижда се да бъде показан богат архив от снимки, документи и видеокадри от епохата. Евентуално театъра на бойните действия да бъде онагледен, чрез съставяне на интерактивни карти. Както и зрелищно да бъде пресъздадена атмосферата на бойното поле и тогавашното ежедневие, чрез заснемане на историческа възстановка с помощта на клуб „Традиция”.

В продукцията ще бъдат заснети най-бележитите съвременни експерти по историята на тези войни в България, а ако имаме късмет може да поканим и сръбски такива, за да ни разкажат и как са изглеждали нещата от тяхна страна.
Ще бъдат подготвени английски субтитри, за да могат и чуждестранни зрители да го гледат в интернет.

По план филмът за Първата световна война ще бъде разделен на 3 части от по около 1 час продължителност. Тази година първата част ще бъде посветена на включването на България във войната и разгромът на Сърбия през 1915 г. Догодина – разгромът на Румъния от 1916 г. и битките на северния фронт. А по-нататък и още една част посветена на продължителните и тежки боеве по Солунския фронт срещу войските на Антантата, края на войната, последиците и поуките.

Първата част на филма трябва да бъде готова до есента и на 14 октомври да се състои премиерата му в София. Прожекцията му ще бъде тържествено честване на случая, съпроводено с дебати и дискусии по темата. Ще бъдат направени прожекции и в други градове, с филмът ще бъде направен на диск, както и предишните и съответно предложен за учебно помагало в училищата. Накрая, разбира се ще бъде пуснат и за свободно гледане в интернет.

Както вече отбелязахме съвременната българска държава пари за подобни начинания не дава, по европейските проекти също не се отпускат заклеймявайки ни като нетолерантни или полит-некоректни. Така че ще се наложи да действаме със собствени сили и средства. А те както и свободното ни време за такава дейност са силно ограничени, така че разчитаме на помощта единствено от страна на Вас – тези българи, които не са забравили паметта и завета на прадядовците си отпреди 100 години.

Колкото повече пари съберем за проекта и колкото повече хора и организации се съгласят да ни съдействат за него, толкова по-хубав ще бъде крайният резултат.

От екипа на списание „Българска Наука”

Моля, помогнете за реализирането на тази идея!

btn_donateCC_LG.gif

или

Сметката е в левове:

Банка: Обединена Българска Банка
IBAN: BG86UBBS80021047720930
BIC: UBBSBGSF
Сдружение "Форум Наука" - за Българска Наука

Можете да се свържете с нас на admin@nauka.bg
Благодарим smile.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Администратор

Моля, помогнете да реализираме този филм!

post-1-0-73137900-1436174507_thumb.png

http://www.gofundme.com/yf7f7f7g

Нека всеки разпространи този линк по всички форуми, сайтове, социални мрежи! Навсякъде където може да се намерят хора, които да дадат дори и малък принос за идеята!

СПОДЕЛЯЙТЕ!

http://www.gofundme.com/yf7f7f7g

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...