Отиди на
Форум "Наука"

Бионични насекоми


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Мравки с пиезокерамични актуатори (мускули) и 3D принтирани тела..

https://www.youtube.com/watch?v=FFsMMToxxls

Бионични пеперуди

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И малко повече информация:

"Festo: е германски производител на автоматика, който по товва време на годината представя най-новите си роботи чиято направа е вдъхновена от животни. Миналата година е било кенгуру. Тогава екипът на SPECTRUM.IEEE двукратно е проверил дали не става въпрос за първоаприлска шега :)
Програмата на Festo се казва "Мрежа за бионично обучение", темата тази година е "Присъединяване към мрежата", а водещите проекти пък се базират на рояци от малки роботи, които имитират начина по който насекомите работят заедно и си взаимодействат.
Бионичните мравки (BionicANTs - бионикантите, игра на думи) трябва да демонстрират кооперативно поведение, както живите в природата - чрез следване на набор от елеметарни правила те могат да действат автономно и същевременно да работят заедно за да изпълняват по-трудни задачи и в по-голям мащаб. Комуникират помежду си за да си координират действията и движенията, така че малки групи от тях могат да могат да манипулират чрез бутане и дърпане с обекти превишаващи много собствените им размери.
Хардуер - телата им са 3D принтирани чреаз лазерно синтероване, електронните схеми отвън по телата им също са 3D принтирани - шарките са проводници. Имат 3D стереокамера на глaвите си, антените са токоприемници - зареждат си батериите когато отидат до шини с нужното напрежение, а движещите се части като крака и челюсти са от общо 20 триизводни пиезокерамични огъваеми трансдюсери (актуатори или хайде задвижки) - “trimorphic piezo-ceramic bending transducers”, които се двжиат бързо и ефективно и са здрави и компактни. Оптичен сензор пък отдолу позволява мравките да се навигират с инфрачервено маркиране по пода или да следят предварително поставени марлировки
========================================
По-долу пише и за пепрудите...
Сега видях, че за мравките има и малко по-подробна информация на pdf - http://www.festo.com/net/SupportPortal/Files/367917/Festo_BionicAnts_en.pdf

bionicants-1427401327602.gif

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...