Отиди на
Форум "Наука"

Най-умното животно - бордър коли


Recommended Posts

  • Администратор

Кучето е най-големия пример за умствените способности при животните. Повечето стопани твърдят, че кучето ги разбира и изпитва чувства към тях. Те говорят на кучето си и съответно някой си мислят, че кучето им отговаря.
В различни сайтове намерим една и съща класация на 10-те най-умни породи:
 
10. Австралийско овчарско куче
9. Ротвайлер
8. Папийон
7. Лабрадор Ретривър
6. Шетландска овчарка (Шелти)
5. Доберман Пинчер
4. Голдън Ретривър
3. Немска овчарка
2. Пудел
1. Бордър коли
 

Бордър колито е пастирско куче, което води началото си от граничния район между Англия и Шотландия. То е било развъждано специално с цел да бъде пастирскo куче за домашния добитък, особено за овцете.

Тези кучета се класират на първо място в класацията на Стенли Корен по интелигентност и са много енергични, акробатични и атлетични. Освен, че се справят отлично с пастирските си задължения, Бордър колито се представя много добре и при всякакъв вид кучешки спортове. По тази причина то е считано от много хора за най - интелигентното куче в света.

Тук има подробна информация за породата Бордър коли: http://zoovidove.baubau.bg/бордър-коли

В Германия има куче на име Рико, което е участвало в телевизионна игра през 2001 година и е запомнило близо 200 различни предмета. То е знаело имената на тези играчки и ги е разпознавало.

Друго куче отново от същата порода на име Бетси разполага с речник от над 300 доми. Като само на две седмици е изпълнявала команди и скоро след това е започнала да разпознава предмети и имената им. Тя познава и различава над 15 души по имена и е показала умението да свързва изображения с реални обекти.

Бордър колито е може би най-умното животно, което надминава със своя интелект човекоподобните маймуни. Учените смятат, че кучетата имат умението да "разбират" хората от скоро. Те са еволюирали да разбират човешката форма на комуникация заради дългата им връзка с хората. А точно тази порода е се отличава с изключителния си интелект поради факта, че са служебни кучета, които искат да се харесат на своя стопанин и да му служат внимателно. Този им нрав е спомогнал еволюционно за развитието им. Интересното е че за толкова кратко време (около 15 000 години) от както са одомашнени те са стигнали то тези езикови умения.

Border_Collie_%28Roy%29_en_plein_travailBorder_Collie_600.jpgBorderkolie.jpg

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...