Отиди на
Форум "Наука"

Облак на Оорт


Recommended Posts

  • Потребители

По време на първоначалия хаос в Слънчевата система Юпитер е запратил безброй комети и няколко планети към дълбокия Космос. Тези космически тела били едва закрепени към Слънцето и образуват около познатата ни Слънчева система сферичен облак  Облак на Оорт.

За Облака на Оорт се предполага, че има форма на сфера съдържаща комети и обгръщаща Слънцето на разстояние от около 50 000 до 100 000 АЕ, разстояние приблизително равно на 1000 орбитални радиуса на Плутон или почти еднасветлинна година (¼ от разстоянието до най-близката звезда Проксима Кентавър).

Най-вътрешната част от облака на Оорт е разположена в равнината на еклиптиката близко до пояса на Кайпер. Въпреки че все още няма директни наблюдения, за него се предполага, че е източник на почти всички комети навлизащи във вътрешността наСлънчевата система. За някои късопериодични комети се смята, че произхождат от пояса на Кайпер.

Досега са открити само два обекта, чиито орбити се предполага, че принадлежат на облака на Оорт: 90377 Седна и 2000 CR105. Орбитално разстояние на 90377 Седна варира от 76 до 840 АЕ и за него се смята, че принадлежи към вътрешния слой на облака. След откриването на Седна изчисленията за плътността на облака на Оорт бяха завишени и неговото разстояние до Слънцето — занижено. Също така се смята, че Слънцето се е формирало в гъст звезден куп, който е въздействал интензивно на обектите изхвърлени от вътрешността на ранната Слънчева система от газовите гиганти.

Всеки от двата открити обекта е бил небесно тяло в облака на Оорт, разрушени при преминаването на звезда близко до Слънчевата система, или техните орбити са разрушени от все още непознато тяло с размери на планета в облака.

Диаграма показваща предполагаемите размери на облака на Оорт спрямо останалата част на Слънчевата система

600px-Oort_cloud_Sedna_orbit.thumb.jpg.1

 

Oort-Cloud.jpg

oortcloud2.gif

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хммм, значи Слънчо си имал защита! 

Дааа, Слънчевата система е обгърната от облак от космически тела - всякакъв размер, вид и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Откриха шестата планета джудже в Слънчевата система

1456475318_2_559x*.jpg

Нова шеста по ред планета джудже за Слънчевата система е намерена от астрономите на НАСА Дейвид Толен, Скот Шепърд и Чад Трухильо (David Tholen, Scott Sheppard and Chad Trujillo), съобщи сайтът на агенцията.

Небесното тяло, наречено 2015 KH162, има диаметър, по предварителни оценки в диапазона от 400 до 800 километра и период на въртене около Слънцето около 500 години. Обикаля на средно разстояние от Слънцето на около 9.3 милиарда километра, което е почти два пъти по-далеч от Плутон. 

Данни за обекта 2015 KH162 са изложени на сайтана Международният астрономически съюз.

Обектът е открит от астрономическа обсерватория на хавайския остров Мауна Кеа Keck през 2015 г. в съзвездието Змия, но на астрономите им трябваха още няколко месеца, за да потвърдят откритието си. 

1456475340_3_559x*.jpg

Международният астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) определя един космически обект като планета, ако се върти в орбита около Слънцето и има достатъчно гравитация, за да придаде на тялото закръглена форма и е в състояние да разчисти своята орбита на други по-малки обекти. Последният критерий е именно факторът, който разграничава планети от планети джуджета и той именно отне титлата "планета" на Плутон. 

По дефиницията на IAU планета-джудже е всяко небесно тяло, което :

  • обикаля в орбита около Слънцето;
  • има достатъчно маса, така че под действието на гравитацията да запази хидростатично равновесие и има почти сферична форма;
  • не е спътник;
  • не може да разчисти района на орбитата си от други обекти.

В тази класификация попадат стотици или може би хиляди небесни тела. Въпреки това Международният астрономически съюз до момента признава само пет планети джуджета. Най-известната от тях е Плутон, която през 2006 г. губи титлата си на пълноправна планета. Освен Плутон, другите планети джуджета са Церера (разположена в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер) и Ерида, Макемаке, Хаумея, чиито орбити са разположени отвъд орбитата на Нептун.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkriha-shestata-planeta-dzhudzhe-v-Slanchevata-sistema_38862.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...