Отиди на
Форум "Наука"

Тайните на бирата Гинес


Recommended Posts

  • Администратор

guinness_covar.jpg

Сигурно като си купите Котешки езичета (сладките разбира се) ги слагате в купичка на масата. Може и да сте забелязали, как след денонощие вече не са чак толкова хрупкави. Даже осезаемо овлажнени, дори може да ви е направило впечатление, че при всяко бавно отхапване, счупването на долното бисквитено ръбче изостава с по-малко от секунда.

И да нямате тези наблюдения, аз ги имам и вече ви информирах за тях. Уви, нямам представа, какъв е вкусът на бирата Гинес (Guinnes), но пък знам какви са тайните й (макар, че щом ги знам и ги споделям, не би следвало да ги наричам „тайни”).

1_guinness.png (240×191)

При повечето видове бира пяната се дължи на мехурчета въглероден диоксид (CO2). При бирата Гинес обаче има и азотни (N2) такива. Това прави пяната по-издържлива, а  мехурчетата по-малки. Намалява и горчивината.

 

2_guinness.png (53×353)

 

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81

След тази информация, освен „Консумирайте с удоволствие и мярка!” и „Наздраве!” не знам, какво друго мога ви да кажа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Супер!!!

 

Аз имам представа за вкуса и. Харесва ми.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Килкени ми харесва повече. И там се наблюдава подобна 'конвекция'. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Интересното в случая е че от създаването си Гинес е имала този ефект и до преди няколко десетилетия никой не е могъл да си обясни този "невероятен" ефект.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

 

Сигурно като си купите Котешки езичета (сладките разбира се) ги слагате в купичка на масата. Може и да сте забелязали, как след денонощие вече не са чак толкова хрупкави. Даже осезаемо овлажнени, дори може да ви е направило впечатление, че при всяко бавно отхапване, счупването на долното бисквитено ръбче изостава с по-малко от секунда.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81

След тази информация, освен „Консумирайте с удоволствие и мярка!” и „Наздраве!” не знам, какво друго мога ви да кажа.

Не схванах - каква е връзката  ... котешки езичета ? с бира?..

(Старият виц е:
Манго със синчето си е на панаир и му казва:

--Стой тук! Отивам за бира и се връщам- и тръгва.

--Тате, тате, и сладолед - успява да извика синчето..

-.А, бе, ти луд ли си, бе ... Бира със сладолед?!)

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...