Отиди на
Форум "Наука"

"На три морета" а-ла-Април 1913-та+ ?


Recommended Posts

  • Потребител

Ами ако бяхме си останали в тези граници?

First_Balkan_war_-_liberated_territories

Трите морета ;) : (обратно на часовниковата стрелка) - Черно, Мраморно и Бяло.

- уреждаме си отношенията със Сърбия и Гърция ( договорно със санкцията на Великите сили ), като им уважаваме претенциите за обща граница помежду им, даваме на сърбите "спорната зона", на гърците - южно от "спорната зона" ... и пр. Може би дори търгуваме отвъдвардарска Македония за мънички парченца, примерно: Пирот, Враня, Крива паланка, Кратово... плътно границата над Халкидики и Солун... ( + о.Тасос и о.Самотраки за нас, естествено ). Така те получават много повече отколкото са се надявали преди нашите поражения преди и по време на Междусъюзническата - на дипломатическия и военния фронт - да овълчат реалните им апетити...

- спогодба за "размяна на населения". Всеки в страната си. Българите от "дадената" Македония - в Източна Тракия... Над милион души. Обираме си даже тези от Албания.

- Румънците през цялото време когато се пече и по време на Първата Балканска и след нея категорично изискват "компенсации" от България. С осигурен гръб на Запад можем не само да не им дадем нищо, но ако ги поопукаме съвсем леко - примерно като обсадим техен експедиционен корпус на наша територия... , даже да бутнем границата до "Сан-Стефанската проекто-линия" в Добруджа ::

20060302212433327_2.jpg

, и както в нашата времелиния ( т.нар. 'реална история')  през 1940-та да се договорим да си приберем ВСИЧКИ българи от Румъния, не само от Добруджа.

- С Турция - границата си остава в окупационните параметри - линията Булаир и линията Чаталджа. ...

НЯМА ли някоя от Великите сили интерес проливите да НЕ СА под контрола на една само страна? Бихме ли могли да се облегнем на нея/тях?

... В мирния договор и с османлиите се разбираме също за "размяна на населения".

Всички изселвания - със справедливи компенсации. В пари.

Някоя международно призната финансова институция може да уреди клиринга. В някакви разумни срокове от десетилетия.

С Руската империя се споразумяваме да ни върнат също всички българи от Бесарабия, Таврия, Крим и пр.

Така би се получил свръх-иредентичен вариант при който на територията на Царството са ВСИЧКИ българи и САМО българи.

Колко всъщност би била тази територия като площ?

Населението? - 7-8 млн.?

Кои загуби са по-лоши - на територии или на населения?

100 години по-късно една такава България - без да участва в нито една война след това, имайки примера на демографска динамика на Турция примерно - би била с какво население - 25, 30... 50 млн?

 

 

Редактирано от sharkani
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези граници не са етнически, така че е логично да последва разпад. Голяма част от земите, които имаме на тези три морета, никога не сме ги имали и населението от тях ни третира като окупатори и робовладелци. Не е тайна, че от комшиите май само Турция не ни мрази много, парадоксално.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

sharkani, твоята е като, когато се обърне каруцата..... Виж пресата от 1912г. Цяла Македония или нищо ! Жив и здрав да е този , който предлага подялба. Веднага ще бъде обявен за национален предател. Тоест работата не "джала". Пиянството на един народ ! Следва отрезняване. После , защо ?

1 hour ago, vorfax said:

Тези граници не са етнически, така че е логично да последва разпад. Голяма част от земите, които имаме на тези три морета, никога не сме ги имали и населението от тях ни третира като окупатори и робовладелци. Не е тайна, че от комшиите май само Турция не ни мрази много, парадоксално.

 Как така ще последва разпад ?  Теоретично, ако се установят тези граници (Букурещки договор) населението е доста малък проблем за тези времена : Go Home ! Спогодби - гърци и турци по родните места, на тяхно - българи. Простичко и ясно. Колкото до това, кой какво е имал или нямал - никакво значение:  Румъния също никога не е имала Добруджа, ама днес кьорав българин няма там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Би било добре да се съгласим на този вариант, но това е от позицията на времето.Иначе аз съм на мнение, че даже е по-добре да се върнем на линията Мидия-Енос, която да изтъргуваме за 4-те острова - Самотраки, Лемнос, Имброс и Тасос.Хем няма да дразни Великите сили с близкото си присъствие до Цариград, хем придобиването на тези острови осигурява свободно корабоплаване за България.Иначе останат ли в Гърция, при някой патаклама или проблеми, тя може да го блокира .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще трябва да е Мидия-Енос, по Лондонския мир това всъщност е единствената точка, всичко останало е неопределено. Вече гледам са го споменали - с оглед на народните настроения и на късогледите ни политици и генерали е било невъзможно да се постави за разглеждане варянт при който оставяме по-голямата част от Македония на другите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, Евристей said:

Румъния също никога не е имала Добруджа, ама днес кьорав българин няма там.

Е, това е един пример. Друг пример е, че България е била част от Османската империя, ама е вдигнала революция и е имала етническа идентичност след 5 века геноцид.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...