Отиди на
Форум "Наука"

Пирамиди, мумии и нови открития


Recommended Posts

  • Администратор

Посланикът на Република Египет в София Н.Пр. г-жа Манал ЕЛШИНАУИ

Ви кани на пресконференция във връзка с визитата на световно известния археолог, носител на награда „ЕМИ” проф.д-р Захи Хауас в България.

Пресконференцията ще се проведе на 8.II.2016 г. от 11:00 часа в Национален пресклуб на  БТА, ет 4.

 

 

inv-zahi hawass.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Д-р Захи Хауас идва за втори път в България. http://www2.borbabg.com/?action=news&news=5406  До 2011г., е "силния човек" отговарящ за Древен Египет. Разкошен е за слушане, интересен, оригинален, духовит. В последно време е склонен към ....преувеличаване и пикантерия. Това се дължи  на ред причини -  накърнения туризъм в Египет, търсене на медиен интерес и т. н.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Световноизветсният египетски археолог Захи Хауас у нас
© БГНЕС  
 

Изключително важно е археолозите и историците, които работят в Сирия, Ирак и Либия, да бъдат обучени да укриват от бойците на ДАЕШ археологическите обекти и факти. Това заяви световноизветсният египетски археолог Захи Хауас, който е на посещение в България.

Терористите от ДАЕШ унищожиха повечето старини в Либия, Сирия и Ирак. С булдозери изравняват със земята все още непроучени археологически обекти. Те изземват археологическите артефакти от музеите, разпродават ги на нелегални търговци и с парите купуват оръжия, за да ни убиват, посочи археологът.

Той е категоричен, че е напълно безопасно да се пътува в Египет. Всички археологически обекти се охраняват от египетската туристическа полиция, всички хотели също се охраняват, посочи Хауас. По думите му, ако туристите спрат да посещават Египет, това ще насърчи терористите да продължават да унищожават историческото наследство.

Туризмът и туристическите посещения са важни не само за икономиката на Египет, но и за възстановяването на паметниците, които принадлежат на целия свят, посочи още Захи Хауас.

Археологът е в България по повод 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Египет. Днес той ще посети музеите и забележителностите на София, а утре във Военния клуб ще изнесе лекция на тема Пирамиди, мумии и нови открития".

В лекцията си той ще говори за работата си по търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний в рамките на птолемейския храм до Александрия, за проучванията с робот в Голямата пирамида, както и за откритията си за семейството на Тутанкамон, направени чрез ДНК и скенер.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1549919

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

д-р Захи Хауас


ФАКТИ


Място на раждане: гр. Дамиета, Египет.
Дата на раждане: 28 май 1947г.
Гражданство: египетско.
Семеен статус: женен.
Световно известният археолог Захи Хауас е бивш министър на министерство на Антиките (Египетската служба на древностите) и директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете. Той получава званието доктор през 1987 г. от университета в Пенсилвания, където учи по стипендиантката програма Фулбрайт. Д-р Хауас е написал множество научни статии и книги и е високоуважаван египтолог. Повече от 30 години той популяризира археологията и запазването на безценното древно египетско наследство.

ОБРАЗОВАНИЕ
1967: Бакалавър на изкуствата. Гръцката и Римската археология , Александрийски Университет, Александрия, Египет
1979: Диплома по Египтология в университета в Кайро, Кайро, Египет
1983: Магистър по Египтология и Палестинска археология в Университета на Пенсилвания, Филаделфия, САЩ
1987: Доцент доктор по Египтология, Университета на Пенсилвания, Филаделфия, САЩ
Почетен доктор
2005: Американски университет в Кайро Египет
2009: Universidad Catolica Санто Доминго Доминиканска република
2009: Bansomdejchaopraya Rajabhat University Тайланд
2010: Нов Университет на Лисабон, Португалия
2010: Великотърновски университет, България

Захи Хауас е направил много важни открития през кариерата си, включително гробниците на строителите на пирамидите в Гиза, както и т.нар. Долина на златните мумии в оазиса Бахария. Той открива две неизвестни до този момент пирамиди от времето на Старото царство – едната близо до Голямата пирамида на Хуфу в Гиза, а другата в Сахара (принадлежаща на една от цариците на Тети). Също в Сахара, той открива отново пирамидата на царица Хуит от VI династия, заедно с друга пирамида, която принадлежи на царица от V династия.
Д-р Хауас е участник в редица важни проекти. Той води търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний в рамките на птолемейския храм до Александрия. Включва се и в търсенето на т.н. „ скрити врати “ в Голямата пирамида. В допълнение на всичко това, д-р Хауас започва и нови разкопки под водите на река Нил, в търсене на изгубени обелиски и статуи.
Едно от най-важните му постижения е Проектът за египетските мумии (Egyptian Mummy Project – EMP), който използва съвременни медицински техники като скенер и ДНК анализ, за да се отговори на въпросите около царските мумии. Някой от най-важните открития, направени от д-р Хауас в рамките на проекта са идентифицирането на мумията на царица Хатшепсут, откриването на семейството на цар Тутанкамон и разгадаването на мистерията с убийството на цар Рамзес III.
Като археолог, който се вълнува много от реставрирането и запазването на древно египетските паметници, той съблюдава големи проекти по консервация на Сфинкса, Серапеума и стъпаловидната пирамида в Сахара.
Д-р Хауас развива планове за управление на обектите за различните райони на Египет, включително недовършеният обелиск в Асуан, храмовете в Ком Омбо, Едфу и Дендера, западния бряг в Луксор, Гиза и Сахара.
Д-р Хауас е инициатор на изграждането на 19 нови музея на територията на Египет, включително Големия египетски музей (Grand Egyptian Museum – GEM) и Националния египетски музей на цивилизацията National Egyptian Museum of Civilization – NEMC). Под неговото ръководство няколко исторически джамии, църкви и синагоги са възстановени и отворени за посещение. 2
Д-р Хауас активно насърчава организирането на изложби на съкровищата на Тутанкамон в много градове в Америка, Австралия, Европа и Япония. Тези изложби са донесли повече от 125 милиона долара печалби за Египет.
Динамичната личност и обширни знания на д-р Хауас са подсилили глобалния интерес към Древен Египет. Той успява да вкара света на фараоните в домовете и сърцата на хората по цял свят чрез множеството си изяви по телевизията, както и чрез книгите си.
По време на дългата си кариера д-р Захи Хауас е бил награждаван с множество награди. През 1998 г. президентът на Египет го награждава с Първа награда за изкуство и наука, той получава също и наградата “Гордостта на Египет” от членовете на чуждестранната преса в Египет.
Д-р Захи Хауас е една от 30те международни фигури, които получават наградата Golden Plate от Американската академия за постижения за работата му в областта на археологията.
През юли 2001 г., National Geographic Society го избира за един от Explorers-in-Residence, а Руската академия за естествени науки го дарява със сребърен медал и членство в академията.
През месец ноември следващата година името му е изписано върху CD, носено от мисията на Mars Exploration Rover през 2003 г.
Списаниeтo " Time " го избира за един от Топ 100 най-влиятелни хора за 2006 г.
През следващата година той става член на Френския орден на изкуствата и писмата, а през 2008 г. получава ранга командир на Ордена на Merit на Италианската република. През същата година получава и награда за световен туризъм и е направен посланик на добра вoля в Япония от египетския и японския посланици на външните работи.
През 2006 д-р Хауас получава наградата Еми от Академията на телевизионните изкуства и науки за специален репортаж за Древен Египет, продуциран от KCBS в Лос Анджелис.

Сред най-известните му телевизионни прояви са „Мистерии на пирамидите”, на живо от Кайро с Омар Шариф, „Добро утро Америка”, на живо от Сфинкса с Джоан Лудрен, „Днешното шоу” с Мат Лауер.
Той се е появявал в прайм тайма на телевизия Фокс: през март 1999 г. е с Маури Пович, през май 2000 г., с актьора Бил Пулман и водещ Хю Даунс. Чрез телевизия Фокс той предоставя на света поглед през скритите врати на Голямата пирамида с помощта на робот с фиброоптична камера.
Д-р Захи Хауас се е появявал и в много документални филми по BBC, Discovery Channel, National Geographic, History Channel, PBS, и The Learning Channel.
Избран е от BBC за профил, представящ Египет в новото хилядолетие. Участвал е в профил за CNN през 2008 г.
National Geographic продуцира филм за живота и работата му.
Д-р Хауас е говорител на CNN за археологическите новини в Египет, участва и в много телевизионни предавания в Европа и Япония.
Наскоро д-р Хауас участва в епизодите по History Channel „ Преследване на мумии “.
Книги и Публикации
Д-р Захи Хауас е автор на книгите:
„Тихите образи – жените в Египет по времето на фараоните“,
„ Скритите съкровища на Древен Египет “,
„ Тайни от пясъка “,
„Тутанкамон и златната ера на фараоните“,
„Тутанкамон – съкровищата от гробницата“,
„Царските гробници на Египет – изкуството на Тива разгадано“,
„ Голямата книга на Древен Египет – в царството на фараоните “,
„ Планините на фараоните – неразказаната история за строителите на пирамидите “.
Книгата му за голямото му откритие в оазиса Бахария –

„ Долината на златните мумии“ , се превръща в бестселър и е публикувана на пет езика.
Автор е и на няколко книги за деца. Три важни книги от скоро са в книжарниците – „ Сканиране на фараоните – рентгенови снимки на ново египетските царски мумии “, „ Гиза и пирамидите “, както и „ Приключения в археологията “ (на френски и италиански).
Лекции за туристически групи в Египет
Д-р Хауас е придружавал в обиколките им из Египет множество важни личности. Сред тях са:
Кралица София и кралица Беатрикс - Кралство Холандия,
Кралица Соня - Кралство Норвегия,
Императорът на Иран , император Шах Бани,
Бившият американски президент Джими Картър,
Президент Мери Макалийс - Ирландия,
Дейвид Рокфелер и Хилъри Клинтън,
Бившият американски президент Бил Клинтън,
Президент Владимир Путин,
Президентът Барак Обама и Лора Буш,
Роджър Мур,
Джефри Катценбърг и Хю Джакман,
Крис Рок,
Салма Хайек,
Грег Норман,
Елизабет Тейлър,
Шакира,
Кърт Ръсел,
Сюзън Сарандън,
Меган Фокс,
Майкъл Бей,
Стинг и мн. др.
Към настоящия момент д-р Захи Хауас преподава в Египет и в чужбина. Заедно с министерството на туризма популяризира египетския туризъм в целия свят. Пише статии в няколко египетски вестника и списания (сред които и АлШарк АлАусат, със седалище Лондон).
Д-р Хауас работи и като археолог и консултант към SC Exhibitions – Semmel Concerts GmbH, популяризиращ изложбата “ Тутанкамон – неговите гробница и съкровища ”.
Сред най-новите му книги е „ Да откриеш Тутанкамон: от Хауард Картър до ДНК “. Тя е публикувана от издателството на Американския университет в Кайро (American University in Cairo Press) със сътрудничеството на Semmel Concerts.
Неговият Интернет сайт е един от най-популярните източници за информация относно Древен Египет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.02.2016 г. at 18:18, Евристей said:

Д-р Захи Хауас идва за втори път в България. http://www2.borbabg.com/?action=news&news=5406  До 2011г., е "силния човек" отговарящ за Древен Египет. Разкошен е за слушане, интересен, оригинален, духовит. В последно време е склонен към ....преувеличаване и пикантерия. Това се дължи  на ред причини -  накърнения туризъм в Египет, търсене на медиен интерес и т. н.

Да, и у нас се е изявил по този начин. Ето информация за лекцията на Захи Хауас в София, с нестандартни и  актуални идеи и теории:

Quote

 

Повелителят на мумиите д-р Заки Хауас пренесе десетки столичани в отдавна отминалите времена на велики фараони и мистични проклятия. Как е умрял Тутанкамон, къде е погребана царица Нефертити и близо ли е до тайната на гроба на Клеопатра - всички тези вълнуващи теми намериха място в неговото слово.

Световноизвестният археолог и египтолог изнесе почти двучасова лекция, в която представи най-известните си открития и коментира актуални теории, които все още чакат своето научно потвърждение. Едва 30% от тайните на Древен Египет са разкрити, още една огромна част ни чака под повърхността, убеден е Хауас.

Известен с прякора "истинския Индиана Джоунс", той дори се похвали пред родната публика, че е горд притежател на оригиналния камшик на известния герой на Харисън Форд. Даже моята шапка е по-известна от неговата, пошегува се египтологът. Авантюристичното си прозвище той печели с това, че сам се провира във всички тесни, дълбоки и опасни тунели и помещения, които екипът му разкопава.

Интересът към публичната лекция на Хауас надхвърли възможностите на залата, а самият археолог разпали допълнително любопитството в публиката с историята, че всъщност не Хауърд Картър е открил гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. По думите на Хауас 12-годишно момче, което носило с магарето си вода на работниците, разчистващи проучвания обект, разровило пясъка, за да измъкне заседналия крак на животното. Така то се натъкнало на помещението, водещо към гроба на един от най-мистериозните царе в исторята на Древен Египет.

Тутанкамон не е умрял насилствено, както много теории убеждават - дупката в черепа му е направена след смъртта му като част от ритуала по мумифициране, убеден е Хауас. Според него младият фараон е претърпял злополука два часа преди смъртта си - счупил е крак, а след усложнение от травмата и недоизлекувана малария той е починал. Чрез ДНК изследвания археолозите са успели да идентифицират и други двама членове от семейството на Тутанкамон - неговата баба, както и мумията на баща му Аменхотеп ІV или Ехнатон, известен като фараона еретик.

Към момента обаче учените още не са сигурни коя е майката на Тутанкамон, тъй като има вероятност тя да не е Нефертити, а една от другите жени в харема на Ехнатон. Гробницата на самата Нефертити също още е мистерия.

Хауас се похвали и с откритието на мумията на Хатшепсут  - първата царица, властвала над Горен и Долен Египет. Делото на живота му обаче тепърва предстои - най-известният египтолог в света е посветил времето си на това да открие гроба на легендарната красавица Клеопатра и на римския й любим Марк Антоний. За момента Хауас е убеден, че е на прав път в търсенето си - той предполага, че останките на двамата са свързани с местоположението на древен храм в Александрия, в който двамата са били венчани.

 

https://news.bg/bulgaria/magiyata-na-egipet-doyde-u-nas.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...