Отиди на
Форум "Наука"

Билките през март


Recommended Posts

  • Потребители
Билки

През март все още няма цъфтящи билки, но корените на много растения притежават лечебни свойства, които може да използваме, за да осигурим на тялото си здраве и дълголетие. Този период е подходящ за събиране на билкови корени от репей, пирей, медицинска ружа и ранилист, които отдавна са познати и използвани в традиционната медицина на много държави.

Корените от ранилист помагат при бронхит, задух и световъртеж

Билката е известна с много наименования като рошовина, бетоника, хайдушка билка или лечебен ранилист. Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Още в миналото лечебните й свойства са използвани и прилагани в традиционната медицина на Гърция, Германия, Великобритания и Испания. Растението е споменато дори в римски документи от лекаря на император Август, който е твърдял, че билката се използва за лечение на 47 заболявания. В много страни растението е използвано като лек за атеросклероза, задух, бронхит, възпаление на половата система и световъртеж.

Как се съхраняват корените от ранилист?

След като се извадят от почвата, задължително се почистват и измиват. Може да се оставят на слънце или сянка, а когато климатичните условия не са подходящи може да използвате сушилня при температура до 45 градуса. След изсушаване корените придобиват специфична миризма и горчив вкус. За да се използва по-дълго време коренът трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

Корените от пирей помагат при песъчинки в бъбреците и цистит

Пирей е многогодишно тревисто растение, разпространено из цялата страна до 1500 м надморска височина. В Северна Америка корените от билката са използвани за пречистване на кръвта или като слабително и диуретик. Китайските лечители са комбинирали билката с глухарче при детоксикация за по-мощно действие. През средновековието също са познавали и използвали корените от пирей като заместител на тамяна. Билката има отхрачващо действие, помага при песъчинки в бъбреците, цистит и чревни възпаления. Интересен факт е, че дори в животинския свят билката намира приложение. Когато кучетата имат стомашни проблеми те откриват и дъвчат пирея, за да облекчат болките си. Това е и причината билката да е позната още като „кучешка трева“.

Кога се изваждат корените от пирей?

За да се възползваме от полезните свойства трябва да извадим корените преди да е започнало развитието на надземните части, когато стъблата и листата са увехнали. След като се извадят, корените трябва да се почистят старателно, за да се отстрани полепналата пръст или останките от надземните части. Измитите корени се нарязват на късове с дължина не повече от 20 сантиметра. Препоръчително е да изсъхнат в сушилня при температура 50 градуса или на сянка, докато придобият жълтеникав цвят и сладък вкус. Корените не отделят миризма, но е желателно да се съхраняват в сухо и проветриво помещение.

Корените от репей помагат при подагра, камъни в бъбреците и треска

Репеят има леко закривени кукички, с които лесно се залепва по дрехите, дори латинското наименование на билката в превод означава „да се хвана“. Лечебните свойства на това двугодишно тревисто растение са доказани още през 17 век от Кулпепер, който установява, че корените помагат за лечение на подагра, треска и камъни в бъбреците. Съществуват данни, според които билката се е използвала дори в традиционната китайска медицина, а в Япония често се е консумирала като зеленчук. Лековитите свойства на корените помагат организма да изведе навън токсичните вещества, облекчават болките от артрит и видимо намаляват кожните проблеми. В страни като Индия и Русия билката е позната и използвана за лечение на ракови заболявания.

Как се съхранява корен от репей?

Двугодишните корени от репей са кухи и вдървени, затова е необходимо да се убедите, че растението, което ще обработвате е едногодишно. За да разпознаете дали билката е подходяща се убедете, че стъблото все още не се е развило добре. Корените от репей са дълги и имат вретеновидна форма. Както при останалите билки е желателно да се почистят и измият старателно. Нарязват се късове до 15 сантиметра. Могат да се изсушат на сянка или в сушилня на не повече от 40 градуса. След като изсъхнат корените придобиват тъмно-кафяв цвят със сиво-жълта сърцевина, те нямат миризма, но се характеризират с горчив вкус. За да се съхранят по-дълго корените е необходимо сухо и проветриво помещение.

Медицинската ружа се използва за лечение на кашлица, зъбобол и слънчево изгаряне

Медицинската ружа е двугодишно тревисто растение от семейство Слезови. Корените на растението са дебели, многоглави и месести. Отвън се характеризират със сиво-жълт цвят, а отвътре имат бели разклонения. Има данни за употребата на корен от ружа още в Персия, където се е използвал като клечки за дъвчене при бебетата, на които им растат млечни зъби. В някои страни използват корените и листата като средство за успокояване след слънчево изгаряне, сухи ръце и дори заболявания като псориазис. В народната медицина коренът се е използвал за направа на гаргари при болки в гърлото и възпалени венци.

Как да съхраним корените от медицинска ружа?

След като се извадят, корените от ружата се почистват от тънките коренови израстъци и се обелват, за да може да се отстранят ликовите влакна. Ако влакната не се премахнат, след изсушаване коренът не може да се стрие на прах. След като се подготвят, се оставят на сянка или в сушилня с температура, която не трябва да надвишава 45 градуса. Когато се изсушат добре, придобиват жълтеникаво-бял цвят, имат сладникав вкус и отделят слаба миризма. Препоръчително е да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Източник: http://agronovinite.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...