Отиди на
Форум "Наука"
mnogoznaiko

Билките през март

Recommended Posts

Билки

През март все още няма цъфтящи билки, но корените на много растения притежават лечебни свойства, които може да използваме, за да осигурим на тялото си здраве и дълголетие. Този период е подходящ за събиране на билкови корени от репей, пирей, медицинска ружа и ранилист, които отдавна са познати и използвани в традиционната медицина на много държави.

Корените от ранилист помагат при бронхит, задух и световъртеж

Билката е известна с много наименования като рошовина, бетоника, хайдушка билка или лечебен ранилист. Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Още в миналото лечебните й свойства са използвани и прилагани в традиционната медицина на Гърция, Германия, Великобритания и Испания. Растението е споменато дори в римски документи от лекаря на император Август, който е твърдял, че билката се използва за лечение на 47 заболявания. В много страни растението е използвано като лек за атеросклероза, задух, бронхит, възпаление на половата система и световъртеж.

Как се съхраняват корените от ранилист?

След като се извадят от почвата, задължително се почистват и измиват. Може да се оставят на слънце или сянка, а когато климатичните условия не са подходящи може да използвате сушилня при температура до 45 градуса. След изсушаване корените придобиват специфична миризма и горчив вкус. За да се използва по-дълго време коренът трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

Корените от пирей помагат при песъчинки в бъбреците и цистит

Пирей е многогодишно тревисто растение, разпространено из цялата страна до 1500 м надморска височина. В Северна Америка корените от билката са използвани за пречистване на кръвта или като слабително и диуретик. Китайските лечители са комбинирали билката с глухарче при детоксикация за по-мощно действие. През средновековието също са познавали и използвали корените от пирей като заместител на тамяна. Билката има отхрачващо действие, помага при песъчинки в бъбреците, цистит и чревни възпаления. Интересен факт е, че дори в животинския свят билката намира приложение. Когато кучетата имат стомашни проблеми те откриват и дъвчат пирея, за да облекчат болките си. Това е и причината билката да е позната още като „кучешка трева“.

Кога се изваждат корените от пирей?

За да се възползваме от полезните свойства трябва да извадим корените преди да е започнало развитието на надземните части, когато стъблата и листата са увехнали. След като се извадят, корените трябва да се почистят старателно, за да се отстрани полепналата пръст или останките от надземните части. Измитите корени се нарязват на късове с дължина не повече от 20 сантиметра. Препоръчително е да изсъхнат в сушилня при температура 50 градуса или на сянка, докато придобият жълтеникав цвят и сладък вкус. Корените не отделят миризма, но е желателно да се съхраняват в сухо и проветриво помещение.

Корените от репей помагат при подагра, камъни в бъбреците и треска

Репеят има леко закривени кукички, с които лесно се залепва по дрехите, дори латинското наименование на билката в превод означава „да се хвана“. Лечебните свойства на това двугодишно тревисто растение са доказани още през 17 век от Кулпепер, който установява, че корените помагат за лечение на подагра, треска и камъни в бъбреците. Съществуват данни, според които билката се е използвала дори в традиционната китайска медицина, а в Япония често се е консумирала като зеленчук. Лековитите свойства на корените помагат организма да изведе навън токсичните вещества, облекчават болките от артрит и видимо намаляват кожните проблеми. В страни като Индия и Русия билката е позната и използвана за лечение на ракови заболявания.

Как се съхранява корен от репей?

Двугодишните корени от репей са кухи и вдървени, затова е необходимо да се убедите, че растението, което ще обработвате е едногодишно. За да разпознаете дали билката е подходяща се убедете, че стъблото все още не се е развило добре. Корените от репей са дълги и имат вретеновидна форма. Както при останалите билки е желателно да се почистят и измият старателно. Нарязват се късове до 15 сантиметра. Могат да се изсушат на сянка или в сушилня на не повече от 40 градуса. След като изсъхнат корените придобиват тъмно-кафяв цвят със сиво-жълта сърцевина, те нямат миризма, но се характеризират с горчив вкус. За да се съхранят по-дълго корените е необходимо сухо и проветриво помещение.

Медицинската ружа се използва за лечение на кашлица, зъбобол и слънчево изгаряне

Медицинската ружа е двугодишно тревисто растение от семейство Слезови. Корените на растението са дебели, многоглави и месести. Отвън се характеризират със сиво-жълт цвят, а отвътре имат бели разклонения. Има данни за употребата на корен от ружа още в Персия, където се е използвал като клечки за дъвчене при бебетата, на които им растат млечни зъби. В някои страни използват корените и листата като средство за успокояване след слънчево изгаряне, сухи ръце и дори заболявания като псориазис. В народната медицина коренът се е използвал за направа на гаргари при болки в гърлото и възпалени венци.

Как да съхраним корените от медицинска ружа?

След като се извадят, корените от ружата се почистват от тънките коренови израстъци и се обелват, за да може да се отстранят ликовите влакна. Ако влакната не се премахнат, след изсушаване коренът не може да се стрие на прах. След като се подготвят, се оставят на сянка или в сушилня с температура, която не трябва да надвишава 45 градуса. Когато се изсушат добре, придобиват жълтеникаво-бял цвят, имат сладникав вкус и отделят слаба миризма. Препоръчително е да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Източник: http://agronovinite.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...