Отиди на
Форум "Наука"

Жените в космоса


Recommended Posts

  • Администратор

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

womeninspace.jpg

Tracy Caldwell Dyson viewing Earth from the ISS's observatory module Cupola, 2010. NASA. 1 of 4

shutterstock_286699646.jpg

Tereshkova became a national icon in the USSR, as seen in the 1963 Romanian Stamp. Image credit: bissig/Shutterstock. 2 of 4

Anne-Fisher-Astronaut.jpg

Anna Fisher, the first mother in space, in Houston, Texas. Flickr/SDASM Archives. “No known copyright” 3 of 4

5050nasa.jpg

NASA's latest class of astro-graduates. NASA 4 of 4

Звездна дата 1963. Обратно на Земята се ражда ново движение, искащо да промени вече установените норми и космическите кораби пускат моторите си. Същата тази година, 26-годишната работничка във фабрика, Валентина Терешкова е изпратена в космоса. Само две години след като Юри Гагарин става първият човек в космоса, тя става първата жена.

Докато Терешкова е на 3-дневната си обиколка около земята с Восток 6, на Земята промените настъпват много бързо. Законът за равнопоставено заплащане – е подписан 6 дена преди тя да бъде изстреляна в космоса. Въпреки че това е период на промяна и прогрес, започването на едно от най-големите политически и научни действия за тогава, то става 16 години преди жена да застане начело в Запада - Маргарет Тачър.
Би било прекалено оптимистично да си мислим, че мисията на Терешково е било смела постъпка изцяло в полза на жените. Всичко това е свързано с надпреварата по време на Студената война и представата за силната съветска жена и може би е било мотивирано повече заради това, отколкото от идеята за полово равенство позната ни днес. Но би било глупаво да гледаме на космоса като на някаква територия на феминизма – дори днес само 59 от общо 500-те човека били в космоса, са жени.
Въпреки това, историята на жените в космоса е рефлектирала и върху пътят им на Земята, може би – спорно – дори над очакваното.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...