Отиди на
Форум "Наука"
marsianec

Тежка математическа задача

Recommended Posts

Приятели помагайте- главата ми гръмна! Не мога да се справя. 

Задачата е да се изчисли разсейването на светлината . 

от един източник на светлина , представете си автомобилен фар се излъчва сноп със светлинни лъчи . Рефлектора на фара разсейва тази светлина във посока напред . 

имам един екран отпред ! платнище поставено на 1 метър . правя измерване с относителна точност да кажем 0.003 от милиметъра това е калибровката на ролетката с която правя измерването . 

на този екран , който е поставен перпендикулярно по отношение на излъчваната светлина , светлината се отразява по хоризонтала на 10 сантиметра от центъра . което значи общо 20 сантиметра . по вертикала е на половина тоест 10 см от центъра . 

най напред трябва да намеря градусите двата ъгъла , освен тези градуси на правия ъгъл . като първо ми трябва ъгъла по хоризонтала , после отделно по вертикала . 

като задание имам ъгъла на разсейване по хоризонтала по малък от 5 градуса . ако е, колко точно е по малък , ако не е колко точно не е по малък . 

второто задание е същото , но по вертикала, само че трябва да е по-малко от 3 градуса , колко по малко е или колко по голямо е . 

трябва да се изчисли неопределеността и да се посочи метода за изчисляване на неопределеност . тоест с каква точност е резултата , който сме получили . 

след което по вертикала трябва да се изчисли общия наклон, ъгъл . този път заданието е обратно . ъгъла не може да е по малък от 3 градуса . 

от това което сме установили на екрана който е на 1 метър ние трябва да разберем какво се случва на 25 метра . 

приемаме , че вертикалния ъгъл на 1 метър е 2 сантиметра . 

максимума с който разполагаме е 50 сантиметра до края на 25 те метра . 

трябва да изчислим градуса по голям или по малък е от 3 и колко точно е . тоест пак неопределеност . 

след което .. в последното задание имаме отклонение от 1 милиметър в цифрите , които получаваме от екрана който е на 1 метър .. това е по отношение само на вертикалния ъгъл . 

критерия остава същия , пак трябва да кажем дали при тази промяна от 1 милиметър на екрана по посока един път нагоре, един път надолу, един вид ъгъла се затваря и отваря на 25 метра каква е промяната . 

всичко това трябва да го изразим с цифри . и трябва да изчислим неопределеността и метода . 

умишлено съм елементаризирал задачата има много влияния върху измерването , но аз съм вкарал само и единствено неточността от ролетката . 

трябва ми нещо , което да ме ориентира в цялата работа . 

едно време ходех на олимпиади по математика , но сега понякога като се наложи да разделя две числа се чудя как се правеше това нещо . 

та моля ако някой се наеме да ми помогне да е по обстоятелствен така да се каже . 

 

Редактирано от marsianec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...