Отиди на
Форум "Наука"

Една година, откакто сме кооперираща държава на ЕКА


Recommended Posts

  • Администратор

Astronauts_of_the_European_Space_Agency_ESA
Астронавти на Европейската космическа агенция. Снимка: ЕКА

Автор: Светослав Александров

Днес, на 8-ми април, се навършва точно една година, откакто Ерик Моръл от Европейската космическа агенция (ЕКА) и министърът на икономиката Божидар Лукарски подписаха споразумението, с което България се превърна в 10-тата кооперираща държава на ЕКА.

България има много богата история в областта на космическите изследвания и затова присъединяването ни към ЕКА беше една задължителна стъпка за продължаването на нашите космически традиции.

Ето накратко кои са най-важните моменти от космическата история на България.

Първата българска апаратура излита към Космоса на 1 декември 1972 година от космодрума Плесецк. Ракетата-носител извежда успешно в орбита спътника "Интеркосмос-8", а нашият прибор се нарича "П1" и неговата цел е да измерва параметрите на йоносферната плазма. След това в периода между 1974-1981 година (източник: Т. Иванова) са изстреляни редица прибори за изучаване на йоносферата и високите слоеве на атмосферата. През 1974 лети нашият прибор "П2" на "Интеркосмос-12", а през 1975 година - "П3" на "Интеркосмос 14".

Космическата програма бележи своеобразна кулминация през 1979 година, когато на борда на кораба "Союз 33" излита първият ни космонавт - Георги Иванов. През 1981 година е изстрелян спътникът "България 1300", който е базиран на универсалната платформа "Метеор" и е оборудван с български инструменти.

Спътникът "България 1300". Снимка: Институт за космически изследвания и технологии.

Спътникът "България 1300". Снимка: Институт за космически изследвания и технологии.

През 80-те години България прави смели крачки в междупланетните пътешествия. На 15-ти и 21-ви декември 1984 година са изстреляни мисиите "Вега 1" и "Вега 2" към Халеевата комета и Венера. На борда на тях има българска апаратура. България участва и в мисията "Фобос 2" до Марс, изстреляна на 12 юли 1988 година.

Между 7-ми и 17-ти юни с помощта на кораба "Союз ТМ-5" до станция "Мир" лети космонавтът Александър Александров. Освен биологичните проучвания по време на мисията на Александров, на "Мир" са проведени и други експерименти с наше участие. Може би най-значимото е през 1997-ма година, когато на "Мир" работи българската оранжерия "СВЕТ-2" (източник: Т. Иванова). В тази оранжерия за пръв път в космоса е успешно отгледано растение в рамките на пълен цикъл - от семе до семе!

През 21-ви век България продължава своята космическа дейност с инструменти на "Международната космическа станция". На 22 октомври 2008 година излита ръководената от Индия мисия "Чандраян-1" до Луната с широко международно участие, на борда на която е и наш инструмент "Радом 7".

Триумфалното завръщане на България в междупланетното пространство обаче се състоя през тази година - на 14 март от космодрума Байконур излетя ракетата "Протон-М" с автоматична станция "ЕкзоМарс", на борда на която има наш прибор - "Люлин-МО". Това е първият междупланетен полет на български инструмент след края на мисия "Фобос 2" през 1988-1989 година.

Източник: www.cosmos.1.bg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Днес президентът на България Румен Радев посещава централата на Европейската космическа агенция

4 декември 2017 г. 18:46 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че днес българският президент Румен Радев посещава централното управление на агенцията. Новината е оповестена на официалния туитър канал на ЕКА (източник).

България е кооперираща държава на ЕКА от април 2015 година.

Напомням на читателите, че България участва в една от най-престижните космически програми за изучаване на Червената планета - "ЕкзоМарс", която ЕКА осъществява съвместно с Роскосмос. В края на миналата година в орбита около Марс пристигна първата мисия от програмата, включваща орбитален апарат с името "Трейс Газ Орбитър", а на борда му лети построеният у нас прибор "Люлин-МО" за изучаване на космическа радиация.  През 2020 година, когато бъде изстреляна втората мисия, още един наш прибор ще се отправи към Марс - "Люлин-МЛ". Тогава на Червената планета ще бъдат спуснати стационарна научна платформа и марсоход и ако всичко е успешно, "Люлин-МЛ" ще бъде първият построен в България апарат, достигнал до марсианската повърхност.

ESA Astronauts

На снимката - астронавти на Европейската космическа агенция. Credit : ESA

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1989-2017-rumen-radev-eka

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...