Отиди на
Форум "Наука"

Втория човек на Луната


Recommended Posts

  • Администратор

armstrong-aldrin-flag.jpg

На снимката: астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин забиват американското знаме на Луната. Credit : NASA

 

Астронавтът на НАСА от "Аполо 11" Бъз Олдрин оповести днес в официалния си Фейсбук акаунт, че не харесва, когато хората го наричат "Втория човек на Луната".

"Нийл и аз кацнахме по едно и също време, но винаги ще бъда известен като втория на Луната. Кацането беше трудната част. Не можеш да се разходиш на Луната, ако първо не кацнеш на нея", сподели той.

Този месец 86-годишният астронавт-ветеран публикува новата си книга: "Няма мечта, която да е твърде голяма: Уроците за живота от човек, който се разходи на Луната". Бъз Олдрин е обичан навсякъде, където пътува, но в книгата разказва за предизвикателствата и трагедиите в живота си. Майката на астронавта се е самоубила. Олдрин се е сблъскал с депресия и алкохолизъм. Въпреки това днес, дори и доста възрастен, Олдрин продължава да има големи мечти!

Но действително за Олдрин завръщането му на Земята и адаптирането към славата е било по-трудно от самото пътешествие до Луната.

"Когато се превърнах от Луната, аз станах знаменитост, герой, с предварително записани речи и паради. Това не беше нещо, което истински желаех. Майка ми се чувстваше неспокойна от статута ми на звезда, който придобих при първия полет на "Джемини 12". По-възрастната ми сестра и аз стигнахме до извода, че този факт, заедно с други неща, доведе до това тя да си посегне на живота. Нейният баща и дядо, също са се самоубили, а и моят чичо също имаше дъщери, които се самоубиха. Почнах да си мисля, че това е генетична, наследствена тенденция. Това ме доведе да пия алкохол все повече и повече и, разбира се, не можеш да изчистиш нещата от главата си до момента в който нямаш бистър ум. Трябва първо да придобиеш трезвеност преди да се справиш с останалите проблеми, които те смущават. Днес са изминали 37 години от моята трезвеност" - източник : Нешънъл Джиографикс.

Относно това, че Олдрин е бил този, който е стъпил на Луната след Армстронг, той споделя: "В началото не ме притесняваше това (че го определят като втория на Луната)", подчертавайки, че Нийл Армстронг е бил старшият в екипажа и е заслужавал да получи честта да е пръв. "Но години след години все ме молеха да говоря пред групи хора и непрекъснато бях определян като втория на Луната. Това беше малко смущаващо. Трябва ли наистина да посочваш на тълпата, че някой друг е бил пръв, при положение че всички минахме през едни и същи тренировки и кацнахме по едно и също време? Но през остатъка от живота си винаги ще съм известен като втория човек на Луната".

Бъз Олдрин днес е агитатор за пилотирана мисия до Марс. "Няма да се случи докато съм жив, освен ако не живея до 110", смее се той. "Но се надявам, че синът ми ще бъде жив". Олдрин е убеден, че до две десетилетия САЩ ще бъде страната-водач на международна експедиция към Червената планета.

И така, Бъз Олдрин определено има какво да каже в своята нова книга, която вече може да си закупите от Амазон (източник).


Източник: http://www.space-bg.org/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...