Отиди на
Форум "Наука"

Гласът на британските учени не бива да бъде заглушаван


Recommended Posts

  • Администратор

2506.jpg

Сър Мартин Рийз : ‘Целият този процес е много обезпокоителен, и ненужен в същото време. Смятам, че това ще доведе до последствия. Фотограф: Джон Тонкс за Обзървър.

Предстой да се въведе забрана върху финансирането на научната дейност на учени и академици, които поставят под въпрос политиката водена от правителството на Великобритания от 1 май. Това е или някакво недоразумение или има конспиративен характер.

Освен ако правителството (Британското) не реши да направи обратен завой през следващите няколко дни, голям брой учени ще бъдат лишени от възможността да правят анализ и оценка на ключови теми, които засягат страната. Те варират от климатични промени до изследвания на ембрионни клетки и от експерименти провеждани върху животни до защита от наводнения. Източник на тази смайваща и изключително противоречива картина, разкрива вестник Обзървър през Февруари, се намира по високите равнища на управлението на страната. От въпросното решение следва, че учени които се издържат и финансират работата и изследванията си с държавни фондове ще бъдат лишени от възможността да използват резултатите от изследванията си да лобират или предлагат промени в законодателството. 

Целта на регулацията е да елиминира лобисткото влияние от страна на Неправителствените организации, финансирани от държавни фондове,  върху политици и административна система. Според влиятелни учени, протестиращи и изследователски екипи, крайния резултат ще ограничи възможността учените да изразяват експертно мнение по важни въпроси. Правителството предприема стъпка, която е откровена обида към свободата на академичните среди, заключават академиците. 

Критиците на предложението, изтъкват редица случаи. Социологически проучвания, финансирани от държавни фондове откриват, че нови жилищни правила са в ущърб на бездомни лица; еколози, които откриват негативни последствия върху природата, произтичащи от промени в устройствения план на града; учени които изследват климатичните промени, подриват политики в енергийния сектор водени от правителството. Всичко това предстой да бъде заглушено, след като бъдат въведени новите правила според, които учените които получават държавни фондове ще бъдат възпрепятствани от свободното излагане на откритите резултати.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...